Aydın Fizirem Özel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Mesul Müdürü Uzman Dr. Ayhan Erkek, ekonomik sorunların insanların sağlığını kaybetmesine neden olduğu belirtilerek, yüksek borç içinde olanların depresyon, strese bağlı baş ve sırt ağrıları şikayetinin arttığını kaydetti.
Yurt dışında yayın yapan bir sağlık dergisinin yaptığı araştırma sonuçlarına göre, bir kişinin başkalarına borcu ne kadar yüksekse o kadar çok sağlık sorunuyla karşılaştığının ortaya çıktığını kaydeden Uzman Dr. Ayhan Erkek, “Ekonomik sorunlar ve kredi kartı borcu gibi yüksek borçların sağlık üzerinde çevresel faktörler kadar etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca aynı araştırmada insanların ekonomik sorunlar nedeniyle sağlık harcamalarını göz ardı edip sağlık harcaması yapmadıkları görülmektedir” dedi.
KADINLAR DAHA FAZLA ETKİLENİYOR
Yıllık gelirleri belli seviyenin altında olan boşanmış çocuklu kadınların, borca bağlı stresi en yüksek seviyede çeken kişiler olduğunun tespit edildiğini kaydeden Fizirem Özel Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Mesul Müdürü Uzman Dr. Ayhan Erkek, “Borç içinde yüzerken sağlığını ve formunu koruyabilmek büyük duygusal mücadele gerektiriyor. Bu kişilerin en sık şikayetleri; depresyon başta olmak üzere, strese bağlı baş ve sırt ağrıları oluyor. Fiziksel ve mental olarak sağlıklı kişilerin ekonomik problemlerini daha etkin şekilde çözebildiği bir gerçektir. Stresle başa çıkabilmek için bazı sakinleşme tekniklerini uygulaması faydalı olur. Egzersiz yapmak, stres ve fiziksel rahatsızlıklarla başa çıkmanın en iyi yöntemlerinden biridir. Bize göre ekonomik krizin temel nedenlerinden biri de alışveriş çılgınlığıdır. Her şeyin başı sağlıktır. Bu nedenle insanlarımızın sağlığına önem vermesini ve içine bulundukları kriz ortamında alışverişlerini bilinçli yapmalarını öneriyoruz” dedi.