Türkiye'nin dünyaya açılan en büyük kapısı Atatürk Havalimanı'nda open gate uygulamasına bu ayın ortalarında geçilecek. Dış Hatlar Gidiş Terminali'nde hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, Mülki İdare Amirliği'nin başkanlığında gerçekleştirilen güvenlik komisyonu toplantılarında hararetli tartışmalar yaşandı.

Toplantılarda open gate uygulamasının başlaması ile birlikte arındırılmış salonda bulunan ve uçuş güvenliğini tehlikeye düşüren döner bıçakları, satırlar ve bıçakların durumu uzun süre konuşulduktan sonra personele zimmetlenmesi kararı alındı. Pasaport arkasındaki restoranlarda kullanılan bıçak, satır ve çatal gibi kesici ve delici aletlerin oluşturacağı güvenlik zafiyetinin ortadan kaldırılması için çeşitli öneriler ortaya atıldı. Bir öneri içeride kullanılan kesici ve delici aletlerin envanterinin çıkarılması ve barkotlanarak dışarı çıkarılmak istendiğinde tıpkı mağazalardaki ürünler gibi sinyal vermesi olurken; bir diğer öneri ise envanteri çıkarılan kesici, delici aletlerin bunu kullanan restoran personeline zimmetlenmesi oldu.

Bu iki önerinin de yetkililerce incelemeleri sonucu kesici, delici aletlerin personele zimmetlenmesi kararlaştırıldı. Havalimanı yetkilileri, kesici ve delici aletlerin yolcunun eline geçmemesi için uygulamaya koyduğu yeni sistemle bu aletleri özel dolaplarda kilitli biçimde muhafaza edip, dolapların anahtarını da sadece döner bıçağı, pala ve kesici aletleri zimmetlendiği personele verme kararı aldı.