Bu yıl 23.’sü gerçekleştirilen Kristal Elma Türkiye Reklam Ödülleri, 28 Haziran 2011 tarihinde Suada’da düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. 
Bu yıl 1.144 başvurunun gerçekleştiği 23. Kristal Elma’ya yeni kategoriler eklenirken, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi televizyon, basın, çok mecralı kampanya, dijital ve medya dalında 5 büyük ödül sahiplerini bulacak. Bu yılki yarışmanın Ana Seçici Kurul başkanlığını DDB&Co. Ajans Başkanı Karpat Polat üstlenirken, medya kategorisi başkanı Oğuz Yavuz ve dijtal kategorisi başkanı Burçin Ergünt oldu. Kristal Elma’ya bu yıl yeni bir ödül de eklendi. 12 Ocak’ta vefat eden Reklamcılar Derneği kurucusu ve onursal başkanı Eli Acıman, bu yıldan itibaren verilecek “Eli Acıman Reklam Metni Özel Ödülü” ile her yıl anılacak. Jüri başkanı Polat’la değerlendirme sürecinin tamamlamasının ardından konuştuk. Bugüne kadar, Kırmızı Ödülleri gibi ulusal ve Cannes Lions Yaratıcılık Festivali, Meksika Reklam Ödülleri, New York Festivali ve Golden Drum gibi uluslararası çeşitli reklam yarışmalarının jürisinde yer alan 34 yaşındaki Polat, yeni nesil Türk reklamcısını temsil eden Kristal Elma’nın en genç jüri başkanı sıfatını da taşıyor.

Ödül sınırı olmamalı

 Bu yıl jürinin geçmiş yıllardakilerden bir farkı olup olmadığı sorusuna Polat şöyle cevap verdi: “Kristal Elma jürilerinin 22 yıldır devam eden değerlendirme sisteminde önemli olduğunu düşündüğüm bir farklılık gerçekleştirdiğimiz söyleyebilirim. Bugüne kadar Kristal Elma’da tüm değerlendirme aşamaları gizli oyla yapılırdı. Yurtdışında ise, en azından benim jüri üyeliği yaptıklarımda, değerlendirme sürecinin ilk aşamalarından sonra, özellikle kısa liste belli olduktan sonra açık tartışma yöntemi tercih edilir. Biz de bu yıl Kristal Elma’da son aşamayı açık tartışma yöntemiyle gerçekleştirdik. Kristal Elma sahipleri belirlenirken her iş teker teker tartışıldı. Son oylama sırasında da ben kalkan her eli gördüm ve saydım. Tüm zamanların en demokratik Kristal Elma jürilerinden biriydik.” Polat başkan olarak kategorilerde ödül sınırlaması olmaması gerektiğini de savunuyor. Polat, üç Kristal Elma birden verdikleri ama hiç ödül veremedikleri kategoriler de olduğunu söyledi. “Çok hassas seçim yaptık” diyen Polat, “Sırf ödül vermiş olmak için toplanmış jüri olmadık” dedi. 


JÜRİDE TECRÜBELİ GENÇ DENGESİ 
Jürinin tamamını kendi oluşturduğunu belirten Karpat Polat(solda), tecrübeli ve genç reklamcılar arasında denge kurmaya çalıştığını, hem yurtiçinde hem de yurtdışında çalışan kreatifleri jüriye davet ettiğini vurguladı. Bu tür yarışmalarda en çok tartışılan konular arasında yer alan, jüri üyelerinin kendi ajanslarının ödül kazandığı iddiaları hakkında, “Bu işin ideali 9-10 kişi olmasına rağmen biz 16 kişilik bir gruptuk. 16 kişinin yanlış karar vermiş olabileceğini sanmıyorum” diyen Polat, şöyle konuştu: “Başkan olarak jürideki tüm arkadaşlarıma ajansa değil işe ödül vermemiz gerektiğini vurguladım. Değerlendirme süreci boyunca işlerin hangi ajansa ait olduğunun tartışılmasına izin vermedim.” 
Kristal Elma’nın en genç jüri başkanı Karpat Polat ödül alacak işleri seçerken açık oylama yaptıklarını söyledi.

JÜRİDE TECRÜBELİ GENÇ DENGESİ

Jürinin tamamını kendi oluşturduğunu belirten Karpat Polat, tecrübeli ve genç reklamcılar arasında denge kurmaya çalıştığını, hem yurtiçinde hem de yurtdışında çalışan kreatifleri jüriye davet ettiğini vurguladı. Bu tür yarışmalarda en çok tartışılan konular arasında yer alan, jüri üyelerinin kendi ajanslarının ödül kazandığı iddiaları hakkında, “Bu işin ideali 9-10 kişi olmasına rağmen biz 16 kişilik bir gruptuk. 16 kişinin yanlış karar vermiş olabileceğini sanmıyorum” diyen Polat, şöyle konuştu: “Başkan olarak jürideki tüm arkadaşlarıma ajansa değil işe ödül vermemiz gerektiğini vurguladım. Değerlendirme süreci boyunca işlerin hangi ajansa ait olduğunun tartışılmasına izin vermedim.”