Daha önce yerel yönetim ve belediyecilik anlamında İstanbul ve Ankara"da konunun uzmanları ile görüşüp bilgi alan Şevket Kaya, şimdi de Hollanda"da çeşitli incelemelerde bulundu. Aydın"ı dünya şehri yapmak için uğraştığını belirten Kaya, “Aydın mutlu insanların yaşadığı sorunsuz bir kent olacak” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Aydın Belediye Başkan aday adayı Şevket Kaya Hollanda"nın Rotterdam şehrinde bulunan Rotterdam Belediyesi"nin çöp ayrıştırma ve geri dönüşüm birimi olan Roteb"de incelemelerde bulunarak Roteb iletişim müdürü Ward Griffioen"dan bilgi aldı.
Roteb İletişim Müdürü Griffioen çöplerin bir yerde depolanıp doğada yok olmasını beklemekten çok, ayrıştırılarak tekrar kullanıma kazandırılması konusunda bilgi verdi. Ward Griffioen bu sayede oluşturulan bu tür atölyelerde sokakta kalmış işsiz ve kalifiyesiz elemanların hem meslek edinmeleri hem de normal hayata dönüşümleri sağlanmakta olduğunu, böylelikle şehirdeki kalifiyesiz ve uyuşturucu bağımlısı kişilerin meslek sahibi olduklarını ve normal yaşama döndüklerini belirtti.
Toplantıya katılan İşçi Partisi Rotterdam Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Zeki Baran da Rotterdam Belediyesi ve işleyişi hakkında bilgi verdi.
Aydın Belediye Başkan aday adayı Şevket Kaya, daha sonra da Amsterdam"a geçerek Liberal Parti Kuzey Hollanda eyalet meclisi üyesi ve aynı zamanda rüzgar enejisi uzmanı, eyalet meclisi rüzgar enerji komisyonu üyesi Köksal Gör"den rüzgar enerjisi hakkında bilgi aldı. Gör, Türkiye"nin rüzgar enejisi için çok iyi bir rüzgar koridoruna sahip olduğunu ve Aydın"ın da bu rüzgar koridorunun başlangıcında yer almasının Aydın için büyük şans olduğunu vurguladı.
Aydın"da rüzgar enerjisi konusunda yapılacak yatırımlarda seve seve yer alacağını sözlerine ekleyen Köksal Gör, Şevket Kaya"nın rüzgar enerjisi konusunu gündeme getirmesini sevindirici bulduğunu söyledi.
Toplantılardan sonra bir açıklama yapan AK Parti Aydın Belediye Başkan aday adayı Şevket Kaya, Rotterdam"da gördüğü çöp ayrıştırma ve dönüştürme olayının Aydın"da bugüne kadar yapılmamış olmasının çevre adına çok üzücü olduğunu belirtti. Kaya, seçilmesi halinde Aydın"daki çevre kirliliğinin ilk müdahale edilmesi gereken öncelikli bir konu olarak ele alınacağını, bu bağlamda jeotermal enerji ile Aydın"ın hava kirliliğinin önüne geçileçeğini, çöplerin ayrıştırılarak ve geri dönüşümü sağlanarak tekrar kullanıma kazandırılarak çevre kirliliğinin önüne geçileceğini sözlerine eklerken rüzgar enerjisi şansının da Aydın"da mutlaka kullanılması gerektiğini söyledi.
AK Parti aday adayı Kaya, bu gezinin çok verimli geçtiğini ve iyi örneklerin Aydın"da mutlaka uygulanması gerektiğinin altını çizdi.