Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünün yılbaşı özel çekilişinde vereceği 25 milyon YTL tutarındaki büyük ikramiyenin kazanılmasının da kaybedilmesinin de kişide psikolojik yönden bozukluğa yol açabileceği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ünal, piyango biletinin herkesçe büyük beklentiler ve hayallerle satın alındığını ancak bu hayalin dozunu kaçıranların aksi bir durumda psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabildiklerini belirtti.

Prof. Dr. Ünal, hiç emek harcamadan fazla miktarda gelen paranın “haydan gelen huya gider” misali harcanmaması gerektiğini ifade ederek, “Büyük ikramiyeyi bulan, ailesine 'keşke çıkmasaydı' dedirtmemek için psikolojik destek alabilir. Çünkü, bir anlık hata yüzünden kişi bazen ömür boyu acı çekebiliyor. Fazla para yüzünden ailelerin bile dağıldığını görüyoruz” dedi.

Ünal, bu dönemde yapılacak en güzel yatırımın istihdam sağlayan projeler olacağına dikkati çekerek, “Bu sayede talihli sadece kendisini değil iş bekleyenleri de mutlu edecektir” diye konuştu.

Milli Piyango bileti alanlara fazla hayale kaptırmamalarını öneren Ünal, “Bu paranın çıkmasının çok düşük bir ihtimal olduğu unutulmamalı. Büyük ikramiyeyi bulamayanlar bunu oyun olarak görmeli, aksi takdirde psikolojik sorunlar yaşayabilir” dedi.

BÜYÜK HAYAL

Adana Numune Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatr Dr. Sümer Öztanrıöver de büyük ikramiyenin “büyük hayal kuran” talihsizleri de “bir anda paraya boğulan” şanslıyı da psikolojik yönden etkileyebileceğini bildirdi.

Çoğu kişinin ikramiyenin kendisine çıkmasının hayalini kurduğunu belirten Öztanrıöver, “İkramiyenin çıkmaması durumunda kişi ister istemez ruhsal çöküntüye uğrayacak. Bu kişiler, tüm hayalleri çöpe gideceğinden karamsarlığa kapılarak psikolojik sorunlar yaşayabilir. Bu nedenle, ikramiyenin çıkması çok fazla önemsenmemeli ve beklenti içerisine girilmemeli” diye konuştu.

Öztanrıöver, bugüne kadar hayal bile edemediği paraya bir anda kavuşan talihlileri de bazı tehlikelerin beklediğini ifade etti.

İkramiyenin çıkmasıyla talihlilerin öncelikle yıllardır sürdürdüğü yaşantısının değişeceğini vurgulayan Öztanrıöver, şunları kaydetti:
“İkramiyenin kendisine çıktığının duyulmasıyla talihlinin bugüne kadar tanımadığı dost ve akrabaları ortaya çıkacak. Bunlar kendisinden para veya başka bir şey isteyecek, vermemesi durumunda çevresinde kaybedeceği insanlar olabilir. Yeni hayatın ve lüks yaşamın verdiği sarhoşlukla ailesini ikinci plana atabilir. Bu durum gerçek hazinesi olan ailesini kaybetmesine yol açabilir. Kişi alışkın olmadığı lüks hayatın ardından kaybettiklerinin farkına aylarca sonra varabilir ama iş işten geçmiş olabilir. Zaten bugüne kadar büyük ikramiye çıkanların 1 yıl sonra mutluluk düzeylerine bakıldığında bir çoğunun eski durumlarından daha mutsuz oldukları görülüyor. Bunun temelinde, talihlilerin hayatlarıyla ilgili verdikleri yanlış karar ve hedefler yatıyor.”

Öztanrıöver, talihlilere şu önerilerde bulundu:
“Öncelikle ikramiye çıktığını en yakınınız dışında hiç kimseyle paylaşmayın. Yaklaşık bir hafta süreyle hiçbir şey yapmadan hayallerinizi nasıl gerçekleştirebileceğinizi sağlıklı bir şekilde planlayın. Bir süre ikramiye çıkmadan önceki normal yaşantınıza ve işinize devam edin. Uyum sağlama açısından yaşamınızdaki değişiklikleri birdenbire değil yavaş yavaş yapın. İş veya şehir değiştirme konusunda ani kararlar vermeyin.”


HÜRRİYET