Bronşiyal spazmolitikler
 
(Astım, bronşit ve diğer akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılır)
 
Teofilin ve albuterol içeren bu ilaçlar sinir sistemini tetiklediği için kafeinle birlikte kullanılmamalıdır. Kafein özellikle teofilinin toksisitesini arttırır. Bununla birlikte bu ilaçları alırken biyoyararlanımı arttırmamak için yağlı yiyecekleri azaltmak gerekiyor.

Kan basıncını düşüren ilaçlar
 
(Kalp ve böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılır)
 
Bu gruba giren ilaçlar kanınızdaki potasyum oranını arttıracağı için potasyum içeren yiyeceklerle birlikte aldığınızda ritim bozukluğu ve nefes darlığı meydana gelebilir. Bu yüzden bu ilaçları alırken muz, patates, soya ve ıspanak gibi besinlerden uzak durmalısınız.

Anti-aritmik ilaçlar
 
(Kalp yetmezliğinde kullanılır)
 
Digoksin içeren anti-aritmik ilaçlar kullanırken meyan kökünden uzak durmalısınız. İkisi bir araya geldiğinde kalp atışlarında problemler ortaya çıkabilir ve hatta kalbiniz durabilir. Meyan kökü pastalarda, şekerlemelerde ve birada bulunur.
 
Kepek gibi diyetteyken tüketilen lifler de ilacın etkisini azaltabilir. Bu yüzden yemekten 2 saat önce veya sonra tüketmek faydalı olacaktır.

Kötü kolesterol seviyesini düşüren ilaçlar
 
(Obezite, şekerli diyabet, kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılır)
 
Greyfurt ilaç emiliminde keskin bir artışa neden olarak aşırı doz etkisi ve yan etkilere yol açabilir. Greyfurt suyuyla alınan bir tablet suyla alınan 20 tablet etkisi yaratabilir. Aynı şey diğer turunçgiller için de geçerlidir.

Kan sulandırıcı ilaçlar
 
(Kan pıhtılaşmasını önlemek için kullanılır)
 
Varfarin içeren kan sulandırıcı ilaçları kullanırken kızılcık, sarımsak, zencefil ile acı biber, tarçın ve zerdeçal gibi bazı baharatların tüketimini sınırlandırmalısınız. Varfarinle bir araya geldiğinizde kanınızı fazla sulandıracak bu yiyecekler kanamaya neden olabilir.

Öte yandan K vitamini de bu ilaçların etkisini azaltır. Ispanak, şalgam, lahana ve brokoli K vitamini içeren bazı yiyecekler.

Tiroit hormonu ilaçları
 
(Tiroitleri az çalışan kişilere verilir)
 
Levotiroksin içeren bu ilaçları kullanırken soya, kestane ve lif tüketimini sınırlandırmalısınız. Soya ilacın emilimini azaltırken, kestane ve lifli gıdalar da benzer bir etki yaratır.

Antibiyotik
 

(Bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılır)
 
Tetrasiklin, siprofloksazin ve penisilin içeren antibiyotikler kullanırken kalsiyum aldığınızda ilacın etkisinde ani bir düşüş olabilir. Süt ve süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynağıdır.

Ağrı kesici
 

(İnflamasyon, kas ağrıları ve baş ağrılarında kullanılır)
 
İbuprofen içeren ağrı kesiciler, meşrubatlarla bir arada alınmamalı. Asitli içeceklerde bulunan karbondioksit ve asit ilacın emilimini arttırır, ilacın dozu kontrolden çıkar ve toksisitesi artar. Bu da böbreklerinize zarar verir.

Antidepresan
 
(Depresyon tedavisinde kullanılır)
 
Antidepresanlar tiramin bakımından zengin yiyeceklerle tüketildiğinde tansiyonda kritik bir yükselmeye neden olabilir. Tiramin, eski kaşar, kurutulmuş et, konserve et ve balıkta bulunur.
 
En hafif ilacı kullanırken bile daima doktorunuza danışmalısınız.