Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, şu andaki enerji fiyatlarıyla, cari açığın 50 milyar doları bulacağını, hatta aşabileceğini söyledi. CNBC-e televizyonuna açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, geçen 12 ayda, Türkiye"nin enerji ithalatının 41.5 milyar dolar olduğunu, faturanın artmasının, daha yüksek bir cari açık, daha yüksek enflasyon ve risk primi anlamına geldiğini söyledi.

Şimşek, iç siyasi gelişmeler sonucu faizlerin, dünyadaki diğer ülkelere göre çok daha hızlı arttığını bunun da 19 - 20 milyar YTL"lik ek mali yük getirdiğini vurguladı. Küresel krizin de Türkiye ekonomisini etkilediğini belirten Şimşek, en olumsuz faktörün siyasi belirsizlik olduğunu kaydetti.

IMF"nin yaptığı Program Sonrası Değerlendirmeye ilişkin raporun, ağustosta IMF İcra Direktörleri Kurulu"na sunulacağını belirten Şimşek, İhtiyati Stand-By seçeneği için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Şimşek, “Türkiye"nin risk primi düşecekse ve Türkiye"nin lehine olacaksa, IMF ile İhtiyati Stand-By yapılabilir” dedi.

Şimşek, yeni teşvik sisteminin en geç kasımda yasalaşmasının beklendiğini, bölgesel teşvik sistemi devam ederken, daha az gelişmiş ve yatırım imkânlarının cazip olmadığı yörelere kademeli teşvik sistemi getireceklerini bildirdi. Şimşek yeni sistemde, sektörel teşviklerin olacağını da belirtti.