Türkiye'de, boşanan erkekler boşandığı eşlerine yasa tasarısına göre süresiz nafaka ödüyor. Ödenen nafakanın süresiz olması boşanmış erkeklerin belini büktüğü iddia ediliyor. Boşanmış erkekler 2 durum gerçekleştiğinde nafaka parası ödemiyorlar. Ya boşandığı eşi tekrar evlenecek yada boşanmış eşlerden birisi ölecek.

Boşanmış erkeklerin maddi sıkıntılar çekmesi nedeniyle platform olarak Adalet ve Aile-Sosyal Politikalar Bakanlığı’na seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade eden Kamil Süren, “Boşanmış erkeklerin yuvasının yıkıldığı yetmiyormuş gibi ömür boyu nafaka adı altında borç ödetilerek cezalandırılıyor” dedi.

KAMİL SÜREN: DİKİLİ AĞACIM DAHİ KALMAMIŞTIR

Kamil Süren, “2004 yılında eşinden boşanmış ve o günden bugüne süresiz yoksulluk nafakası ödemekte olan bir vatandaşım. Hiçbir mal varlığım ve güvencem olmadığı gibi ikinci kez kurduğum evlilik birliğini yürütebilmek için maddi olanaksızlıklar içinde borçlarla, kredi borçlarıyla batmakta olan bir durumdayım. Ödediğim nafaka yüzünden hatta ödeyemediğim nafaka yüzünden dikili ağacım dahi kalmamıştır” dedi.

KAMİL SÜREN: 1100 LİRA PARAYLA 2. EŞİM VE BEN GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUZ

Kamil Süren, “Emekli maaşım toplam 2400 TL. Nafaka parası ödendikten sonra bana kalan ise 1100 TL. Bu kalan paranın 500 TL’si ev kirasına, aylık ortalama 100 TL elektrik faturasına, 70 TL su faturasına, 40 TL’de telefon faturasına gidiyor. 2014 yılında geçirdiğim elim bir trafik kazası sonrası 3 yıl boyunca evde bakıma muhtaç şekilde yaşadım. Eşim benim bakımımla ilgilendiğinden imkan buldukça ev temizliklerine giderek evin ekonomisine katkı sağlamaya çalıştı. Aile Mahkemesine iki kez nafakanın iptali veya düşürülmesi için dava açtığım halde yasalar böyle, yasalar değişmedikçe nafakanız kaldırılamaz veya indirilemez denerek mahkemeyi kaybettim. Nafakanın kaldırılabilmesi için ayrıldığım eşimin tekrar evliliği veya benim ölümüm gerekiyormuş. Aksi takdirde tek çıkış yolu olarak da yasaların değiştirilmesi gerekiyormuş” dedi.

KAMİL SÜREN: BAZI KADINLAR NAFAKA ALABİLMEK İÇİN SİGORTASIZ İŞLERDE ÇALIŞIYOR YA DA RESMİ NİKAH OLMADAN EVLENİYOR

Kamil Süren, “Sosyal Yardımlaşma Kurumundan sosyal yardım talebinde bulunduğum da ise sosyal güvencem olduğu, az da olsa maaşımın olduğu için yardım reddedildi. “süresiz yoksulluk nafakası” kaldırılıp makul bir süre sınırı getirilse bireyler boşandıktan sonra kuracakları ikinci evliliklerinde bari mutlu olabilme imkanı sağlanmış olur. Eğer gerçekten bireylerden herhangi biri ( kadın veya erkek ) mağdur ise devlet olarak sosyal yardımlaşma kurumundan sosyal yardım ve mali destek sağlanması daha uygun değil midir? Biz boşanan bireyler devletten zengin değiliz ki. Boşanan bazı kadınlar sırf yoksulluk nafakasını devamlı alabilmek için evlenmiyor veya resmi evlilik dışı beraberlikle hem eski ayrıldığı eşinden hem de hali hazır beraber olduğu eşinden gelir temin ederek saltanat sürdürebiliyor. Ya da nafaka almaya devam edebilmek için sigortasız işlerde çalışıyor. Sorunumuz bir ülke sorunu olarak kanayan bir iç yaradır ve acilen çözüm bulunabilmesi gerekiyor” diyerek konuşmasını tamamladı.