Galileo Galilei'nin teleskopla yaptığı ilk gökyüzü gözleminin 400. yılı dolayısıyla ilan edilen ''2009 Dünya Astronomi Yılı'' kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Sabancı Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Uluslararası Astronomi Birliği ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2009'u ''Dünya Astronomi Yılı'' ilan etti. ''2009 Dünya Astronomi Yılı'', bu iki kuruluş tarafından ''Evren sizi bekliyor'' çağrısı ile başlatıldı.

''2009 Dünya Astronomi Yılı'' için 135 ülkede, çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Etkinlikler ile ilgili detaylı bilgi, ''DAY2009''un internet sitesi ''www.astronomy2009.org''da duyurulacak.

''DAY2009''un resmi açılışı, 15-16 Ocak tarihlerinde Paris'te bir törenle yapılacak.

PROJELER
''Evren Güncesi'' projesinde, ''www.astronomy2009.org'' adlı internet sitesinde profesyonel astronomlar, yazdıkları yazılarla, günlük yaşamlarını ziyaretçilerle paylaşacak.

Bu internet sitesi sayesinde insanlar, bir astronom olmanın ne demek olduğu ve çığır açan araştırmaların ne şekilde yürütüldüğü hakkında bilgi sahibi olacak.

''100 Saat Astronomi'' projesi, 2-5 Nisan 2009 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu projenin amaçlarından biri, olabildiğince fazla insanın, Galileo'nun 400 yıl önce yapmış olduğu gibi teleskop ile gökyüzüne bakmasını sağlamak.

''Dünyadan Evrene Bakış'' projesi, büyük ölçekli uzay fotoğraflarını geniş kitlelerle buluşturmayı hedefleyen bir sergi. Fotoğraflar, parklar, sanat müzeleri, alışveriş merkezleri, metro istasyonları gibi alışılmışın dışında mekanlarda sergilenecek. Proje, bu ay içinde UNESCO merkezinde yapılacak açılış töreninde tanıtılacak.

''Geceleyin Dünya'' projesi ise yeryüzünden değişik görüntülerin yıldızlar, gezegenler, ay ve gökyüzü eşliğindeki fotoğraflarını içeriyor. Bu proje kapsamında, dünya çevresinde 30 farklı şehirde sergi ve eğitici etkinlik planlanıyor.

''DAY2009''un amaçlarından biri de gökyüzünün güzelliğine, özellikle büyük kentleri maskeleyen ışık kirliliğine dikkati çekmek. Bu amaçla gerçekleştirilecek ''Karanlık Gökyüzü Farkındalığı'' adlı projede kent sakinleri, gökyüzünün belirli bir bölgesinde yıldız saymaya teşvik edilecek.

2009'DA GÖKYÜZÜ
2009 yılında gökyüzünde heyecan verici bazı olaylar da meydana gelecek. Bunlardan biri, 22 Temmuz 2009'da gerçekleşecek 21. yüzyılın en uzun güneş tutulması olacak. 6 dakika 39 saniye sürecek bu tutulma Hindistan, Bangladeş ve Çin'den geçen bir hat üzerinde izlenebilecek.

Bir başka olay da Leonid gök taşı yağmuru olacak. 2009 yılının kasım ayının ortalarında gerçekleşeceği tahmin edilen gök taşı yağmurunda bir saat içerisinde 500'den fazla kayan yıldız gözlemleneceği iddia ediliyor.

Ekim ayı ortasında, kuzey yarım kürede, dev gezegen Jüpiter ve uyduları, kitlelerin gözlem yapabileceği en uygun zaman olan gün batımında gökyüzünde olacak. Söz konusu bu etkileyici görüntüler, küçük ve amatör teleskoplarla dahi gözlemlenebilecek.

Türkiye'de yapılacak olan etkinliklerle ilgili detaylı bilgiye, ''www.tad.org.tr'' ve ''www.astronomi2009.org'' adlı internet sitelerinden ulaşılabilecek.

GAZETEPORT