Bülent Ecevit"in "köylü bakanı" CHP adayı Mustafa Yılmaz, 2004 ve 2007 seçimlerinde açık ara önde olan AKP ve adayı mevcut Belediye Başkanı Asım Güzelbey karşısında arayı kapatıyor. İki yılda AKP, kent yönetiminde hayli yıpranmış. "İki Türkiye" gerçeği Gaziantep"te de karşımıza çıkıyor

29 Mart yerel seçimlerinde sonucu en çok merak edilen illerden biri de Gaziantep. "Marka şehir" Gaziantep, Türkiye"de sanayinin ve ihracatın lokomotifi kentlerin başında geliyor. 2008 ihracatı 3.5 milyar dolar. Son on yılda İstanbul"dan sonra yüzde 25.4 nüfus artışıyla en büyük göçü alan Gaziantep, yalnız Güneydoğu"nun değil, Ortadoğu"nun da en önemli gelişme merkezi. Eskiden lahmacunla anılan, "taşı toprağı fıstık" olan Gaziantep"in sadece Irak"a gıda ihracatı 1 milyar dolar. Güvenlik sorunları nedeniyle yapılamayan Bağdat Fuarı, son yıllarda Gaziantep"te düzenleniyor. Suriye ile düzelen ilişkiler ve artan ticaret nedeniyle, Halep Konsolosluğu açıldı.
Gaziantep"te Celal Doğan üç dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı ve kentin çehresini değiştirdi. 2004 seçimlerini kaybetti. Kent yönetimi 5 yıldır AKP"de. Dr. Asım Güzelbey başkan.

AKP 2 yılda yıprandı
2004 seçimlerinde Güzelbey, yüzde 57 ile seçilmişti. CHP oyları ise yüzde 33"tü.
22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde ara biraz daha açıldı. AKP oyları yüzde 59"a yükseldi.
Son seçimde Abdullah Gül"ün Gaziantep, Kilis ve Mardin"deki mitinglerini izlemiştik. Büyük bir coşku vardı. AKP, 10 milletvekilliğinden 7"sini kazandı. Mehmet Şimşek Gaziantep"ten Meclis"e girdi ve bakan oldu.
Ancak geçen iki yılda AKP kent yönetiminde hayli yıpranmış. Ekonomik kriz de moralleri bozmuş.

Merkez"de AKP, varoşlarda CHP
Gaziantep"te Asım Güzelbey ile Ecevit"in "köylü bakanı" CHP adayı Mustafa Yılmaz yarışıyor.
"İki Türkiye" gerçeği Gaziantep"te de karşımıza çıkıyor. Kent merkezi, yükselen yeni binaları, restore edile tarihi binaları, alışveriş merkezleri, fuar alanları, otelleri, hastaneleri, yolları, parklarıyla dinamizmi, zenginliği yansıtırken, kent varoşlarında yoksulluk, işsizlik kol geziyor.
Kriz nedeniyle fabrikalar kapandıkça, AKP"ye tepki artıyor.
Kent rantları ve arsa spekülasyonları, fıstık araştırma alanının satışı ve bir yol imar tadilatı nedeniyle yapılan kamulaştırma sırasında ortaya atılan iddialar, 700 bin liralık bağış çeki gibi olaylar Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey"i hayli yıpratmış durumda.

"İkinci Fransız işgali"
Yeşil alana dönüştürülen fıstık arazisi karşılığında 27 hak sahibine 14.9 trilyon ödenmişken tapu kayıtlarında bu rakamın 87.5 trilyon olarak gözükmesiyle ilgili haberler üzerine "yolsuzluk, usulsüzlük" iddiaları gündeme getirilmişti. Şehitkamil Belediye Meclisi spekülasyonlar üzerine bu değişikliği onaylamadı. Fransız Loftus firmasına verilen ihaleler nedeniyle "İkinci Kurtuluş Savaşı" başlamış!
Muhalefete göre şehirde "ikinci Fransız işgali" yaşanıyor.
AKP"ye tepki oyları, çaresiz vatandaşın "Bizim Mustafa" diye hitap ettiği CHP adayı Mustafa Yılmaz"a yönelmiş durumda.
Gaziantep"te esnafı dolaşırken Yılmaz"a verilen desteği gördük.
Ancak, aradaki büyük farkı CHP adayı kapatabilecek mi? MHP"nin de Büyükşehir"de Yılmaz"ı desteklediği söyleniyor.
Mustafa Yılmaz"ın en büyük kaygısı, yoksul halka dağıtılan yardımlarla oyların AKP"ye yönlendirilmesi. CHP"liler, seçmene 250 liralık yardım çekleri ve çeyrek altın (urup) verildiğini öne sürüyorlar. Ancak bunlar kanıtlanabilmiş değil.
Asım Güzelbey ise Gaziantep"i yönetmek için "vizyon" sahibi olmak gerektiğini savunuyor. Hizmet yapan insanın yıpranmasının kaçınılmaz olduğunu ancak seçilirse kenti aynı anlayışla yönetmeye, geliştirmeye devam edeceğini söylüyor. En iddialı projesi ise raylı sistem olacakmış.

Telgraf"ın anketi
Gaziantep"te Büyükşehir"in yanı sıra Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli ilçelerinde de seçim yapılacak.
Şahinbey"de Mehmet Tahmazoğlu (AKP), Ali İhsan Sofuoğlu (CHP), Ali Özdemir (MHP) yarışıyorlar. Şehitkamil"de ise mücadele Rıdvan Fadıloğlu (AKP), Mehmet Şeker (CHP), Mehmet Bozgeyik (Saadet Partisi) arasında.
DTP ise Gaziantep"te Büyükşehir"e altın madenine "hayır" diyen Bergama köylülerinin sivil önderi avukat Oktay Konyar"ı aday göstermiş.
Yerel gazeteler arasında iddialı bir yere sahip Telgraf gazetesi, 2007 seçimlerinde sandık koyarak eğilim yoklaması yapmış ve sonuçları kesine yakın tahmin etmiş.

Kim kazanır?
Gaziantep"te yerel seçimlere bir hafta kala, Telgraf"ın 32 farklı bölgede 18 bin 374 seçmene oy kullandırarak yaptığı eğilim yoklamasına göre 29 Mart tahmini şöyle: AKP adayı Güzelbey yüzde 42.53.
CHP adayı Yılmaz yüzde 39.61
Gaziantep"te iki gün boyunca edindiğimiz izlenim şudur: AKP ve CHP arasındaki fark 2007 seçimlerinde 200 binin üzerine çıkmasaydı, Mustafa Yılmaz kazanabilirdi. Hâlâ şansı var, Güzelbey"i zorluyor. Kazanırsa büyük başarı olur.
AKP, Gaziantep"i kaybetmemek için iktidar olanaklarını seferber etmiş durumda. Başbakan Erdoğan, kalabalık bir miting yapmış. Bakanlar seferber olmuş durumdalar. Celal Doğan"ın kaybettiği seçimde Baykal Gaziantep"e gelmemişti. Mustafa Yılmaz şanslı gözükmesine rağmen nedense CHP lideri bu seçimde de Gaziantep"te miting yapmıyor.
Kenti çok iyi tanıyan deneyimli sosyal demokrat politikacıya tahminini sordum.
"4-0 olur" dedi. AKP kazanır!
Benim gözlemim Mustafa Yılmaz"la CHP"nin seçimi zorlayacağı yönünde.
CHP kazanırsa sürpriz olmaz!

Empati derneği de var Üniversiteyi Ankara, İstanbul"da, yurtdışında bitirdikten sonra "ikinci kuşak" olarak işleri devralan genç yönetici eşleri "Empati" adlı bir kadın derneği kurarak, eğitime destek vermeye, entelektüel alanı genişletmeye yönelmişler.

"SİVİL TOPLUM" GÜÇLÜ
Gaziantep"te etkin gençlik ve kadın örgütlenmeleri var. Sivil toplum gelişiyor. Organize sanayide ve kentteki atölyelerde önemli oranda kadın istihdam ediliyor. TOBB"un, KAGİDER"in temsilcileri aktifler.
Üniversiteli bir grup gençle birlikte olduk. Gençlik Birliği adı altında bir dernek kurmuşlar. Tıptan, mühendislikten, sosyal bilimlerden gençler, 29 Mart seçimlerinde Gaziantep"te "Kent Meclisi" oluşturulmasını istiyorlar. Ve bunu yapacak partiye oy vereceklerini söylüyorlar. Yurt ve burs öncelikli sorunları. İşsizlik ise mezuniyet sonrası kâbusları.
Gaziantep"in gelişen sanayi ve ekonomisi, üniversiteyi bitirdikten sonra da burada kalmaları için bir fırsat oluşturuyor. AB"den fon alarak, "Medya Çırakları" adlı bir proje geliştirmişler ve "Tuval" adlı aylık gazete çıkarıyorlar.
Gaziantep, insan kaynağını içerde değerlendirmeyi seven bir kent. Üniversiteyi Ankara,İstanbul"da, yurtdışında bitirdikten sonra "ikinci kuşak" olarak işleri devralan genç yönetici eşleri de "Empati" adlı bir kadın derneği kurarak,eğitime destek vermeye, entelektüel alanı genişletmeye yönelmişler.
Dernek başkanı Pınar Topçuoğlu yönetimindeki "Empati" üyeleriyle görüştük.
Ceren Uğurluel,Hale Konukoğlu,Zeynep Konukoğlu,Elif Yılankırkan ve Hacer Özil,etkinliklerini anlattılar.Engelli basketbolculara destek sağlayan bir etkinliğin ardından, "yetenekli çocuklar" a dönük bir çalışma başlatmışlar. Gaziantep,çalışmayı da yaşamayı da seven bir kent.Mutfağı başlıbaşına bir zenginlik.Burhan Çağdaş"ın ünü Türkiye sınırlarını aşan lokantasında Halep"ten gelen "keme" ile yapılan kebabı yerken,kentin siyaseti üzerine yorumlarını da dinleme fırsatı bulduk.
Tekstilci Mustafa Topçuoğlu"ndan dinlediğimiz kriz öyküsü ile "Gaziantep gerçeği"ni anlatıyordu.
Çalıştıkları Polonya"lı firma küresel mali krizde parası aşırı değer kaybeden ülke ekonomisinden etkilenerek batma noktasna gelince Gaziantep"ten yardım gönderilmiş.Şirketten Polonya"ya gönderilen mali yöneticiler,zorluğun aşılmasında yardımcı olmuşlar. Gaziantep,artık "krizden kurtulma reçetesi" de ihraç ediyor!

MİLLİYET