Çin, ABD’ye tepki olarak ambargo altındaki İran’la 4 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.
 
ABD Başkanı Barack Obama’nın, Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile görüşmesine büyük tepki veren Çin, uluslararası ambargo altında bulunan İran ile 4 milyar dolarlık dev bir anlaşma imzaladı.
 
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mohammad Javad Muhammedi-Zadeh, Çin’in bundan böyle İran’ın birinci ekonomik ortağı olduğunu söyleyerek, iki ülke arasında geçen yıl 30 milyar dolar olan iş hacminin gelecekte 100 milyar dolara çıkarılmasının öngörüldüğünü belirtti.
 
BM’nin yaptırım kararlarına rağmen Çin son yıllarda İran’daki ticari ve ekonomik varlığını güçlendirdi. Çin özellikle ambargodan dolayı batılı şirketlerin çekildiği İran’da, bu şartlardan da faydalanarak petrol ve gaz sektöründe etkinliğini arttırdı. İran ham petrolünün yüzde 20’sini satın alan Çin, Batı yaptırımlarını eleştiriyor ve nükleer programından dolayı İran’a yaptırımların arttırılmasına karşı çıkıyor.
 
Obama, Dalay Lama görüşmesinde, ülkesinin Tibet’i Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak görme ve Tibet’in bağımsızlığına destek vermeme yönündeki siyasetini tekrarlayarak, anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için doğrudan diyalog çağrısında bulundu.
 
İLİŞKİLER GERİLDİ
 
Obama’nın Dalay Lama ile görüşmesi Pekin yönetimi tarafından öfkeyle karşılandı. Çin Dışişleri, ABD’nin Pekin’deki elçilik müsteşarı Robert S. Wang’ı bakanlığa çağırarak, görüşmeyle ilgili tepkilerini iletti. Açıklamada, Başkan Obama’nın “inatla” Beyaz Saray’da Dalay Lama ile görüşmesinin “Çin’in içişlerine müdahale ettiği, Çin halkının duygularını incittiği, Çin’in temel çıkarlarını baltaladığı ve Çin-Amerikan ilişkilerini zedelediği” ileri sürüldü.
 
Türkiye