Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, karşılıksız çek verenlere hapis cezasının tamamen kaldırılmasının riskli olduğunu belirtti. Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı'nın konuyla ilgili çalışma yaptığını kaydeden Ergün, “Şu anda alt komisyonda olan tasarıda çekin bir kısmını ödeyenlerin adli para cezasının bir miktarının düşürülmesi öngörülüyor. Bu şekilde çıkarsa fazla sorun olmaz” dedi.

ADLİ İLE HAPİS YATILIYOR

Çekte hapis cezası çekin ödenmemesi durumunda adli caza veriliyor ve adli ceza ödenmediğinde hapis geliyor. Şu anda çekin önemli kısmı ödense de adli ceza hiç ödenmemiş gibi yüksek veriliyor ve hapis cezaları buradan artıyor. Oysa yeni düşünülen tasarıda ödenen kısım düşürülerek ödenmeyen kısıma adli ceza verilecek ve hapis cezalarının önemli kısmının önüne geçilecek.

DAHA ÖNCE YAPIYORDUK

BEST A.Ş'nin Balıkesir OSB'deki transformatör üretim tesisi açılışından sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Sanayi Bakanı Ergün, üzerinde her alıcı olan ürüne TRT vergisi getirilmesi uygulamasıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Daha önce vergi ve harçlarda çeşitli indirimler yapıldığını hatırlatan Ergün, “Şimdi ekonomik şartlardaki gelişmeler yeni bazı yaklaşımlar önümüze koyabilir. Konulmuş olan vergileri gözden geçirme imkanı da verebilir. Ama bugün itibariyle 2009 yılı bütçesi yaklaşık 60 milyar liralık açıkla kapanacak.

ERMENİSTAN VE İRAN

İran ile Türkiye arasında kurulması planlanan ortak sanayi bölgesinin Gürbulak sınır kapısı ve Iğdır'da yapılması halinde 4-5 ülkeye hitap edebileceğini söyleyen Ergün, “Ermenistan, Gürcistan ve Nahçivan üzerinden Azerbaycan buradan yararlanabilir” dedi.

BİZE ORTAK OLDU

İran'ın kendilerine rekabet gücü yüksek bir ortak sanayi bölgesi kurma teklifiyle geldiğini anlatan Ergün, “Türkiye'nin özel sektör, serbest bölge, OSB birikiminden yararlanmak istediklerini, kendilerinin de bu sanayi bölgesine iç piyasalarına verdiği fiyattan doğalgaz ve enerji tedariki yapabileceklerini söylediler. Konu Başbakanımızın İran ziyaretinde gündeme gelecektir. Karar verildikten sonra iki ülkede uluslar arası anlaşma yapılacak, buna göre özel yasa çıkması gerekecek” ifadelerini kullandı.

Küçük dalgalanmaları eritiriz

Türkiye'nin mart ayından itibaren krizden çıkış trendine girdiğini söyleyen Nihat Ergün, “Artık kendimizi krizin ağır etkilerine maruz kalan bir ülke olarak göremeyiz” dedi. Ergün, bir miktar üretim, istihdam ve ihracat kaybı olduğunu ancak 2001'deki gibi bir çöküşün olmadığını öne sürdü. “Finans sektörü çökseydi reel sektörün üzerine yıkılırdı” diyen Ergün, bugünkü üretim ve ihracat kaybının telafi edilebilecek bir kayıp olduğunu belirtti.

Yeni bir dalgalanmaya karşı B planları olup olmadığının sorulması üzerine Ergün şu cevabı verdi: “2010 yılında dünyanın hiçbir kurumu büyük bir dalga beklemiyor. Ekonomide her zaman küçük kırılmalar olabilir. Eğer böyle bir şey olursa, bunların etkilerini giderecek tedbirleri her zaman geliştirebiliriz.2008'den itibaren çok sayıda tedbir aldık. Türkiye ekonomisi küçük dalgalanmaları kendi bünyesinde eritebilecek güce sahip”.

Teknoparklara zirve

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2002 yılında 2 olan teknopark sayısının bugün 37'ye ulaştığını, bu teknoparklardan yapılan ihracatın da 1 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Teknoparklar Zirvesi, Türkiye'de ilk kez Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün ev sahipliğinde 27 Ekim Salı günü Ankara'da toplanacak. Gölbaşı Vilayetler Evi'nde gerçekleştirilecek zirveye, Türkiye'de kurulan 37 teknoparkın yöneticileri, teknopark şirket genel müdürleri ve teknoparkların bulunduğu üniversitelerin rektörleri katılacak. Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek toplantıda, teknoparklarda üretilen 3 yeni teknolojinin tanıtımının da yapılacağı öğrenildi.

Hapsi kaldırmak risk olur

Adalet Bakanlığı'ndan gelen yeni çek kanunu tasarısında gelinen son noktayı da değerlendiren Nihat Ergün, mevcut yasada çekin çoğunluğu ödense bile hiç ödenmemiş gibi adli para cezasına çarptırıldığını, yeni tasarıda ise çekin ödenen miktarının adli para cezası kapsamından çıkarıldığını hatırlattı. Kişilerin çeki ödemediği için değil adli para cezasını ödemediği için hapse girdiğine işaret eden Ergün, “Adli para cezası ödenebilir noktada oluşursa, bunu ödeyebilenler hapis yatmamış olacak” dedi. Karşılıksız çekten dolayı hiç adli para cezası olmamasına yönelik bazı taleplerin olduğunu söyleyen Ergün, şöyle konuştu: “Bu çeke olan güveni zedeleyebilir. Çek kullanımı konusunda piyasada büyük zorluklara yol açabilir.”/yeni şafak