Uçuş simülatörünün karşısında havada bir çekirge asılı. Simülatör çalışmaya başladığı anda, çekirge de hızla kanatlarını çırpmaya başlıyor.

Uzmanlar, iki kameranın çektiği görüntüleri kullanarak, çekirgenin uçuş sırasında kaslarının nasıl hareket ettiğini belirliyor.

Çekirgenin kaslarına takılan elektrotlar da uçuş sırasında böceğin vücudunda dolaşan elektrik akımlarını tespit ediyor. Uzmanlar, bu iki veriden elde edilecek bir kodu kullanarak, böceklerin kaslarındaki hareketleri kontrol etmeyi başaracaklarına inanıyor. Ancak asıl asıl önemli olan böceği sürekli değil, ihtiyaç olduğu zaman kontrol etmek. Şimdiye kadar bu başarılamadı ama hayvanlara zarar vermediği belirtilen deneyler devam ediyor.

 

İsrail'de yürütülen yukarıdaki çalışmanın amacı, böcekleri insansız hava aracı olarak kullanabilmek.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, projeyi yürüten isim, kısa süre öncesine kadar İsrail Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın başuzmanı olan Profesör Daniel Weihs.

Böcekler ve hayvanlar üzerindeki havacılık çalışmalarıyla tanınan Weihs'in laboratuvarı, İsrail’in Hayfa şehrinde.

Böceklerin uçuşunu uzaktan kontrol etmeye yarayacak sistemin finansmanını ABD ordusunun sağlarken, projeyi yürüten bilim insanlarının açıklamaları Haaretz gazetesinde yer aldı. Açıklamalar, birkaç santimetre boyunda bir uçak imal etmeye çalışmaktansa 300 milyon yıllık evrimin avantajlarından faydalanmayı amaçlandığı yönünde.