Ramazan ayının ilk iftarında her yıl olduğu gibi belediyelerin kurduğu iftar çadırlarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Çadırları dolduran dargelirli vatandaşlar “Keşke her gün böyle yemek yiyebilsek” dedi

Ramazan ayının ilk günü belediyelerin kurduğu iftar çadırları yine akına uğradı. Özellikle dargelirli vatandaşlar, çadırların önünde uzun kuyruklar oluşturup iftar saatinin gelmesini bekledi. Bir çoğu evlerinde 4 kap yemeği masada göremeyen vatandaşlar belediyelerin dağıttığı çorba, et yemeği, pivav, salata ya da tatlıdan oluşan yemekleri büyük bir mutlulukla yedi. İstanbul"da Şişli Belediyesi, Mecidiyeköy"de kurduğu iftar çadırında 3 bin kişiyi ağırladı. Menüde çorba, orman kebabı, pilav ve tatlı vardı. Bağcılar Belediyesi ise kurduğu 3 bin kişilik çadıra klima kurdu. Çoğu belediye iftar çadırı kurarken bazı belediyeler de fakir vatandaşlara kumanya dağıtımı yapıyor.

ŞİŞLİ"DEKİ İLK İFTARDA DİNLERİN TEMSİLCİLERİ BİR ARAYA GELDİ

Şişli Belediyesi tarafından Mecidiyeköy"de kurulan iftar çadırı, dün akşam verilen ilk iftar yemeğinde dini temsilcileri ağırladı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül"ün evsahipliği yaptığı iftara Ermeni Patrikhanesi"nden Peder Dirtad Uzunyan, Süryani Cemaati Patriği Yusuf Çetin, Süryani-Katolik Cemaati dini reisi Yusuf Sağ, Rum Ortodoks Patrikhanesi"nden Peder Paisyos Kokinaki ve Şişli İlçe Müftüsü Ahmet Tüccar konuk oldu. Sarıgül “Ramazan"ın önemini ve güzelliğini Türkiye coğrafyasında yaşayan, farklı dinlerin temsilcileriyle bir arada olmanın mutluluğu içindeyim. Din, dil farkı gözetmeden, hep beraber bir araya geldik. 11 yıldan beri iftar sofrasında birlik ve beraberlik mesajı veriyoruz” dedi.

İFTAR ÇADIRLARI OLMASA KURU EKMEKLE ORUÇ AÇACAĞIM

Şişli Belediyesi, Mecidiyeköy"de kurduğu iftar çadırında 3 bin kişiye yemek veriyor. İftar çadırında orucunu bozanlardan biri de 80 yaşındaki emekli Mustafa Gündüz... Mustafa Amca “Biz fakir furakanın sıcak bir tas yemek yüzünü güldürüyor. Allah herkesten razı olsun, iftar çadırları olmasa biz kuru ekmekle, makarnayla, pilavla Ramazan"ı geçireceğiz” diyor.

RAMAZANLARI İPLE ÇEKİYORUZ

Üsküdar"daki iftar çadırında orucunu açan Mehmet Durmaz “Benim hiçbir gelirim yok. Ramazanları iple çekiyoruz. Benim gibi yüzlerce kişi var burada. Ramazan geliyor biz de iftarda hem sıcak çorba içiyoruz hem de karnımız doyuyor” diye yetkililere teşekkür ediyor.

HER RAMAZAN"DA ÇADIRA GELİYORUM

85 yaşındaki emekli Fatma Şahin “Ramazan ayında iftar çadırları olmasa oruç tutmak çok zor oluyor benim için. Emekli aylığım zaten elimde kalmıyor o nedenle her Ramazan geliyorum buraya. Böyle yemekleri düzenleyenlerin hepsine çok teşekkür ediyorum” dedi.

KARNIMIZIN DOYMASI İÇİN BÜYÜK ŞANS

Eski milli güreşçi olduğunu söyleyen Halil Bayramoğlu “2 saattir kuyrukta bekliyorum. Sıcak çorba ve yemek için. Dışarıda yemek için maddi gücüm yok. Ramazan bizler gibi maddi güçlük çeken insanların karınlarını doyurmaları için büyük bir şans” dedi.

Oruç Baba"da "dilek" izdihamı

İSTANBUL"DA çok sayıda vatandaş, dileklerinin gerçekleşmesi umuduyla ilk iftarlarını Şehremini"ndeki Oruç Baba türbesinde yaptı. Öğleden itibaren türbeye gelmeye başlayan vatandaşlar, iftar vakti yaklaştıkça izdihama neden oldu. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu vatandaşlar, oruçlarını, inanışa göre Oruç Baba"nın yaptığı gibi sirke ve ekmekle açtı. Dileklerinin gerçekleşmesi için dua eden vatandaşlar, oruçlarını açtıktan sonra Oruç Baba"nın mezar taşına ellerini, paralarını ve anahtar gibi çeşitli eşyalarını sürerek dilekte bulundu.

İsteğe göre Ramazan manisi

ISPARTA"nın Zafer Mahallesi sakinleri, Ramazan ayında kadın davulcunun manileriyle sahura kalkacak. Isparta Belediyesi"nce belirlenen 50 Ramazan davulcusu arasında bir de kadın davulcu bulunuyor. Geçen yıl Işıkkent Mahallesi sakinlerini sahurda uyandıran 45 yaşındaki Hanım Polat, bu yıl Zafer Mahallesi"nde davul çalacak. Geçen yıldan bu yana repertuvarını geliştirdiğini, daha fazla mani öğrendiğini söyleyen Hanım Polat, “Geçen yıl az sayıda mani biliyordum. Bu yıl kendimi geliştirdim. Her türlü maniyi söyleyebilirim” dedi. Isparta"nın tek kadın Ramazan davulcusu olduğunu, vatandaşların kendisini yadırgamadığını ifade eden Polat, birçok vatandaşın davul çalmasını olumlu karşıladıklarını söyledi. Geceleri yalnız davul çalmaktan korkmadığını belirten Polat, bu yıl, 16 yaşındaki oğlu Onur ile davul çalmaya çıkacağını bildirdi. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle davul çalmaya başladığını söyleyen Polat, “4 yıl önce düğünlerde davul çalmaya başladım. İki yıldır Ramazan aylarında davul çalıyorum. Yaşadığım maddi sıkıntılar beni buna mecbur etmişti. Artık davul çalmayı seviyorum, hoşuma da gidiyor” dedi. Polat, her şeye rağmen düzenli bir iş istediğini, davulculuğun bir ay sürdüğünü, iş imkanı yaratıldığı takdirde 8 çocuğuna daha rahat bakabileceğini söyledi.

Vatan