CHP’nin “millet iradesine saygı gösterilmediği” gerekçesiyle yemin etmemesiyle başlayan krizin çözümü noktasında AK Parti ve CHP dün bir araya gelerek önemli bir adım attı. İki taraf, “ortak bir irade metni açıklanması” konusunda anlaştı. Liderlerin onayına bağlı olarak metin pazartesi sabahı kamuoyuna açıklanacak. CHP’nin Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda yemin etmesi bekleniyor.
Tutulu vekillerin tahliye edilmemesi üzerine CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 28 Haziran’daki “Yemin etmeyeceğiz” açıklamasının üzerinden 11 gün geçtikten sonra çözüm geldi. Dün Başbakan Erdoğan’ın Meclis Başkanı Çiçek’i ziyaretiyle krizdeki tıkanıklık aşıldı ve Erdoğan’ın “Meclis Başkanı davet ederse toplantıya katılacağız” açıklaması çözüm için zemin yarattı.

Bisküvi yiyip anlaştılar
Çiçek, AK Parti ve CHP’ye toplantı çağrısı yaptı. AK Parti’den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın, Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP’den ise Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi ile milletvekilleri Tekin Bingöl ve Aydın Ayaydın, saat 19.00’da Çiçek’in odasında buluştu. Çiçek 15 dakika sonra “Odam size emanet, Yozgat’a gitmem gerekiyor. Siz bu işten uzlaşarak çıkın” diyerek tarafları baş başa bıraktı. Çiçek, ayrılmadan önce “İçiniz ferahlasın soğuk karpuz yiyin, sorunu ferah ferah çözün” diyerek her iki heyet için yemek ve karpuz gönderdi. Ancak bu karpuzlar yerine Hamzaçebi’nin cebinden çıkardığı diyet bisküviler yendi ve çay içildi.

5 maddelik bildiri
Görüşmede taraflar, karşılıklı olarak çözüm için “genel ilkelerini” ortaya koydu. Bu ilkelerin liderlere iletilmesi ve gelecek onay ile ortak bir deklarasyon hazırlanmasına karar verildi. Deklarasyon metni için AK Parti ve CHP heyetleri yeniden bir araya gelecek. Başbakan Erdoğan’ın dün İstanbul’a gitmesi nedeniyle toplantının bu akşam veya pazartesiye kalabileceği de ifade edildi. CHP tarafı ise Kılıçdaroğlu’na bu sabah bilgi verecek. İki tarafın karşılıklı ortaya koyduğu “genel ilkelerden” bir bildiri ortaya çıkacağı öğrenildi. İki tarafın da genel ilkeler konusunda hassas noktaları bulunduğu Ak Parti’nin “tutuklu vekil” ifadesine metinde yer verilmesine sıcak bakmadığı, CHP’nin de “milli irade” vurgusunun yapılmasında ısrarlı olduğu ifade ediliyor. Liderlerin onayına bağlı olarak kaleme alınacak ve pazartesi sabahı son şekli verilecek bildirinin şu temel başlıklardan oluşacağı öğrenildi:
* Yemin edememiş, parlamentoya gelemeyecek milletvekillerinin olması milli iradenin üstünlüğü açısından sıkıntı yaratmıştır.
* Halkın iradesi tecelli etmelidir.
* Demokrasi ve hukukun üstünlüğü temel alınmalıdır.
* Çözüm yeri TBMM’dir.
* Anayasa çalışmaları öncesi ana muhalefet partisi Meclis çalışmalarında olmalıdır.