Çin Ticaret Bakanlığı, motoru 2.0 ve üzerindeki ABD yapımı arazi araçlar ve binek otomobillere anti damping ve anti sübvansiyon araştırması başlattı. Bakanlık bu sözkonusu kararın, Çin Otomobil Üreticileri Derneği'nin (CAAM) yaptığı araştırma başvurusunun ardından alındığı da kaydedildi.

TARAFLAR GÖRÜŞTÜ

CAAM, ABD otomobil üreticilerinin haksız olarak Washington yönetiminin verdiği 31 devlet sübvansiyon programından yararlandığını bildirdi. Çin Ticaret Bakanlığı'nın bunlardan 24'üne araştırma başlattığı kaydedildi. Cuma günü alınan bu kararın ABD'li taraflarla görüşülüp, Çin kanunlarına göre alındığı dile getirildi. Araştırmanın normalde 6 Kasım 2010 tarihinden önce biteceği, ancak ihtiyaç görülmesi halinde bu sürenin uzatılabileceği belirtildi. Çin'in bu kararının, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çin yapımı petrol borularına yönelik uyguladığı anti damping vergisinin ardından gelmesi dikkat çekti. Çin, bunun kendilerine karşı ABD'nin yaptığı en büyük ticaret hareketi olduğunu belirtiyor. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin bu tutumunu şiddetle kınarken, Bakanlık Sözcüsü Yao Jian, Çin'in yerli endüstrinin çıkarlarını korumak için adım atacağını söylemişti.

DÜŞÜNDÜREN YOL...

Dünya otomotiv pazarında önemli bir yere gelen Çin'in iç piyasasından gelen bu talep karşısında söz konusu yola başvurması dikkat çekti.

Araştırma yapacak

Çin tarafından yapılan atakla beraber 37 Çin şirketinin ürettiği Petrol ve Sondaj Boruları (OCTG Oil Country Tubular Goods) için yüzde 36,53 vergi tarifesi uygulanacak. Bazı şirketlerin vergisinin ise yüzde 99,14 olacağı dile getirildi. Ayrıca Çin, ABD'nin ünlü GM, Chrysler ve Ford otomobillerinin ithalatına araştırma başlatacağını duyurmuştu.

Her şey bir boruyla başladı

Tüm bu kavga, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Pekin'in özelleştirilmiş ham maddelerinin ihracatı üzerinde belirlediği kısıtlamaların ardından, Çin'den ithal edilen bazı çelik borulara yüzde 99'a varan gümrük vergisi uygulamasıyla başladı. Financial Times, Obama'nın yerel sanayiyi korumak adına Çin ile yapılan 2.6 milyar dolarlık çelik boru ithalatını durdurması ile iki ülke arasındaki ticari gerginliğin arttığını belirtti. Bu gelişmenin ardından Çin, Amerika'dan ithal edilen tavuk ürünleri, otomobil ve otomobil parçaları üzerinde güvenlik nedenleri yüzünden fiyat indirimi ve destek uygulamalarını kaldırma kararı aldı./yeni şafak