ABD borsaları yüzde 2'nin üzerinde değer kazanırken, Latin Amerika'daki yükselişler yüzde 3'ü buldu. Bugünkü işlemlerde de Asya'da yüzde 1'e yakın yükselişler izlendi.

İMKB ise yükselişten çok fazla pay alamamış görünüyor. Borsa saat 10.40 itibariyle yüzde 0.25 artışla 47 bin 892 puana çıktı.

ABD 13 AYIN ZİRVESİNDE

ABD borsalarında dün gece oldukça hareketli saatler yaşandı. Haftasonu yapılan G-20 zirvesinde, ekonomik toparlanma sürdürülebilir noktaya varıncaya kadar faiz oranlarının düşük tutulup, devlet teşviklerinin devam edeceği yönünde açıklamalara yaslanan borsalar son 13 ayın zirvesine tırmandı.

Dow Jones yüzde 2.03 artışla 10 bin 227 puana çıkarken, Standard & Poor's yüzde 2.22 yükselişle 1093 puana ulaştı.

Uzmanlar, faizlerin düşük kalacağı yönündeki beklentilerin hisse senetlerine alım getirdiğine dikkat çekiyor.

Harris Private Bank şef analisti Jack Ablin, merkez bankalarının ekonomiyi desteklemeye devam ettiklerini ve şu durumda varlık değerlemelerinin fazla dikkate alınmadığını söyledi.

BALONA DİKKAT

Turkish Yatırım Finasal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay ise piyasadaki balona işaret ediyor. Devlet teşviklerinin sürmesi ve likiditenin piyasada kalmasının balonun büyüme hızını belirleyeceğini kaydeden Uskuay, G-20"den çıkan kararın piyasa dilindeki karşılığının 'G-20 balonun büyümesini destekliyor' olarak ifade edilebileceğini belirtti. Uskuay, şöyle devam etti:

"Daha öncekiş teşviklerin boşa gitmemesi için balonun şişmesine göz yummak zorundalar. Piyasalar balonun sarhoşluğu içerisindeyken krizden çıkış tedbirlerini uygulamaya başlayabilir.

Yatırımcı yükselişin bir balon olduğunu ve gelecekte bu rüyanın sonu olduğunu kabullenerek yatırım yapmalıdır. Yatırımcıların en çok parayı, en kolay şekilde kazandığı dönemdir balon dönemleri. Balon dönemlerinin sonu ise kısa vadeli kar peşinde koşan yatırımcıların, piyasalar tarafından 2000 yılındaki gibi çok uzun vadeli yatırımcı olmalarıdır. Varlık fiyatlarında yaşanan balon nedeniyle ucuz/pahalı analizleri gerçek bir sonuç vermez. Rusya"nın Türkiye"ye göre daha ucuz çarpanlar ile işlem görmesi. Rusya"yı ucuz yapmaz. Yada gelişmekte olan ülkelere göre Türkiye"nin ucuz yada pahalı çıkması balon büyüklüğünü bize vermez. Afaki ucuz kalana para yönelir,bu yüzden balon şiştikçe şişer. Ne yazık ki, G-20"nin tek umudu bu balondur."/hürriyet