Bahçeşehir Koleji sınıf öğretmeni, sınıf anneleri ve öğrencileri ile güzel bir Ankara ve Eskişehir kültür turu Tuncallar Turizm Aydın Avcı yönetiminde gerçekleştirildi. Bu turdan döner dönmez Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 4. sınıf öğrencileri ve bölüm başkanlarının katılımıyla uçak ile Karadeniz Kültür turu yapıldı. Bu gezinin hemen ardından Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışanları ve yöneticilerinin katılımıyla bu yıl 100. yılını kutladığımız Çanakkale zaferi ve şehitleri anma programı çerçevesinde güzel bir Çanakkale turu yapılarak geriye dönüldü. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı şerefine Aydın-İncirliova ve Germencik'den 30 kişilik bir kafile ile günü birlik Urla-Çeşmealtı-Çeşme kültür turu yapıldı. Tuncallar Turizm tur operatörü Aydın AVCI bu 4 büyük organizasyona katılan başta tüm kuruluşlara, grup başlarında gelen yetkililere,kaptanlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor. Yeni organizasyonlarda buluşmak üzere Aydın halkını yurt içi ve yurt dışı turlara davet ediyor ve cümlesini şöyle bitiriyor. '' Bizi bizimle gezenlere sorun sonra karar verin...''

11-15 Mayıs 2015 tarihlerini kapsayan teknik gezi Tuncallar Turizm Tur operatörü Aydın Avcı’nın titiz organizasyonuyla başarılı bir şekilde gerçekleşti. 11 Mayıs tarihinde Nevzat Biçer parkında buluşan 22 öğrenci ve hocaları geziyi planlayan Dr. Altuğ Özden, bölüm başkanı Doç. Dr. Göksel Armağan ve Dr. Osman Orkan Özer eşliğinde Adnan Menderes Havaalanından uçakla ilk durak Trabzon’a geldi. Havaalanından Tuncallar ile işbirliği yapan Hopa Tur kaptan Mesut ve muavin Gökhan aracıyla Coşandere’nin aktığı Altındere Vadisine gelinerek dinlenme tesislerinde alabalık ve kuymak gibi Karadeniz yemeklerini içeren öğlen yemeği yendi. Grup 1200 metrelik patika yolu muhteşem Ladin ve Kayın ağaçlarının arasından yürüyerek çıktı. Burada rehber Bahar Hanım eşliğinde Karadağ’ın eteklerinde kayalara oyularak yapılan Sümela Manastırını gezdi. Manastır içindeki kütüphane, ayazma, su kemerleri ve fresklerle ilgili bilgi aldıktan sonra minibüsten inilen noktaya gelerek Maçka’daki Büyük Sümela Otel’e yerleşildi ve akşam yemeği yendi.

İkinci gün oteldeki kahvaltının ardından grup Trabzon’da bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi kampüsünü ziyaret etti. Kampüs içindeki fakülteler görülerek küçük bir kahve molası verildi. Buradan Uzungöl’e gidildi ve dik yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi'nin önünü kapatmasıyla oluşan doğa harikası göl kenarında yürüyüş yapıldı. Buranın turizme kazandırılmasında önemli rolü olan Dursun Ali İnan’a ait tesislerde Karadeniz lezzetleri ve İnan’ın kendi yaptığı ahşap objeler ilgi çekti. Grubun sonraki durağı Rize idi. Geleneksel dokumaların yapıldığı Zaimoğlu Rize Bezleri atölyesinde yetkili Kemal Bey’in bezlerin dokunuşu ve özellikleri hakkında yaptığı bilgilendirmenin ardından alışveriş yapıldı. Kız öğrencilere Rize’nin geleneksel tülbent-çemberi takıldı. Fabrikada gençler bir de horon çekerek keyifli anlar geçirdi. Rize’de en önemli ürün olan çay elbette es geçilmedi. Rize Çaykur Cumhuriyet Fabrikasında çayın dalından koparılıp paketlenene kadar olan aşamaları Yücel Bey’in anlatımıyla dinlenip ikram edilen çaylar içildi. Rize’de gün batımı Ziraatçılar Tepesinde izlendi. Eski adı Garal Tepesi olan bu tepenin önemi Türkiye’ye çay bitkisini getirerek tarımda öncü olan Ziraat Mühendisi Tubitak hizmet ödülü sahibi Zihni Derin’den gelmektedir. Burada çay bitkisi ve Zihni Derin hakkında hocalarından bilgi alan öğrenciler Çay Araştırma Enstitüsünü gezdi. Ardından Hopa’ya varıldı ve Cihan Otel’e yerleşildi. Yorulmak nedir bilmeyen öğrenciler oteldeki akşam yemeğinin ardından Hopa’lı kaptan Mesut’un rehberliğinde Hopa Don Kişot Cafe’ye giderek horon ve yöresel ezgilerle coştu.

Üçüncü gün gezinin en merak edilen rotasıydı. Akşam horon çekerken ayağını inciten kaptan Mesut’un yerine yola kaptan Yıllar ile devam eden ekip, kahvaltının ardından Sarp sınır kapısına ulaştı, nüfüs cüzdanıyla gümrük işlemlerinin ardından sınırı geçerek Gürcistan’ın Acara bölgesinin önemli şehri olan Batum’a vardı. Burada Gürcü rehber Mari eşliğinde şehir merkezinden 9 km uzaklıktaki Dünya’nın el ile hazırlanmış tropik bitkileri ile ünlü ikinci büyük bahçesi olan botanik parkta yürüyüş yapıldı. Bir doğa harikası olan Batum botanik bahçesinde farklı çiçekler ve ağaçlar görüldükten sonra tekrar şehir merkezine dönülerek öğle yemeği yendi. Ardından tarihi Orta Camii, Ortodoks kilisesi, Posedion anıtı, Tiyatro binası, Medea Heykeli, Avrupa meydanı gezildi ve bilgi alındı. Teleferikle yukarı çıkılarak bu estetik şehir bir de tepeden izlendi. Tuncallar Tur operatörü Aydın Avcı Bey hoş bir sürpriz yaparak grubu deniz kıyısında çok güzel bir restaurant olan Rivera’ya götürdü. Hinkal, haçapuri, cevizli patlıcan gibi Gürcü yemeklerini ve özellikle armut suyunu çok beğenen gençler, Gürcü müziği eşliğinde güzel anlar geçirdi. Su gösterileri yapılmadığı için izlenemese de gece olunca aydınlatmalarla daha da güzelleşen şehri araçla turlayarak Hopa’ya dönüldü.

Dördüncü gün Cihan Otel’den çıkış yapılarak zirvelerinde hala kar olan Kaçkar Dağlarında 1350 metre yükseklikteki zengin bitki örtüsü ve kaplıca suları ile ünlü Ayder Yaylası’na varıldı. Yaylanın serin doğasında insanı dinç tutan havayı soluyan gençler bol oksijen alıp tepelere tırmanarak çocuklar gibi eğlendi. Serbest zamanda yenilen öğle yemeğinin ardından Çamlıhemşin’e geçildi. Burada bulunan Fırtına Tur araçları ile UNESCO tarafından dünya miras listesine alınan 50 ekosistem arasında bulunan Fırtına Vadisine çıkıldı. Önce Sevdaluk dizisinin de çekim yeri olan eski adıyla Çinçiva yeni adıyla Şenyuva köyüne uğrandı. Dağın yamaçlarındaki ahşap evler son derece ilginçti. Grup daha sonra bulutların arasından masal gibi bir yolculukla fırtına vadisi üzerinde yükselen Zilkale’ye geçti. Grup, vadinin içinde bir kartal yuvası gibi yükselen kalenin yanındaki kahvede sıcacık Karadeniz çayıyla ısındı, kahve sahibinin çaldığı tulumla ve kızının başı çektiği horonla tam anlamıyla Karadeniz kültürünü yaşama şansı buldu. Fırtına Tur araçlarından Çamlıhemşin’de ayrılarak Türkiye’ye kendini bıçağı ile tanıtmış Trabzon’un Sürmene ilçesine, buradaki el yapımı çelik bıçakların yaşayan tarihi olan 95 yaşındaki Mehmet Kumbasar’ı görmek üzere dükkanına gidildi ancak kendisi yoktu. Torununun verdiği bilgileri dinleyerek evladiyelik bıçaklardan alışveriş yapıldı. Daha sonra Trabzon’a geçen grup merak ettiği Aydın Forum’dan farklı olarak kapalı inşa edilen Forum AVM’de verdiği kısa molanın ardından Maçka Büyük Sümela Otel’e vararak açık büfe akşam yemeğini yedi.

Fotoğraflar Aydın Avcı

fyhgfj.jpgjhlks.jpgjkslks.jpgkjlkjls---kopya.jpgklsjk.jpg