Kültürel ve kimlik haklarıyla 'Demokratik Özerklik' kazanmak, ardından Konfederal Kürdistan'ı kurma amacı taşıyan KCK'nın mali faaliyetleri belgelendi.

Avrupa'da kurdurduğu şirketlerle yılda 1 milyar avro aklayan KCK'nın bölgedeki esnafı da 'Mavi Kampanya' ile soyup 'Kumbara'sını doldurduğu ortaya çıktı

Yeni Şafak'ın ele geçirdiği istihbarat raporları, PKK'nın çatı örgütlenmesi KCK/TM'nin mali yapısını ortaya koydu.

Örgüt adına kurulan şirketler aracılığıyla Avrupa'da yılda 1 milyar avro'yu aklayan KCK'nın, bölgedeki esnaftan da 1 trilyon liranın üzerinde para topladığı belirlendi.

İstihbarat bilgilerine göre, KCK'nın mali kaynakları 7 madde halinde sıralanıyor. Örgüt adına kurulan ve faaliyet yürüten şirketlerin yer aldığı istihbarat kaynaklarına göre, yaklaşık bin şirket, bir dernek çatısı altında faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerden 279'unun adı istihbarat raporlarında geçiyor. Bu şirketlerden 147'si Almanya'da, 49'u Fransa'da, 14'ü İsviçre'de, 13'ü Hollanda'da, 12'si İngiltere'de, 10'u Avusturya'da, 8'i İsveç'te, 2'si de Yunanistan'da bulunuyor. Danimarka, Belçika ve Romanya'da ise örgüt adına kurulan 1'er şirket faaliyet gösteriyor.

Hollanda, Fransa ve Türkiye makamlarına göre bu şirketler yılda 1 milyar avro kara para aklıyor. İstihbarat raporlarına göre, Diyarbakır'daki bir işadamı derneği de bu yapılanmanın üyesi. Bu şirketlerin çoğu inşaat ve tekstil işi yapıyor. Konuyla ilgili istihbarat raporuna düşülen not ise şöyle: Bu örgütlenmenin gerek KCK Mali Alan faaliyetlerinden, gereksi Abdullah Öcalan'ın 4 ayaklı paradigmasından sonuncusu olan 'kooperatifçilik' felsefesiyle oluşturulduğu gözlerden kaçmamaktadır.

MAVİ SOYGUNLA KUMBARA DOLUYOR

İstihbarat sunumunda, KCK'nın 'mavi kampanya' ve 'kumbara' adı altında topladığı haraçların da aralarında yer aldığı mali kaynakları 7 maddede sıralanıyor. KCK paralarının toplandığı şüpheli H.Y'nin teknik takibe takılan konuşması, örgütün bölgedeki esnaf üzerindeki baskısını gözler önüne seriyor. M.A. adlı kişiyle görüşen H.Y., selamlaşmanın ardından, "Bir yüz doksanı kesinleştirdik" diyor. H.Y., "Kimden alıyorsunuz" karşılığını veren M. A'ya şu cevabı veriyor: Esnaftan. 1 trilyon 190 milyarı kesinleştirmişiz, tarihleri ile birlikte.

16 ŞİRKET 177 ESNAF

KCK'nın haraca bağladığı şirket ve esnaf isimleri de istihbarat raporuna giren bilgilerden. KCK, Mavi Kampanya ve Kumbara sistemi kapsamında Diyarbakır'da 16 şirketi haraca bağlamış. KCK operasyonu kapsamında M.A'dan ele geçirilen belgede 'Para Verecekler Listesi'nde ise 177 esnafın ismi sıralanıyor. KCK'nın mali kaynakları arasında haksız maaşlar da yer alıyor. Örneğin istihbarat raporuna göre KCK yöneticisi Zöhre Bozacı'ya her ay 2 bin lira milletvekili danışmanı maaşı ödeniyor. Bir STK başkanı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden 2 bin 500 lira maaş alıyor.