Avustralya üretimi olan ve Avustralya ordusu tarafından Kuzey Irak'ta askerlerin üzerindeki sıcak stresini engellemek için kullanıldığı, ABD'de de uçak pilotlarının üstünden çıkarmadığı ifade edilen Articheat, geleneksel soğuk uygulamalarına karşı yeni bir seçenek oluşturuyor.

Özel kristaller sayesinde buzun aksine cildi yakmadan soğutan ve cilt üzerinde 2-3 saat kalabilen Articheat'in, özellikle futbolda yazın yaşanan sporcu ölümlerine karşı etkili olabileceği belirtiliyor.

AA muhabirinin görüştüğü Articheat Türkiye Distribütörü firmanın Şirket Müdürü Yunus Şirin, ürünün suda bir süre bekletilerek aktif hale geldiğini belirterek, ''Ürün ıslanarak şişiyor ve aktive oluyor. Kullanıldıktan sonra ortam ısısına göre yaklaşık bir hafta sürede tekrar iniyor ve kristal halini alıyor. Aktive etmek için tekrar suya konuyor'' dedi.

Articheat'in bir ''son kullanma tarihi'' olmadığını vurgulayan Şirin, ürünün makinede yıkanabildiğini ve kişinin ne kadar iyi kullandığına bağlı olarak 5-10 yıl süreyle etkinliğini koruduğunu söyledi.


ÜNLÜLER DE KULLANIYOR


Articheat'in 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda birçok ünlü sporcu tarafından kullanıldığını ifade eden Şirin, şöyle devam etti:

''Ürün, özellikle Fransa Bisiklet Turu'nda büyük rağbet gördü. İngiltere Milli Takımı eski Teknik Direktörü Sven Garon Eriksson da 2000 yılında tüm takıma bu yeleklerden giydirdi. Yeleğin aktif haldeyken ağırlığı 800 gram-1 kilo arası değişiyor.

Bu nedenle müsabaka esnasında sporcular rahatlıkla üstünde taşıyabiliyor. Yeleğin yanı sıra, boyunluk ve dizlik şeklinde modelleri de var. Ayrıca bu ürünler istenen renk ve kumaştan yapılabiliyor. Zaten yurt dışında kullanan tüm takımlar ürünü kendi renklerinde yaptırıyor.''

Yaz aylarında özellikle futbolda yaşanan ani sporcu ölümlerine önlem olarak Articheat'in kullanılmasının çok faydalı olacağını anlatan Şirin, ürünün, futbolun yanı sıra tenis, atletizm, kürek gibi birçok spor dalında kullanılabileceğini kaydetti.


ÜRÜN NASIL ÇALIŞIYOR?


Yunus Şirin, ürünün, kullanıldığında vücuda olan etkisini şöyle anlattı:

''Bu ürün cilt ısısını düşürerek vücudun soğumasını sağlıyor. Cilt ısınıca kalp hem cildi hem de teni soğutmak için kan pompalıyor. Oysa bu ürün kullanıldığında, adeta kalbe 'sen sadece kaslara kan pompala, ısıyı ben düşürüyorum' komutu gidiyor. Kalbe düşen görev azalınca sporcunun performansı da artıyor. Isınma ne kadar düşerse yorgunluk ve terleme de o kadar gecikiyor. Sakatlıkları engelleme, yaralanma, kas zedelenmesi, iç kanamanın durdurulmasında etkili. Kan dolaşımı artıyor ve ödem birikimi azalıyor.''

Bu arada Articheat'in fiyatları 20-250 avro arasında değişiyor.


DÜNYA ŞAMPİYONU AVLUCA ÜRÜNÜ DENEDİ


Dünya şampiyonu ve Olimpiyat üçüncüsü milli güreşçi Nazmi Avluca, Articheat ürünlerinden yelek şeklinde olanını denedi. Vücudun özellikle güreşirken müsabaka esnasında çok ısındığını ve çok ter kaybedildiğini anlatan Avluca, ''Yeleğin verdiği serinlik hissi çok iyi. Buz uygulaması yaparken buzu cildin üstünde çok uzun süre tutmak mümkün olmuyor. Bu yelek ise 2 saat bile kalsa tende rahatsız etmez'' diye konuştu.

Haber7