Didim’den Milet Antik Kentine gidiş ve dönüş olmak üzere Bisiklet ve Yürüyüş yolunun tespitinin yapılması- ve aynı zamanda Kutsal yol üzerinden güzergahın sağlanması amacıyla aralarında Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka’nın da yer aldığı heyet güzergahta incelemelerde bulundu. İncelemeye İl Müdürü Aktakka’nın yanı sıra Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu, Milet Müzesi Arkeologlarından Hasibe Akad İslam, Dağcılık İhtisas Kulübü Başkanı Mustafa Aksoy, Bisikletçiler Derneği Aydın Temsilcisi Emre Polat, Aydın İl Özel İdare Planlama ve Proje Müdürlüğünden Hüsamettin Ayaz yer aldı.
Heyet bugün saat 10:00 sıralarında Milet antik Kentinden başladığı yürüyüşe Balat, Akköy ve Yalıköy sınırları içerisinde devam edip, Mavişehir Mahallesi üzerinden Apollon tapınağının sınırları içerisinde yer alan ve Kutsal Yol’un bitiş noktasında olduğu alanda sona erdi.
Gerçekleştirilen inceleme gezisinin içeriğiyle ilgili gazetecilere bilgiler veren Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka Mevcut olan Kutsal Yolun turizme kazandırılması yürüyüş yolunun yapılması amacıyla incelemenin yapıldığını belirterek “Hepimizin bildiği gibi antik çağda Milet’ten Apollon’a bir kutsal yol var. Bu kutsal yolun amacı Milete gemilerle gelen o zamanın insanları kahinlik bilicilik merkezi olan Apollona gelerek burada bilgi alıyorlardı. Bunu bir inanç uğruna yapıyorlardı. Bu yol halen mevcut olan bir yol; Bu yolun turizme kazandırılması için burada turizme yönelik hangi aktiviteler yapılabilir bu konunun tespiti amacıyla bugün Bisiklet federasyonundan, Dağcılık Federasyonundan, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliğinden, İl Özel İdaresi ve Milet Müzesinden arkadaşlarla birlikte bu incelemeyi yaptık. Bu yol üzerinden yürüyüş yapmak ve konusu itibariyle de gündeme getirmek için ne yapabiliriz bunu araştırdık. Bu yaptığımız gezi ve incelemeden sonra hem dağcılık yem de bisiklet federasyonundan yapılabilecekleri fikirlerini önerilerini alacağız ve bu konunun olabilirliği hususunda Bakanlığımıza başvuruda bulunacağız. Bakanlığımıza uygun görülecek projeleri, burada gündeme getirmeye çalışacağız. Bu Aydın turizminin çeşitlendirilmesi açsından da çok önemli; Sadece kutsal yolla ilgili değil, biz bisiklet federasyonuyla da Aydın’da küçük ölçekli bisiklet turlarının yapılabilmesi hususunda bir çalışma yapacağız. Bugün ilk olarak bu yapacağımız çalışmaların birinci basamağı alt basamağı olarak böle bir çalışma başlattık. Burada edindiğimiz fikirleri bilgileri masaya yatırıp bununla ilgili hangi projeleri önereceğimiz bundan sonra ele alıp çalışacağız.”dedi.
“YOL MUTALK SURETLE TURİZME AÇILMALI”
DİTAB Başkanı Salih Bankoğlu ise Turizm Müdürlüğü ile projeler konusunda ortak çalışmalar yaptıklarını ve gerekli desteği de aldıklarını belirterek “Burada bizim en büyük avantajımız hiçbir ülkenin sahip olamayacağı değerlere sahibiz. Yani hala yeryüzüne çıkmamış o kadar değerlerimiz var ki; işte bunlardan bir tanesi de kutsal yol…Aslında çok deklere ediliyor ama maalesef göründüğü gibi tam olarak turizme açılmış değil; İşin esasında bu yolun Apolon tapınağı ile bağlanması gerekiyor mutlak suretle; Bunun içinde girişimlerimiz var. Müdürümüze ve Kazı heyetine bu isteklerimizi bildirdik. Burada yaptığımız incelemede turizm çeşitliliğini arttırmak sadece deniz kum ve güneşten ibaret olmadığını işte bu değerlerin yeryüzüne çıkartılıp hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtımını ve bu süreçte buraya daha fazla turistin gelmesini sağlamak en büyük hedeflerimizden birisi; Zaten yapılan incelemede de buraya hayran olmamak mümkün değil. 20 km’lik bir yol yürüdük ve muhteşem bir tabiat vardı. O dönemi yaşıyorsunuz ve dolayısıyla bu yapıyı günümüzde halkımıza ve dünya kamuoyuna sunmamız lazım. Bunları yapabilmemiz için Bakanlığın izni gerekiyor. Biz gerekli temaslarda bulunacağız. İnşallah burayı turizme kazandıracağız” dedi.
“HEM TARİHİ HEM DE DOĞA OLARAK İKİ İŞİ BİR ARADA ELE ALDIK”
Kuşadası Dağcılık İhtisas Kulübü yöneticilerinden Mustafa Aksoy ise hem doğa hem de kültürel zenginliğin bir arada bulunmasının zor olduğunu belirterek “Ülkemiz doğa sporları anlamında bir çok zenginliğe sahip fakat bunlar açığa çıkarılamıyor. Bugün burada bunu aşmış bulunuyoruz diye düşünüyorum. Çünkü var olan çok güzel bir doğa olayının içerisindeyiz. Hem tarihi hem de doğa olarak iki işi bir arada ele aldık. İki zenginliği bir arada yakalamak her yerde denk gelen bir durum değildir. Bu proje gerçekleştiği takdirde Didim için güzel bir adım atılmış olacak. Çok güzel bir doğa yürüyüşü parkuru kazandırılmış olacak ülkemize” ifadelerini kullandı.
Heyet daha sonra ortaya çıkarılan kutsal yolun bazı bölümleri üzerinde gezi yaparak fikir alış verişinde bulundu.

 

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg