Bakan Ergin, "370 cezaevinin dış güvenliğini, nakilleri ve sevkleri tamamen Jandarma'dan alıp bakanlık birimlerine devretmeyi öngörüyoruz." dedi. Söz konusu değişiklikleri ihtiva eden yasa taslağının Başbakanlık'a gönderildiğini belirten Sadullah Ergin, bu iş için 20-25 bin personele ihtiyaç duyulduğunu da kaydetti. 
 
Geçen hafta Van'dan İstanbul'a mahkûm götüren cezaevi aracında yangın çıkmış, görevlilerin kilitli kapıları açamadığı araçtaki 5 tutuklu ve hükümlü diri diri yanarak can vermişti. Araçtaki 10 jandarma da yaralı kurtulmuştu.
 
Konuyla ilgili kanun taslağının dün itibarıyla Başbakanlık'a gönderildiğini bildiren Ergin, yasa çıktıktan sonra kademeli olarak cezaevlerinin iç ve dış güvenliğinin aynı merkezden, aynı otorite tarafından yönetileceğini söyledi. 
 
Kanal 24'te katıldığı bir programda Ergin, jandarmanın cezaevlerinde çalışmalarını 17 bin personelle yürüttüğünü söyledi. Jandarma ve sivil çalışma şartlarının farklı olduğunu kaydeden Ergin şunları söyledi: "O açıdan biz 25-30 bin personel ile bu işi yapabilecek duruma geleceğiz." Ergin, PKK terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın kaldığı İmralı içinse, "Orası da bir cezaevi, ancak onunla ilgili süreç biraz daha sonra gerçekleştirilebilir." 
 
Ergin, tutuklu ve hükümlüler, soruşturma ve kovuşturma safhasında bir yerden başka bir yere gitmelerine gerek kalmadan video konferans sistemi ile bulundukları yerden ifade verebilmelerine imkan tanıyan düzenlemenin de yürürlüğe girdiğini hatırlattı. 
 
Tutukluluk süreleri ile ilgili eleştirilere de değinen Bakan Ergin, Meclis açıldığında içinde Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve İnfaz Kanunu'yla ilgili problem oluşturan maddelerin bulunduğu bir paket getireceklerini bildirdi. Ergin, 10 gün önce ağır ceza merkezlerindeki başsavcıların katıldığı eğitim çalışmasında yakalama ve gözaltına alma uygulamalarında maksadı aşan uygulamalar olduğunu hatırlattığını aktardı.
 
zaman