Hatay’ın Dörtyol ilçesinde töre cinayetine kurban giden 19 yaşındaki Ceylan Soysal’ın annesi ve 14 yaşındaki kız kardeşiyle bugün bir araya gelecek olan Aile ve Sosyal Yardımlar Bakanı Fatma Şahin, töre cinayetlerinin profilini Radikal’e anlattı. “Ceylan’ların, Güldünya’ların aile yapıları birbirine benziyor” diyen Şahin, töre cinayetlerinin yaşandığı ailelerin genelde okuryazar olmadığını ve kadının hayatıyla ilgili olarak ailenin karar alabildiğini belirtti. Şahin, cinsel suçlarla ilgili olarak geçen dönem gündeme gelen ve ‘hadım yasası’ diye anılan teklifi de hükümet tasarısı olarak ve daha güçlü bir şekilde Meclis gündemine getireceklerini söyledi. 
 
Kadını şiddetten korumak için kendi çalışmalarının yanı sıra CHP’nin de bir teklifi olduğunu belirten Şahin, “Mantık aynı, ama bizimkisi biraz daha detaylı bir çalışma” dedi. Dünyanın bu konudaki tutumunun belli olduğunu ifade eden Şahin, “Yasayı da çok yönlü yapmaya çalıştık” dedi. 
 
‘Kolluğun anlayışı değişti’ 
Kadına yönelik şiddette kolluk kuvvetlerinin anlayışının değiştiğine de dikkat çeken Şahin, “Daha önce ‘Ne yaptın da bunu hak ettin’ veya ‘Sever de döver de’ anlayışı vardı. Artık kolluk kuvvetleri de kadının yaşam hakkının korunması kaygısıyla hareket ediyor” dedi. Töre cinayetlerinin ise farklı olduğunu ifade eden Şahin, “Ceylan’lar, Güldünya’lar benzer aile yapılarından geliyor. Çevre, kadının hayatıyla ilgili karar veriyor. Bunun için bireyi güçlendirmek, okula gitmesini sağlamak lazım. Bir de ekonomik destek sağlanmalı. Bu ikisi önemli” dedi. Töre cinayetlerinin işlendiği ailelerde kırsaldan göç gibi bir hareketliliğin olduğunu ve televizyonlardaki cazibeli hayatların da aile üyelerini etkilediğini söyleyen Şahin, “Tüm bu faktörler birleşince risk oluşuyor” diye konuştu. 
 
‘Senaristlerle görüşeceğiz’ 
Bakan Fatma Şahin, kadınlara yönelik şiddetle ilgili olarak topyekûn bir mücadele gerektiğini söylerken, bununla ilgili olarak önümüzdeki dönemde dizi ve medya çalışmalarına da gireceklerini belirtti. Televizyon dizilerinin senaristleriyle görüşeceklerini belirten Şahin, “Listeyi çıkarttık. Yakın zamanda bir araya geleceğiz, kadının yaşamına dair her şeyle ilgili projelerimizi konuşacağız” dedi. Şahin, parlamentoda bulunan bütün kadın milletvekillerini de aradığını belirtirken, BDP’nin kadın milletvekillerine de mesaj gönderdi. Şahin, “BDP yemin ederse, yeni dönemde sorunlarla ilgili görüş bildirirlerse tabii ki onlar da seçilmiş temsilciler. Onlarla da sorunların çözümü noktasında işbirliği yaparız” diye konuştu. 
 
‘Hadım yasası’ çıkabilir 
Kadın ve çocuklara yönelik cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarının cezalarını arttıran ve ‘testosteron tedavisi’ de getirdiği için kamuoyunda ‘hadım yasası’ olarak nitelenen düzenlemeyle ilgili soru üzerine Şahin, geçen dönem yasalaşmayan teklifin tekrar masaya yatırılacağını söyledi. Düzenlemenin kamuoyundaki algılanışına dikkat çeken Şahin, detaylara takılmadan konunun özü hakkında ilerleme sağlanması gerektiğini söyledi. “Bu konuyu masaya yatıracağız ve hükümet tasarısı olarak çok daha güçlü bir şekilde TBMM’ye getireceğiz” diyen Şahin, hadım düzenlemesinin akıbetini ise “Önce konuya çalışmamız lazım. Hadım maddesi çıkabilir de çıkmayabilir de” sözleriyle anlattı. 
 
‘Töre’ felaketinin simgesi: Güldünya 
2004’te kardeşleri tarafından katledilen Güldünya Tören, töre cinayetlerinin simge isimlerinden biri. Kuzeninin kocasından bebeği olan 22 yaşındaki Güldünya’yı Mersin’de yol ortasında vuran 2 kardeşi, ölmediğini görünce kaldırıldığı hastanede tekrar kurşun yağdırarak öldürmüş, Tören’in bebeği evlatlık verilmişti.