Bir acı film: Menekşe’den Önce Cezaevinde bulunan gazeteci Soner Yalçın’ın Sivas katliamında yaşamını yitirenler anısına çekimine başlanılan film çok sayıda kişinin katkısıyla tamamlandı. Müziklerini Fazıl Say’ın yaptığı belgesel film, 2 Temmuz’da gösterime giriyor.

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Otel’de yaşanan katliam film oldu. Gazeteci Soner Yalçın’ın 2010 yılında çekimlerine başladığı film, Yalçın’ın Odatv soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından bir süre rafa kalktı. Ama Yalçın’ın dostları ve Sivas’ta yakınlarını kaybedenler belgeseli tamamlamayı başardı. Katliamın en küçük kurbanları olan 12 yaşındaki Koray Kaya ve 15 yaşındaki Menekşe Kaya’nın ölümünün ardından dünyaya gelen ve ablasıyla aynı adı taşıyan Menekşe Kaya’nın gözünden 2 Temmuz 1993 tarihli Sivas Madımak vahşetini ve ardından yaşananları aktarıyor.

Yalçın’ın cezaevine girmesinden sonra filmin hazırlıklarına destek veren ve babası Metin Altıok’u katliamda kaybeden Zeynep Altıok, “Sivas katliamı 20. yılına giriyor, bu süre zarfında tatsız bir karar yaşadık. Zaman aşımı devreye girdi. Soner Yalçın 2010 yılında bu filmin çekimlerine başlamış ama cezaevine girince yarım kaldı. Tutuklu olmasına rağmen büyük bir duyarlılık göstererek filmin bu yıl bitmesi için gerekli mesajları dostlarına iletti. Benim de bu süre zarfında haberim oldu. Belgeselin tamamlanması birçok insan ortak çaba sarfetti. Ortaya katliamı gelecek nesillere anlatacak bir belgesel çıktı” dedi.

‘Acının içine doğdum’

Filmde hiç tanımadığı ablasının ve ağabeyinin izini süren 15 yaşındaki Menekşe Kaya “Başta oynamak istemedim, çok stresli olur diye. Sonra ablam ve ağabeyim için kabul ettim iyi ki de etmişim. Soner Yalçın cezaevine girince film yarıda kaldı diye çok üzüldüm ama şimdi bitti. Herkese orada yaşananları bir kez daha hatırlatmak istedik” diye konuştu. İki çocuğunu kaybeden anne Hüsne Kaya ise, “Menekşe zaten bu acının içine doğdu. Benim yaşadıklarıma tanıklık etti bizimle birlikte acıyı çekti. Bu filmde de canlarını kaybedenlerin acısını bir kez daha anlattı” dedi.

Film çekimleri sürerken tutuklanan Soner Yalçın ise filmin son halini göremedi. Yalçın gönderdiği mesajda, “İnsanlığın en büyük ve tehlikeli hastalığı bellek kaybıdır. Unutturmamak bir gazetecinin görevleri arasındadır. Madımak katliamını hafızalardan sildirmeyeceğiz. Unutturarak rahata ermek isteyenlere bu firsatı vermeyeceğiz. Menekşe’den Önce bu amaçla hayata geçirildi. Ne yazık ki tam bitiremeden Silivri Cezaevi’ne atıldım.

Şaşırmıyorum, Madımak gibi bi vahşeti yapanlar tarihin her döneminde düşüncenin düşmanı olmuşlardır. Bu büyük yolculuğumuzu sürdürmeye devam edeceğiz. Tek üzüntüm, belgeselimin son halini görememek. Ama sevgili dostlarım bu bayrağı benden aldılar ve daha yükseğe çektiler; hepsine teşekkür ederim” dedi.

Müziklerini Say yaptı

Belgeselin müzikleri ise dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say’a ait. Say, “Dostum ve aydın insan Soner Yalçın’ın başına gelenler için çok üzgünüm. Onu özlüyorum. Hangi sebepten tutuklu yargılandığını bile bilmiyorum. Son görüşmemiz Sivas Madımak Katliamı için yaptığı bu duyarlı belgesel için olmuştu. Belgeselin müzikleri benim eserlerimden oluşuyor. Umarım insanlık ve dünya aydınlık günler görecek” diye konuştu.

Meltem GÜNAY / VATAN