CHP"de, daha önce ortaya çıkan ancak parti yönetiminin o dönem reddettiği Alman Sosyal Demokrat Parti"nin Ebert Vakfı kanalıyla CHP"ye yaptığı maddi yardımlarla ilgili yeni belgeler elden ele dolaşıyor ve “Gelen paralar nereye gitti” diye hesap soruluyor.

12 Haziran genel seçimleri yaklaşırken, CHP"deki iç hesaplaşmalar da kızışıyor. Daha önce ortaya çıkan ancak parti yönetiminin o dönem reddettiği Alman Sosyal Demokrat Parti"nin Ebert Vakfı kanalıyla CHP"ye yaptığı maddi yardımlarla ilgili yeni belgelerin partide elden ele dolaşmaya başladığı bildiriliyor. Partililerin, Kemal Kılıçdaroğlu"nun Genel Başkan olduktan sonra “Başdanışmanı” yaptığı hemşehrisi Ali Kılıç"ın hesabına yatırıldığı iddia edilen bu paraların CHP kasasına girmediğini, bu durumda nereye gittiğini sordukları öğrenildi. Baykalcıların “geçmişte ona her türlü desteği vererek yükselten Genel Başkanını (Baykal"ı) yüzüstü bıraktı” diye eleştirdikleri Ali Kılıç"ın Kemal Kılıçdaroğlu için yeni bir televizyon kanalı alarak yayına başlayacağı da öğrenildi. Kılıçdaroğlu muhalifleri ise, “kanal 12” adındaki bu kanalın Ebert paralarıyla mı alındığını soruyor.

Yeni Akit"in edindiği bilgilere göre; muhalif CHP"liler, Ebert Vakfı"ndan yapılan ödemelerin toplamda 560 bin Euro"yu bulduğunu ve bu paralarla Ali Kılıç"ın “Kanal 12” adlı bir televizyon kanalını satın aldığını, yakında oradan Kılıçdaroğlu lehine yayın yapılmaya başlanacağını iddia ediyorlar. Böylece Kılıçdaroğlu"nun Deniz Baykal"ın ayak diremesi üzerine kendi kontrolüne alamadığı ve gazeteci Soner Yalçın"a da devredemediği Halk TV"ye alternatif bir televizyon kanalını bu yolla hayata geçireceği öğrenildi.

BANKA DEKONTLARI ELDEN ELE DOLAŞIYOR

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu"nun Başdanışmanı Ali Kılıç"a Alman Sosyal Demokrat Parti"nin (SPD) Friedrich Ebert Vakfı kanalıyla verdiği iddia edilen paraların dekontlarının Almanya"dan parti yöneticilerine ulaştırıldığı ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu"nun hemşehrisi de olan Ali Kılıç"ın partideki baş döndürücü yükselişine karşı olan CHP"nin ağır topları, “2005 yılından başlayarak, 2008"e kadar toplam 560 bin Euro"yu bulan SPD hibeleri CHP"nin kasasına girmedi. O halde bu paralar kimin kasasına gitti?” diye soruyorlar.

BUNLAR DA DEKONTLARI

Basında ilk olarak Vakit gazetesinde yayımlanan belge, Alman Sosyal Demokrat Parti"nin 03.12.2005 tarihli Friedrich Ebert Vakfı"na “Türkiye"de CHP"nin maddi olarak desteklenmesi ve ilk etapta 85 bin Euro"nun CHP "kaynaklarına" yatırılması, ilerleyen tarihlerde de bu yardımların devam etmesi” şeklindeki talimat yazısıydı.

İzmir"den sosyal demokrat gazeteci Sinan Kara"ya ulaştırılan yeni belgelere göre ise, SPD"den Ebert Vakfı"na gönderilen talimat yazısından 4 gün sonra, paranın CHP"nin Almanya"daki en önemli ayağı durumundaki Ali Kılıç"ın hesabına yatırıldığı görülüyor. “Bank Für Sozialwirtschhaft” adlı bankanın 07.12.2005 tarihli dekontuna göre, CHP PM üyesi Ali Kılıç"ın hesabına Friedrich Ebert Vakfı hesabından 85 bin Euro yatırıldı. Bu para trafiğinin 2008 yılına kadar sürdüğü, skandal patlak verince ise kesildiği iddia ediliyor.

GEÇMİŞTE REDDETMİŞLERDİ

CHP yönetimi Deniz Baykal"ın Genel Başkanlığı döneminde SPD"nin Ebert Vakfı"na gönderdiği bu belgeyi reddediyor ve belgenin sahte olduğunu ileri sürüyordu. Ancak aynı CHP"lilerin şimdi banka dekontlarını hem basına hem de CHP"nin ilgili organlarına sunarak, bu paraların nereye gittiğinin araştırılmasını istedikleri öğrenildi.

ALİ KILIÇ"IN CEVABI

Akit"in sorularını cevaplandıran Ali Kılıç ise Alman Sosyal Demokrat Parti"den, Ebert Vakfı"ndan kendi hesabına yatırılmış bir paranın olmadığını belirterek, “Alman Dışişleri Bakanlığı"ndan, Ebert Vakfı"ndan, Alman Büyükelçiliği"nden ve ilgili Alman bankasından bunu araştırabilirsiniz. Böyle bir paranın tarafıma yatırıldığını oralardan ispatlayın, ben gerekeni yaparım” dedi. Kılıç, “Bu yakınlarda bir televizyon kanalı aldığınız doğru mu?” şeklindeki sorumuza ise, “Benim bir lisansım olduğu doğrudur. Ancak o da 2005 yılında değil, daha sonra alınmıştır” diye cevap verdi.

yeniakit