Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borçların yapılandırmasıyla ilgili tasarının ''af olmadığını'' çünkü ana paradan vazgeçilmediğini söyledi.

2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2002'de yüzde 13 olan reel faizin, şu anda yüzde 4 olduğunu söyledi.

Artık ''yüksek faiz, düşük kur'' politikasının olmadığını belirten Şimşek, ''Şu anda reel faizin sıfır olduğu, kısa vadeli Merkez Bankası borçlanma faizinin yüzde 1,5 olduğu bir ülkede yüksek faiz politikasından bahsedilemez'' dedi.

Şimşek, cari açığın bir kaç sebebi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Dünyada petrol fiyatları yükseliyor. Bu ülke, yılda 40-50 milyar dolar arasında enerji ithalatı yapan bir ülkedir. Ne yaparsanız yapın, isterseniz kurunuz yüksek olsun, isterseniz faizleriniz eksi olsun ki böyle bir şey söz konusu olamaz, bu açığı veriyorsunuz. Çünkü doğal gazın yüzde 99'unu, petrolün yüzde 95'ini ithal ediyorsunuz. Dolayısıyla petrol, enerji fiyatları maalesef bizim aleyhimize gelişmektedir.

Türkiye AB'nin 4 katı bir hızla büyümektedir. 4 kat daha hızla koşuyoruz. AB ise en iyi ihtimalle yüzde 2 civarında büyüyecek.''

Maliye Bakanı Şimşek, en düşük maaş alan emeklilere, çok daha yüksek oranlarda artış yaptıklarını belirterek, 2011'de en düşük maaş alan emeklilere yüzde 20, yüksek alanlara ise yüzde 8 artış öngördüklerini ifade etti.

2002 aralık ayında muhtar maaşının 97 TL, en düşük prim tutarının 87 TL olduğunu belirten Şimşek, bugün ise muhtar maaşının 354 TL, sigorta prim tutarının ise 255 TL olduğunu bildirdi.

Şimşek, borçların yapılandırmasıyla ilgili tasarının af olmadığını belirterek ''Çünkü ana paradan vazgeçmiyoruz'' dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, Adana'da 2009 yılı ağustos ayı ile 2010 yılı temmuz ayları arasında 89 firmaya teşvik belgesi verildiğini, 18,5 milyar liralık yatırım yapıldığını söyledi.

''Bankaların sicil affı'' ile ilgili soruyu yanıtlarken Şimşek, ''Bankaların elindeki verileri yok edemeyiz. Kanun çıkartılırken, 'bankalar istemezse kanun etkili olmaz' dedim'' dedi.

-URAS'TAN KÜRTÇE-

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, ''(devir ideoloji devri) deyip fiilen kapitalizm propagandası yapan vekillere inadına eşitlik, inadına demokrasi, inadına sosyalizm, inadına barış'' dedi.

Uras, konuşmasını ''yaşasın barış'' anlamına gelen Kürtçe sözlerle bitirdi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AK Parti'nin uyguladığı politikaların ''dolar milyarderlerinin sayısını artırırken yoksulu daha da yoksul hale getirdiğini'' savundu.

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, köylünün kendi ürettiği tütünü satabilmesine olanak tanınmasını isteyerek, ''Üretmek serbest satmak yasak. Bunun anlamı nedir?'' dedi.

BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, konuşmasında silikozis hastalığına dikkati çekti ve hastalığın önlenmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ''özelleştirmelerin şeffaf yapıldığının'' söylendiğini anımsatarak, ''ATV ve Sabah ihalesinin nasıl yapıldığını biliyorsunuz'' dedi.

Bazı özelleştirmelerle ilgili iddialarda bulunan Genç'in, bazı bakanlara yönelik ''yalan söylüyor'' ifadesini kullanması üzerine, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ''Üçüncü kez 'yalan söylüyor' diyorsunuz. Sizi temiz bir dille konuşmaya davet ediyorum'' uyarısında bulundu.

Genç, Yakut'a, ''O zaman 'gerçekleri söylemiyorlar' diyelim'' karşılığını verdi.

-MALZEME KITLIĞI-

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ''malzeme kıtlığından dolayı büyük bir kıskançlık içinde iftiralar atıldığını'' söyledi.

ATV-Sabah ihalesiyle bir çok kez açıklama yaptıklarını anımsatan Elitaş, ATV-Sabah'ın bir milyar doların üzerinde bedelle ihale edildiğini, fiyat yüksek olduğundan dolayı ihaleye başka kimsenin girmediğini ifade etti.

Bugün ATV-Sabah ile eşdeğer olan bir büyük gazete ve televizyonunun satışıyla ilgili ''ATV-Sabah satışının altıda birine yakın bir fiyat verildiğinin kamuoyunda ve gazetelerde yer aldığını'' belirten Elitaş, ATV-Sabah ile ilgili Halkbank ve Ziraat bankasından verilen kredilerde benzerleri içinde en yüksek faiz oranının uygulandığını söyledi. Elitaş, kredilerle ilgili gayrimenkul teminatı alındığını ve firmanın borçlarını aksatmadan günü gününe ödediğini belirtti.

CHP'nin Kayseri'deki ''yolsuzluk'' iddialarına ilişkin daha önceki açıklamaları yineleyen Elitaş, ''İftira atmayın, millete gidin. Millet sizi de gönlünün içine alır ama siz iftiralarla tutanaklarda yer almayı yeğliyorsunuz'' dedi.

A.A.