CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de son günlerde yaşanan tablonun kaygı verici olduğunu söyleyerek, "Demokratik yollarla iktidarı alaşağı etmek bizim namus borcumuzdur" dedi. Sosyal Demokrasi Derneği'nin düzenlediği panele katılmak üzere Eskişehir'e gelen Kemal Kılıçdaroğlu ilk olarak CHP İl binasını ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'nu CHP il binası önünde çok sayıda partili karşıladı. Bir partilinin beyaz karanfil verdiği Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İl binasında partililere hitaben konuşma yaptı.Çok önemli bir süreçten geçildiğini ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin Türkiye'nin temellerinde harcı olan bir parti olduğunu söyledi. Türkiye'nin bilinmeyen bir yol haritasıyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bilinmeyen bir yol haritasıyla karşı karşıyayız. Bizler bilmiyoruz. Tabloyu hazırlayan yurt dışındakiler biliyor" dedi.

YARGI DA YIPRATILDI

Açılım sürecinde sadece siyasal iktidarın yıpranmadığı, yargının da yıpranıp derin yaralar aldığını öne süren Kemal Kılıçdaroğlu, bunun doğru olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Yargının ve adaletin olmadığı bir yerde sokaktaki yurttaş hakkını nerede bulacak. Birilerinin dayattığı açılımlar toplumda derin yaralar açmıştır. Elbette ki terör sona ermeli, elbette ki bizler birbirimizi kucaklamalıyız. Sokaktaki yurttaş ile teröristi aynı kefeye koyarak değil. 1980'den beri söylüyoruz. Eğer sorumluluk üstlenen birisi varsa gelirsiniz teslim olursunuz silahlarınızla. Koşulsuz. Olay biter. Ama siz geliyorsunuz halen koşullarınız var. Nedir koşullar? Biz bilmiyoruz. Diyarbakır'da ifade almayı sakıncalı gören bir anlayış 50 bin kişinin ortasında ifade alacak. Böyle bir adalet olabilir mi?" dedi.

BAŞBAKAN KONTROLÜ KAÇIRDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaşanan gelişmeler üzerine "Sıfırdan başlarız" şeklinde açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Kemal Kılıçdaroğlu "Başbakan elindeki ipleri kaçırdı, kontrolü elinden kaçırdı. Çünkü yol haritasını kendi belirlemedi" dedi.

ALAŞAĞI ETMEK NAMUS BORCUMUZ

Türkiye'nin gündeminin süratle değiştiğini, fırtına öncesi sessizliğin yaşandığını ifade eden Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:"Türkiye'nin gündemi süratle değişiyor. İntihar eden işadamları var. Milyonlarca işsizimiz var. Fırtına öncesi sessizliği yaşıyoruz. Bu tablo bizde ciddi kaygılar yaratıyor. CHP olarak bu ülkenin sahiplerinin Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olduğunun altını çizmek zorundayız. Daha sorumlu, daha dikkatli hareket etmek zorundayız. İktidar birilerinin taşeronu olarak görev yapabilir. Ama demokratik yollarla o iktidarı alaşağı etmek de bizim namus borcumuz."

GÖREVİNİ YAPAMIYORSAN AYRIL

ABD'de 1960 yıllarında zencilerle beyazların aynı okula gitmedikleri, aynı otobüse binmediklerini anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, bugün ise bu ülkeyi bir zencinin yönettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:"Ayrışmayı değil, kucaklaşmayı, insan sevgisini, hoşgörüyü bu topluma egemen kılmak zorundayız. Tıpkı Koca Nazım'ın dediği gibi `Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçe yaşayacağız.' Bu bizim temel ilkemizdir. Herkesin temel ilkesi olmak zorundadır. Toplumda ciddi bir suskunluk var. Bu suskunluk hepimizin hayra alamet yorumlayacağımız bir suskunluk değil. İçişleri Bakanı ve Başbakanı göreve çağırmak bizim temel görevimizdir. Ya adam gibi görev yaparsın ya bulunduğun koltuktan çekilip, ayrılırsın."

A TERÖRÜ BİTER B TERÖRÜ BAŞLAR

CHP olarak sorumluluklarının bilincinde olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde istihdam yaratacak fabrikaların kurulması gerektiğini söyledi. Bu konunun kendi parti programlarında da yer aldığını kaydeden Kılıçdaroğlu şöyle dedi:"Devlet doğudan o bölgeye giderek yatırım yapacaktı. Tıpkı 1930'ların devletçilik politikası o bölgede uygulanacaktı. Devlet gidecek fabrikayı kuracak, istihdam yaratacak. Bir entegrasyon olması lazım. En iyi okullarımızı oraya götürmek zorundayız. Orada alın teri ile kazanılmış para ile insanlar ailelerini geçindirmek durumunda olmalılar. Bunun ortamını yaratmak zorundasınız. Bugün A terörü biter, yarın B terörü başlar. Açlığın giderilmediği bir toplumda barışık düzen sağlanamaz. AKP'nin bunu bilmesi lazım, bunu görmesi lazım.İzlediğimiz ekonomik politikanın boyutu kadar teröre kaynaklık etmiştir. Bunun sorumluluğu iktidardadır, iktidardakilerdedir. Bizi yönetemediler. Biz de hesabını sormadık. Yurttaş olarak bizimde kabahatimiz var. Bize en çok yalan söyleyenlere koşup oy verdik. Sonra başımıza geldi, bizi aldattılar dedik. Sorgulama hakkımızı kullanmadık. Sorgulama hakkını kullanmayan toplumlar, akıllarını başkalarına kiraya vermiş toplumlardır.

İNANÇLARA VE ETNİK KİMLİKLERE SAYGI

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, inançlara ve etnik kimliklere saygı gösterilmesinin temel bir görev olduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu, "İnsanlık tarihi, etnik kimliklerden ve dinsel inançlardan ötürü en ağır kayıpları vermiştir. Milyonlarca insan ölmüştür ve insanoğlu demiştir ki kişilerin etnik kimlikleri ve inançları siyaset konusu olmaz. Biz bu gerçeği halkımıza anlatmalıyız. Bu gerçek anlatıldığı zaman AKP kabusu Türkiye'de biter." dedi.

TOPLUMUN AYRIŞMAYA TAHAMMÜLÜ YOKTUR

Toplumun ayrışmaya tahammülünün olmadığının altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu şu şekilde konuştu:"Ayrışma şu an için lükstür. Toplumun ayrışmaya tahammülü yoktur. Toplumun bir tarafından yurtseverler vardır, bir tarafında da ülkeyi dışarıdan gelen telkinlerle yönetenler vardır. Bu kadar açık ve net. Tüm yurtseverler, sağcısı-solcusu, inançlısı-inançsızı birleşmek zorundadır. Nerede bu sendikalar, nerede bu sivil toplum, nerede bu güçler. Yeniden yaratmak zorundayız. Eğer diyorsak ki yeniden, sıfırdan bir ulusal kurtuluş hareketini başlatacağız, buradan başlatacağız. Herkes şapkasını önüne koyup düşünmek durumunda. Bu gücümüzü kullanmak zorundayız. Çünkü biz haklıyız."/vatan