Hatları kapatılan aboneler kimliklerini doğrulatarak açtırabilecek.

Kimliği doğrulanmayan cep telefonu kartlarına 17 Kasım 2009'a kadar verilen süre doldu. Resmi verilere göre uyarılara kulak asan 372 bin abone, kimlik doğrulaması yaptırdı ve 'cep'ini kapanmaktan kurtardı. Ancak 156 bin 6 'cep' abonesinin SIM kartı kapatıldı. Söz konusu hatların kullanıcıları kimlik bilgileriyle GSM operatörüne giderek telefonlarını açtırabilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kasım ayı başında cep telefonu kullanıcılarına uyarı geçerek Elektronik Haberleşme Kanunu'nun geçici 5. maddesinde yapılan değişiklikle Turkcell, Vodafone ve Avea abonelerinin eksik bilgi ve belgelerini belirleyip kendileriyle irtibat kurarak gidermelerini istemişti. Bu çerçevede; adresten vatandaşlık numarasına kadar bütün bilgilerin SIM kartla eşleştirilmesi talep edildi.

Bu işlem için tanınan süre 17 Kasım'da sona erdi. BTK Başkanı Tayfun Acarer, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, uyarılara rağmen gerekli işlemleri yapmayanların hatların kesildiğini açıkladı. Kapatılan hat sayısı bireysel abonelerde 152 bin 7 olurken, kurumsal abonelerde 3 bin 8'de kaldı.

500 BİN ABONEYE SÜRE

Cep telefonu operatörlerince tespit edilen, bilgi ve belgelerinde eksiklik ve yanlışlıkları bulunan 500 bin civarında aboneye ise 10 Kasım 2009 tarihine kadar süre verildi. Bu zamana kadar bilgilerini yenilemeyen cep numaralarının 17 Kasım 2009 tarihinde görüşmelere kapatılacağı duyuruldu. Kanun gereğince bir kereye mahsus olarak başkası adına kayıtlı olan hattı kullananlara da imkân tanındı./yeni şafak