Uzmanlara göre ani değişimlerin nedeni cephesel hava sistemleri, bu durum da kışın karakterine uygun

Türkiye"de önceki yıllara oranla bu yıl hava sıcaklığında ani değişimler yaşanıyor. Havalar bir gün sıcakken, ertesi gün soğuk ve yağışlı olabiliyor. Meteoroloji uzmanlarına göre, ani hava değişimlerinin nedeni cephesel hava sistemleri. İşte uzmanların ani hava değişimlerine ilişkin görüş ve uyarıları:

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Havaların bir soğuk bir sıcak olması tamamen cephe sistemleriyle ilgili. Kışın genellikle cephe sistemleri havamızı kontrol eder. Sıcak hava cephesinin önünde genellikle hava lodoslu, güneşli ve açık olur. Arkasında soğuk hava cephesi geldiği zaman da hava soğuk ve yağışlı olur. Cephe sistemleri bu şekilde gelir ve gider. Bu yüzden farklı havalar oluşuyor. Bu da normal; kış mevsiminin karakteristik havaları.

18 Mart Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı, iklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş: Kış aylarında genellikle daha kararlı olan ve soğuk hava akımı getiren yüksek basınç sistemi etkili olur. Ama bu yıl yüksek basınç sistemi yerine sıcak hava akımı getiren alçak basınç sistemi etkili. Bu da normal.”

CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli: Ani hava değişiklikleri kış aylarında hep olur. Hava lodosla ısınır, poyrazla soğur. Yalnız aralıkta üst üste iki kuvvetli lodos sistemi nedeniyle sıcaklık 20 dereceye yaklaşacak.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım: Ani hava değişikliği sistemlerle doğrudan ilgili. Şu an alçak ve yüksek basınç sistemi birbirini takip ediyor. Alçak basınçla sıcak hava gelirken, yüksek basınçla havalar soğuyor. Önümüzde alçak basın sistemi var. Dolayısıyla havalar ısınacak özelikle Perşembe ve Cuma günü buna şiddetli lodosun da eklenmesiyle hava sıcaklığı İstanbul"da mevsim normallerinin yaklaşık 10 derece üzerine çıkarak 18-19 dereceye ulaşacak. Pazar gününden itibaren ise İstanbul"da havalar soğumaya başlayacak.

Maslak Acıbadem Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sadi Rüştü Ural: Ani hava değişikliği özellikle vücudun direncinin düşmesine, bu da grip ve nezle gibi vücut direncinin düşmesiyle ortaya çıkan hastalıklara neden olur. Bol bol C vitamini alınmalı, tedbirli giyinmeli, kalabalık yerlerden uzak durulmalı ve hijyene önem verilmeli.

Yağmur hayatı felç etti

Antalya"da şiddetli yağış yüzünden 470 ev ve işyeri ile yüzlerce dönüm sera sular altında kaldı. Metrekareye 139 kilogram yağışın düştüğü kentte evlerini kendi imkânlarıyla temizlemeye çalışan vatandaşlar, belediye ve itfaiye ekiplerine tepki gösterdi. Apartmanına dolan suyun boşalması için tıkanan rögar kapağını açmaya çalışan Kazım Moral ise elektrik akımına kapılarak yaralandı. Meteoroloji Bölgesel Hava Tahmin Merkezi önceki akşam elektrik yüklü bulutların Antalya Havalimanı üzerinde olduğunu bildirince uçuş trafiği geçici bir süre durdu. Kemer"de de yağış nedeniyle çok sayıda yol trafiğe kapandı, bazı araçlar su içinde kaldı. Edirne ve Bulgaristan"da aşırı yağmurun ardından Tunca Nehri taştı. Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi alanı su altında kaldı. Mardan Palace Oteli"nin sahibi Telman İsmailov"un oğlu Sarkan İsmailov"un 700 bin lira değerindeki Bentley Sport Coupe otomobili de yükselen su nedeniyle Antalya Havalimanı VIP Salonu önünde kaldı. Sarkan İsmailov, araçtan vatandaşların yardımıyla çıkabildi.

Bodrum"da lodos hırsızları

Muğla"nın Bodrum ilçesinde 3 gün süren şiddetli lodosun ardından havanın normale dönmesiyle ava çıkmak için Torba barınağına inen balıkçılar, teknelerinin motorlarının çalındığını görünce şaşkına döndü. Balıkçılar, 11 tekne motorunun çalınmasına tepki gösterdi./milliyet