6 trilyon doları aşan milli geliriyle dünyanın ABD'den sonra ikinci büyük ekonomisi haline gelen Çin, Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanının cinsel taciz suçlamasıyla boşalttığı başkanlık koltuğu için aday hazırlıklarına başladı.
 
Yerel medyadaki haberlere göre, Pekin yönetimi, hali hazırda IMF Başkanı'nın özel danışmanı olan Zhu Min (Cu Min) ile Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın (Cou Şiaoçuan) adaylığını gündeme getirerek, alt yapı çalışmalarını hızlandırdı. Çin'in muhtemel bir IMF başkanlığı, son dönemde yoğun bir tartışmaya konu olan para birimi yuan (RMB)'nin geleceği açısından da büyük önem taşıyacak.
 
Çinli yetkililer, küresel ticari ve ekonomik dengeleri düzenleyen kuruluşların başında gelen IMF'nin yeni dönem patronluğunun, yükselen ve gelişen ekonomiler tarafından yürütülmesinin, küresel dengeler açısından önemini vurguluyor.
 
IMF'nin yeni patronluğu için Fransız Maliye Bakanı Christine Lagarde, Alman Merkez Bankası eski Başkanı Axel Weber, Avrupa Fonu Başkanı Klaus Regling, Almanya eski Maliye Bakanı Peer Steinbrueck, Türkiye'den Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yanı sıra Hindistan, Brezilya, Güney Afrika ve Meksika'dan önde gelen üst düzey isimler konuşuluyor.