Seçimde başarılı olan bakanların yerini koruması beklenirken, Çinli firmalarla ilişkilerinden dolayı 'Çin Ali' olarak anılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın durumu merak konusu.
 
Başbakan Tayyip Erdoğan, 61. Hükümeti Perşembe günü kurması bekleniyor. TBMM'de bugün 24. Dönem milletvekilleri yemin edecek. Yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni hükümeti kurması için Başbakan Tayyip Erdoğan'a Çarşamba günü yeni hükümeti kurma görevi vermesi bekleniyor. Erdoğan görevi aldıktan bir gün sonra Perşembe günü yeni 61. Hükümetin kabinesini Köşk'e sunacağı tahmin ediliyor.
 
ÖNCE GRUP TOPLANTISI, SONRA KABİNE
 
Başbakan Erdoğan, 24. Dönemin ilk grup toplantısını Perşembe günü AK Parti Genel Merkezi'nde yapacak. Erdoğan, grup toplantısının ardından kabinenin yeni isimlerini Köşk sunması bekleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'ustalık dönemi' diye adlandırdığı yeni dönemde bakanlar kurulunda kimin yer alacağı merak ediliyor. Başbakan Erdoğan'ın nasıl bir kabine ile Köşk'e çıkacağı bilinmezken, seçim bölgelerinde önemli başarılar elde eden bakanların yerlerini koruyacağı tahmin ediliyor. 2002'den beri Ulaştırma Bakanlığı koltuğunda oturan Binali Yıldırım'ın durumu ayrıca merak ediliyor.
 
ÇİN ALİ NEREDEN ÇIKTI
 
3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra kurulan 58.hükümette üstlendiği Ulaştırma Bakanlığı görevini sürdüren Yıldırım'ın, 61.Hükümet de hangi görevi üstleneceği merak konusu oldu.Yeni kabine de yer alması beklenen Binali Yıldırım'ın, üçüncü döneminde de Ulaştırma Bakanlığı görevini mi üstleneceği yoksa, Başbakan Yardımcılığı'na mı getirileceği bilinmiyor. 22 Temmuz 2004 tarihinde Adapazarı Pamukova'da 36 kişinin ölümüne neden olan hızlı tren kazasından sonra 'Cin Ali' olarak anılan Yıldırım'a son dönemde Çinli şirketlerle ilişkileri nedeniyle "Çin Ali" yakıştırması yapıldığı öğrenildi.
 
ORTAK DEĞİŞTİR TELKİNİ
 
Ayrıca Yıldırım'ın Üçüncü Boğaz Köprüsü için Çinli firmanın Türk ortağını değiştirmesini sağladığı belirtildi. Pekin ziyareti sırasında uzun süredir bir Türk firmasi ile çalışan Çinli firmasını ziyaret eden Yıldırım'ın, başka bir Türk firmasını önerdiği dile getirildi. Çinli firmanın,"yerli ortağımızdan memnunuz, biz onlarla çalışmak istiyoruz" şeklindeki beyanları üzerine Yıldırım'ın, önerdiği firmayla ortaklık yapmaları konusunda telkinde bulunduğu belirlendi.
 
Çin'lilerle kurduğu bu tür ilişkiler nedeniyle Binali Yıldırım hakkında, "Çin Ali" değerlendirmeleri yapılıyor.
 
İşte kabinenin güçlü adayları
 
Yeni kabinede Bülent Arınç, Cemil Çiçek ve Ali Babacan'ın yerlerini koruyacakları tahmin ediliyor. Kulis bilgilerine göre İçişleri eski Bakanı Beşir Atalay ya görevine devam edecek ya da Milli Eğitim Bakanlığı'na kaydırılacak. TOKİ Başkanlığı döneminde tarihi başarılara imza atan Erdoğan Bayraktar'ın Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı, Hakan Şükür ve Faruk Özak'ın Gençlik ve Spor Bakanlığı için isimleri geçiyor. Meclis Başkanlığı için adı anılanlar ise Nimet Çubukçu, Cemil Çiçek, Burhan Kuzu ve Salih Kapusuz...
 
yenişafak