Yıllardır tartışmalara neden olan ve yolun bugüne kadar yapılmamasına neden olan kamulaştırma işleminin ise Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirileceği bildirildi.
Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ile beraber basın toplantısı düzenleyerek Aydın’ın yıllardır beklediği çevre yolu müjdesini verdi. 
İzmir-Aydın otoyolunun Aydın şehir geçişi tamamlanarak 2004 yılında trafiğe açıldığını dile getiren Erol Altun, çevre yolunun devamı içinde 28 Haziran’da ihaleye çıkılacağını belirtti. Çevre yolunun tamamlanmasıyla günlük transit geçiş yapan 20 bin aracın şehir içerisine uğramadan direk gidecekleri yola girebileceğini ifade eden Altun, “Aydın’da çevre yolunun olmaması; Aydın şehir içi trafiğini yoğunlaştırmakta ve aynı zamanda sinyalize kavşaklar nedeniyle zaman ve akaryakıt kayıplarına yol açmaktadır. Ayrıca şehir içerisinde gürültü ve hava kirliliğine neden olmaktadır. Yaklaşık 10 kilometrelik uzunluğa sahip Aydın Çevre Yolu, Aydın-Muğla devlet yolundan başlayıp Aydın Organize Sanayi Bölgesini dışardan çevreleyerek Serçeköy mevkiinde Aydın-Denizli devlet yoluna bağlanacak. Proje başında Aydın-Muğla devlet yolu üzerinde ve proje sonunda kavşaklar yer almaktadır. Aydın Çevre yolu 3 gidiş, 3 geliş olarak projelendirilerek uygulama projeleri tamamlanmıştır. Aydın Çevre yolunun öncelikli olarak yaklaşık 10 kilometrelik kesiminin yapılması gerekmekte. Projenin tamamlanmasıyla halen tamamlanıp kısmen atıl durumda olan 6,5 kilometrelik batı çevre yolu da işlevsel hale gelecek ve toplam 16,5 kilometrelik Aydın çevre yolu tamamlanmış olacak” dedi.

15 MİLYON TL’LİK KAMULAŞTIRMA YAPILACAK
Aydın çevre yoluyla ilgili teknik bilgiler de veren Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun, 10 kilometrelik çevre yolunda bulunan 125 parsellik 700 Bin metrekare alanın kamulaştırmasının 15 Milyon TL’ye mal olacağını söyledi. Kamulaştırmanın ve yol yapım çalışmalarının eş zamanlı gerçekleşeceğini dile getiren Altun, “10 kilometrelik kesimin bir kilometresi Çeştepe Belediyesi, dört kilometresi Tepecik Belediyesi ve beş kilometresi Aydın Belediyesi mücavir alanları içerisinde yer alıyor. Çevre yolu için 28 Haziran’da teklif zarfları alınacak. Ağustos 2011 tarihinde işe başlanması hedeflenmiş olup, 800 iş günü içerisinde işin tamamlanması planlanmıştır. Kamulaştırması gereken 700 Bin metrekarelik 125 parsel bulunuyor. Kamulaştırma için takriben 15 Milyon TL ödeneğe ihtiyaç var” dedi.
KAMULAŞTIRTMAYI KARAYOLLARI YAPACAK
2004 yılında tamamlanan Aydın-İzmir otoyolunun devamında yapılması planlanan ve bugüne kadar kamulaştırma işlemlinde yaşanan tartışmalar nedeniyle bir tülü yapılamayan çevre bulvarı için kamulaştırmayı TCK Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yapacağı bildirildi. Aydın’ın öncelikleri arasında yer alan çevre yolu için Başbakan Recep Tayip Erdoğan, önceki yıllardaki Aydın ziyaretleri sırasında ‘Kamulaştırmayı yapın, yolu biz yapacağız’ demişti. Daha sonra 18. madde uygulamasıyla çözülmesi planlanan kamulaştırma işlemi ilgili belediyelerin olumsuz görüş bildirmesi üzerine yine kamulaştırma işlemi çevre yolunun önüne geçmişti. Aydın Belediyesi ise bu işe bir çözüme kavuşturmak için şehir içerisinden yeni bir güzergah belirleyip çevre yoluna alternatif çevre bulvarı yapmış ve şehir içerisinden transit geçiş yapacak araçlar bu yola yönlendirilmeye başlamıştı. Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından Karayolları karar alarak çevre yolundaki 125 parseli 15 Milyon TL harcayarak çözüme kavuşturmayı planlıyor.

05.20110607153811.jpg

BELEDİYELER YOLUN YAPIMINI GECİKTİRDİ
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın’ın acilen çevre yoluna ihtiyacı olduğunu ifade ederek, çevre yolunun gecikmesini belediyelere bağladı. Çevre yolundaki kamulaştırma işlemlerinin 18 madde uygulamasıyla çözülebileceğini ifade eden Vali Coş, “Çevre yolunun geçtiği güzergahlarda yer alan belediyelerin o alan üzerinde yapacağı imar uygulamasıyla hiç para harcanmadan kamulaştırma işlemi gerçekleşecekti. Biz bunun için bahse konu belediyelerle birkaç sefer toplantı düzenledik. Ve bugüne kadar bu belediyelerin bizlere çalışmayla ilgili cevap vermesini bekledik. Fakat geçtiğimiz günlerde bu belediyeler çevre yolu üzerinde 18. madde uygulaması yapamayacaklarını bildirdiler. Bu belediyeler bu kararlarını daha önceden bildirselerdi bugünkü yaşanan bu süreci bir yıl önce yaşayacaktık. Çevre yolunun yapımı geciktiyse bunda belediyelerden dolayı kaynaklanmıştır” diye konuştu.
Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun, Manisa ve Balıkesir’de çevre yollarındaki kamulaştırma işlemlerini 18. madde uygulamasıyla çözdüklerini ifade ederken, Aydın’da belediyelerin 18. madde uygulamasına vatandaşın tepkisi nedeniyle yanaşmadığını düşündüğünü dile getirdi.