15. Olağanüstü Kurultay'a onlarca sanatçı, yüzlerce konuk ve binlerce davetli katılacak. Kılıçdaroğlu'nun seçim startı vermesi bekleniyor

Türkiye'nin siyasi gündemini uzun bir süredir meşgul eden CHP'nin 15. Olağanüstü Kurultayı bugün Ankara'da 12 bin 500 kişilik Arena Spor Salonu'nda yapılıyor. Kurultayda, genel başkanlık yarışı olmayacak ama yönetim listesi heyecanı doruğa çıkmış durumda. Kılıçdaroğlu'nun seçim ve iktidar kadrosunu oluşturmayı arzuladığı Parti Meclisi (PM) seçimleri için yapacağı 'blok liste' merak ediliyor. CHP liderinin yeni bir A Takımı ile seçimlere start vermesi bekleniyor.

62. YAŞINI BAŞKANLARLA KUTLADI

CHP lideri Kılıçdaroğlu, kurultay hazırlıklarının son gününde 81. İl Başkanı ile Genel Merkez'de bir araya geldi. İl Başkanlarına konuşurken, kurultayın hangi süreçte yapıldığına ve sonrasında genel seçimin geldiğine dikkat çeken
Kılıçdaroğlu, 'Türkiye'yi AK Parti iktidarından kurtarmak için hepimiz elimizden geleni
sonuna kadar kullanmalı, derhal sahaya çıkmalı ve halkın içine karışmalıyız.

Halkımız bizden başarı bekliyor. Ben kendi adıma bu başarıyı sağlayamazsam gereğini yaparım' mesajı verdi. Toplantının sonlarına doğru bir il başkanının hatırlatması ile Kılıçdaroğlu'nun aynı zamanda 62. yaş günü olduğu ortaya çıktı.

Bunun üzerine salonda adeta bir alkış tufanı koptu. İl Başkanları Gandi'nin 'Blok Liste' talebine tam destek açıklaması yaparak yaş günü hediyesi verdi.

CHP liderinin özellikle liste tartışmalarıyla gündem yaşatan kurultayda yapacağı konuşmada şu mesajları vermesi bekleniyor:

DOĞU'YA 3. YOL: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, iktidarın kullandığı din temelli, BDP'nin de etnik temelli politikalarına karşıyız. Üçüncü bir yol daha var.

Sosyal demokrat yol.

YENİ BİR TÜRKİYE: Açlığın, işsizliğin olmadığı, yoksulluğun yenildiği, gelecek kaygısının bulunmadığı bir Türkiye kurmak istiyoruz.

ÖZGÜRLÜK: Seçim barajını yüzde 5-7 aralığana indireceğiz; üniversite harçlarını kaldıracağız. Medya üzerindeki baskıları bitireceğiz.

BAŞKANLARDAN TAM DESTEK

CHP il başkanları kurultay öncesi genel merkezde toplandı. Başkanlar, genel başkan Kılıçdaroğlu'na blok liste için tam destek verdi. Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde yapılan toplantı yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Edinilen bilgilere göre Kılıçdaroğlu il başkanlarına '7 ayda 5 kez toplandık. Daha sık bir araya geleceğiz. Ocak-şubat toplantılarında milletvekili belirleme metodunu konuşacağız' dedi. İl başkanlarının genel isteği ise, 'listeyi çiziksiz çıkaralım' oldu. Toplantıda, bugün yapılacak 15. Olağanüstü Kurultay'da Parti Meclisi üyeliklerine seçimin blok liste yöntemiyle yapılması ve divan başkanlığına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun önerilmesi yönünde karara varıldı.

Toplantı sonrası İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek 'Bütün il başkanlarından genel başkana tam destek çıktı. PM üyeleri içinse her il başkanı 5 ila 10 arasında isim yazarak zarfın içine koyarak genel başkanı verdi. Partinin tüzüğüne uygun bir kurultay düzenlenecek, herhangi bir alternatif liste çıkacağını zannetmiyorum' dedi.

ÇARŞAF LİSTE OLASILIĞI KALMADI

Kurultayda gözler çarşaf liste önergesinin verilip verilmeyeceğinde olacak ancak önerge verilmesi bile çok düşük bir olasılık olarak görülüyor. CHP eski genel sekreteri Önder Sav'ın 'blok çarşaf tartışmasını bırakalım' şeklindeki yazılı açıklamasından sonra eski Genel Başkan Deniz Baykal cephesinde de çarşaf için önerge vermeme eğilimi ortaya çıktı.

BAYKAL İSTERSE SÜRESİZ KONUŞACAK

BAYKAL'A SINIR YOK: Konuşmak isteyenlere, genel olarak 5'er dakika söz verilecek. Eğer herhangi bir noktada eski Genel Başkan Deniz Baykal konuşmak isterse ve kürsüye çıkarsa kendisine süre sınırı konulmayacak. Baykal mesajlarını süre sınırı olmadan verebilecek.

KOCAOĞLU DİVAN BAŞKANI: Bin 242 delegenin oy kullanacağı kurultayda
Divan Başkanlığı'nı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yapacak.

ÇARŞI DA KURULTAYDA: Beşiktaş'ın dünyaca ünlü 'aykırı' düşünceli Çarşı Grubu da kurultaya davet edildi. Kurultayın genel çerçeve olarak bir şenlik içinde geçmesi bekleniyor.

RAHŞAN VE SEVİNÇ HANIMLAR: Kurultayda Bülent Ecevit'in izleri de görülecek.

Mavi rengin ana renklerden olacağı salona onur konuğu olarak Rahşan Ecevit, eski SHP Başkanı Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü davet edildi.