Yargıtay Başsavcısı “Davayı baskı altında kalmadan Türk milleti adına açtım. Şimdilik ek iddianameye gerek yok” dedi.

AKP"ye yönelik kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, sessizliğini kendisini ziyarete gelen Türkiye Gençlik Konfederasyonu Genel Başkanı Feridun Cevahiroğlu ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerine bozdu. VATAN"a konuşan Cevahiroğlu, yaptıkları ziyarette gençler adına yönelttikleri sorulara Başsavcı Yalçınkaya"nın şu yanıtları verdiğini söyledi:

BASKI ALTINDA AÇMADIM: Ben davayı açtım iddianameyi hazırladım. Anayasa Mahkemesi"ne gönderdim. Anayasa Mahkemesi en iyi şekilde Türk Milleti adına karar verecektir. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Türkiye"nin, Cumhuriyetimizin teminatıdır, güvenlik sigortasıdır. Dosya mahkemededir, mahkeme buna en iyi şekilde karar verecektir. Ama son zamanlarda eleştiriler alıyorum. İşte "Davayı kimin baskısı altında kalarak açtı" diye. Kimsenin baskısı altında kalmadım. Ben Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısıyım. Davayı Yargıtay adına açtım, Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına açtım. Türkiye Cumhuriyeti çok büyük devlettir ve Türkiye Cumhuriyeti"nin sigortaları vardır. Bunlardan bir tanesi de Yargıtay"dır.

MİLLET ADINA AÇTIM: Davayı açmak zorunda kaldım. Bunu Türk Milleti adına açtım. Bu iddianameyi hazırladım Anayasa Mahkemesi"ne gönderdim. Anayasa Mahkemesi bunu değerlendirecektir. Kapatması gerekiyorsa kapatacak, kapatması gerekmiyorsa kapatmayacaktır.

EK İDDİANAME: Şimdilik ek iddianameye gerek yok, öyle bir hazırlık aşamasında değiliz. Zaten bütün iddiaları ben hazırladım, gönderdim. Ayın 14"ünde hazırladım gönderdim Anayasa Mahkemesi"ne. İddianamenin gönderilmeden iki gün önce başkalarının elinde olduğu söylentileri çıkıyor. Bundan çok rahatsız oluyorum. Ben Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısıyım, Anayasa Mahkemesi için hazırladığım iddianameyi kime gösterebilirim. Bu tip eleştirileri yapanları kınıyorum. İddianamayi ne başka birisi gördü ne de başka birisinin eline geçti. Bu haberler tamamiyle yalandır. TC büyük devlettir. Siyasi partiler, iktidarlar her beş yılda on yılda değişebilir. Ama TC"nin bir Anayasası, bir hukuku vardır, bunlar değişmez ilkelerdir. İddianame hazırladıktan sonra benim özel hayatıma girip eleştiriyorlar. Bunu çok saygısızca karşılıyorum. Yanlış, ayıp şeylerdir. Ailemle ilgili benimle ilgili yazıyorlar. Ama yazsınlar ben bu davayı Türkiye Cumhuriyeti devleti adına açtım.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ:

(Anayasa değişikliği girişiminin sorulması üzerine)

Evet öyle bir gündem var ama buna cesaret edeceklerini sanmıyorum. Çünkü Anayasalar değişmez kavramlardır. Farzedelim değiştirdiler. Anayasa değişmeden önce dava sonuçlanırsa zaten sonuçlanmış olacak. Farzedelimki değişmişse Anayasa Mahkemesi, parti kapatmalar zorlaşmışsa bunu yeniden değiştirecektir.

KURTULUŞ SAVAŞI RUHU: (Başsavcı"nın kendisini ziyarete gelen gençlere mesajı) Yargı bağımsızdır, Türk Milleti adına karar verir. Çok yanlış şeyler yazılıyor. Yargı bağımsız kalmalıdır. Yargı ülkemizin, Cumhuriyetimizin teminatıdır. Siz gençler bizim için çok önemlisiniz. Geleceğimizin teminatısınız. Sizlere olan tavsiyelerimi gençlere anlatın. Bilhassa yeni nesil bunları fazla bilmiyorlar. Eski insanlar biliyorlar. Çünkü onlar Kurtuluş Savaşı"ndaki o ruhu yaşadılar. Tekrar o Kurtuluş Savaşı"ndaki ruhu canlandırmamız, ülkemize sahip çıkmamız lazım. İl il, ilçe ilçe, köy köy gezin. Bunları insanlara anlatın. Yeniden o ruhu canlandıralım. Çünkü bu ülke bizim. Ülkemiz, Türkiye Cumhuriyeti büyük devlettir. Türkiye Cumhuriyeti"nin kurucusu büyük Atatürk ilkeler koymuştur onlara sahip çıkıp Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılığınızı tarihin her döneminde koruyun. Çünkü Cumhuriyeti sizler yaşatacaksınız.
Vatan