Son 4 yıldır Türk Doğaltaş Sektörü’nün en büyük ihracat pazarı konumuna yükselen Çin Halk Cumhuriyeti’nde Mart ayında, Çin’in Güney Bölgesi’nde Xiaman Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştiren Ege İhracatçı Birlikleri, bu sefer 18-21 Haziran 2012 tarihlerinde Çin’in Kuzey Bölgesi’nde Tianjin kentinde 1.’si düzenlenecek olan Tianjin Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na Türk Doğaltaş ihracatçılarını götürüyor.

Çin’de yeni kurulan kentlerde, alışveriş merkezlerinde, otellerde, stadyumlarda, yollarda Türk doğaltaşı yoğun olarak kullanılıyor. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Çin’in en önemli ihraç pazarları olduğunu, Türk doğaltaş ihracatçılarını fırsatlar ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki Tianjin Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılmaya davet ettiğini belirtti.
Çin’in kuzeyinde olan ve Pekin’e yakınlığı sebebiyle önemli bir ticaret üssü haline gelecek olan Tianjin-Bohai Denizi Bölgesi’ndeki ekonomik kalkınma ve geniş ölçekli kentleşmenin, bölgedeki doğaltaş ihtiyacında yüzde 20 oranında artış meydana gelebileceği düşüncesinde olduklarını belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç: “Çin’in güneyinden sonra kuzeyi olan Tianjin Bölgesi’ndeki doğaltaş ticaret potansiyelinin farkındayız. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuzey doğaltaş pazarında yaşanan boşluğu doldurmaya aday olan Tianjin kentinde, bu yıl ilki düzenlenecek olan fuar bizi heyecanlandırıyor. İhracat hedeflerimiz doğrultusunda bu bölgeye önemli miktarlarda doğaltaş ihracatı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

ÇİN’İN KUZEY BÖLGESİ’NDEKİ TİANJİN DOĞALTAŞ FUARI MERCEK ALTINDA
Büyük inşaat projeleriyle öne çıkan, 1.5 milyon insanın yaşayacağı Ecoctiy şehrinin kurulmakta olduğ Tianjin Bölgesi’nin ihracat için önemini vurgulayan Erdinç: “Çin’deki ucuz işgücü ve vergi kolaylığı gibi çeşitli devlet destekleri sayesinde doğaltaş sektörü, ihracatçılar için büyük bir avantaja sahip. Gerek ülkenin başkenti olan Pekin’e yakınlığı, gerekse sahip olduğu kendi uluslararası limanı dolayısıyla Tianjin Doğaltaş Fuarı ihracat payımıza önemli bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Türk Doğaltaş Sektörü’nün 2023 yılı için 7 milyar dolar ihracat hedefi ortaya koyduğunu hatırlatan Arslan Erdinç şöyle konuştu: “2011 yılında Türkiye’nin Çin’e yaptığı 2 milyar 506 milyon dolarlık bir ihracat var. Çin’e yapılan toplam ihracatın yüzde 60’ı olan 1 milyar 506 milyon dolarlık kısmını Türk madencilik sektörü gerçekleştirdi. Doğaltaş ihracatımız ise 640 milyon dolara ulaştı. 2023 yılında Çin’e yapılacak doğaltaş ihracatının 3 milyar doları geçeceğini düşünüyoruz. Bu amaçla Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki doğaltaş fuarlarına katılıma büyük önem veriyoruz” 

20120329aw000226_04.jpg