Aydın’ın Germencik ilçesinde 1993 ve 1998 yılları arasında faaliyet gösteren Türk Ticaret Bankası’nda hesabı bulunan bir çok ailenin başına banka kapandıktan sonra hiç beklemedikleri isimlerine düzenlenmiş senetler geldi. Sayıları 20’yi bulan mağdurlardan bir çoğu senetleri düzenlediği iddia edilen kişilerin avukatlarıyla karşılıklı anlaşma yaparak senetlerdeki meblağların altında ödeme yaparak senetleri geri aldığı öğrenildi. İsimlerine düzenlenmiş senetler için avukatlar ile anlaşma yoluna gitmeyen üç aile ise hukuk mücadelesi başlattı.

89 BİN TL’LİK SENET BORCU 179 BİN TL OLDU

Senetler üzerinde yapılan kriminal incelemede imzaların bahse konu kişilere ait olduğu tespit edilirken, isimlerine senet düzenlenen kişiler ise hiç kimseden senet karşılığı para almadıklarını belirttiler. 2004 yılında senet üzerinde pul zorunluluğu kalkmasına rağmen 2009 yılında kendilerine ulaşan senetlerin üzerinde pul olduğu ve pulların ise 1993 yılına ait olduğunu kaydeden aileler, senetleri ancak banka kapanırken imzaladıkları evrakların arasında haberleri olmadan bilinçli olarak imzalatılmış olabileceğini ileri sürdüler.

Almadıkları borcun senetleri yüzünden zor duruma düşen İbrahim Şanlı, Kamil Öktem ve Ali İhsan Bilir konuyu yargıya taşırken, İbrahim Sanlı’nın adına düzenlenmiş 89 Bin TL, Kamil Ökten adına 72 Bin 500 TL ve Ali İhsan Bilir adına 50 Bin Dolar senet düzenlendiği öğrenildi.

‘BANKA GÖREVLİSİ SENET KARŞILIĞI PARALAR ALDI’

İbrahim Sanlı adına düzenlenmiş 89 Bin TL senedin yasal faizi ile birlikte borcun 179 Bin TL’ye yükseldiği öğrenildi. Ünal Işık’a verilmesi gereken 89 Bin TL’lik senetin 2009 yılı Temmuz ayında dolan süresinin ardından kendisine icra geldiğini ve bankalardaki hesaplarının bloke edildiği ifade eden İbrahim Sanlı, “Germencik’te Türk Ticaret Bankası faaliyette iken hesabım bulunuyordu. bu banka kapanırken hesaplarım için çeşitli imzalar attım. Bize tüm imzaları bankada çalışan O.T. isimli şahıs attırdı. Ve banka kapandıktan sonra bu şahıs ilçemizdeki bir çok kişiden senet karşılığı paralar aldı. Aynı kişi uzun süre hapiste yattı. Bu olaylar yaşandıktan sonra senetler başka isimler adına gelmeye başladı. Şuanda bize gelen senetteki isimler Denizli’de yada İzmir’de oturuyor ve bu kişilerinde yaptığımız araştırmada sabıkalı olduklarını öğrendik” dedi.

‘HAYATIM BOYUNCA BORÇ KARŞILIĞI SENEDE İMZA ATMADIM’

Germencik ve köylerinde kendilerinin bildiği 20’ye yakın mağdurun olduğunu kaydeden İbrahim Sanlı, “Daha önce böyle bir şey ile karşılaşanlar şahıslar ile anlaşma yoluna gidip senet üzerinde yazılan meblağın yarısını ödeyerek senetlerini geri aldılar. Fakat ben ve iki arkadaşım almadığımız paranın 5 kuruşunu ödemek istemiyoruz. Benim senede babam Bekir Sanlı’yı kefil olarak imza attırmışlar. Bu senetler üzerindeki imzalar kriminal incelemeye alındı. Ve incelemede imzaların bizim el ürünü olduğu tespit edildi. fakat ben hayatımda kimseden borç almak için senede imza atmadım. Şuanda banka görevlisi O.T. hakkında ve üzerinde benim imzam olduğu ileri sürülen senet üzerinde ismi geçen Ünal Işık hakkında suç duyurusunda bulundum. Fakat iki yıldır çektiğimiz bir ben biliyorum, bir de Allah. Banka hesaplarıma el konuldu. Araçlarımız bağlandı. Resmen hayatımız alt üst oldu” şeklinde konuştu.

‘BİZ ÖDEMEYECEĞİZ’

Bakkal işleterek geçimini sağlayan Germencik merkezde yaşayan Ali İhsan Bilir ise Türk Ticaret Bankası’nda kendisinin de hesabı olduğunu fakat bugüne kadar hiç kimseden senet karşılığı borç para almadığını söyledi. 50 Bin Dolarlık 2009 yılında ödenmesi gereken senet için İzmir Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını ve senet üzerindeki imzaların kriminal incelemeye gönderildiğini kaydeden Ali İhsan Bilir, “Bu olay sadece bizim başımıza gelmedi. Daha önce hep ilçemizde duyardık. Şimdi bu iş bizim başımızda. Bizim yaptığımız tespitlere göre Germencik Merkez ve köylerinde 20’ye yakın kişinin almadıkları borç nedeniyle imzalı senetler karşısında çok yüklü meblağlar ödedi. Fakat biz ödemeyeceğiz. İş mahkemeye intikal etmeden önce evlerimize çeşitli avukatlar geldi. Senetler üzerindeki meblağda anlaşmak için fakat hepsini geri çevirdik. Şuanda tek güvencimiz Türk adaleti. Bu işin bir an önce çözülmesini istiyorum” dedi.

BİR ÇOK VATANDAŞA İCRA İŞLEMİ YAPILDI

Germencik’te almadıkları borç paralar karşılığında kendilerine gelen senet karşılığında Ali İhsan Bilir ve İbrahim Sanlı’nın yanı sıra yakın zamanda Kamil Öktem, Rasim Aktaş, Mehmet Zeki Serbest, İhsan Aydoğan, Muharrem Altıntaş, Erdoğan Altıntaş ve Turgut Özkan’a icra işlemi gerçekleştiği bildirildi. 

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg