ADÜ’nün resmi yayın organı ADÜ Haber dergisinin 80. sayısının “Güncel” bölümünde çevre kirliliğine işaret eden Beşer, çevre kirliliğinin her geçen gün insan sağlığını daha da olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre hava kirliliğine bağlı ölümlerin sayının en fazla olduğu ülkelerin sırası ile; Çin (656 bin 300), Hindistan (527 bin 700), Pakistan (99 bin 400) olduğunu söyleyen Beşer, Türkiye’nin 21 bin 300 ölümle 14. sırada olduğuna dikkat çekti. Beşer, çevreyi çocuklara benzetirken, her ikisinin de çok hassas olduğunu ve insanlığın geleceği olduğuna işaret etti. “Her ikisinden de vereceğimiz ödün geri dönüşü olmayan yaralar açarak geleceğimizi tehlikeye sokacaktır. Çevre konusunda kişiler, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, medya, yerel ve merkezi yönetimler daha fazla sorumluluk almalıdır” ifadelerini kullanan Beşer, makalesinde şu noktalara dikkat çekti:
“Hava kirliliği nedenleri; aşırı nüfus artışı, hatalı sanayileşme-kentleşme, aşırı tüketim, fosil yakıt tüketimi, aşırı araç trafiği, bölgenin topografik ve coğrafi özellikleridir. Hava Kirliliği, solunum sistemi hastalıkları, kalp hastalıkları, genetik hastalıklar ve intrauterin zeka geriliği vb neden olmaktadır. Hava kirliliği özellikle çocuk, yaşlı ve gebelerde önemli olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Günümüzde egzoz kaynaklı hava kirliliği çok önemli boyutlara ulaşmıştır. Bir taşıt insanın günlük gereksinimi olan 15 metreküp havayı 10 dakikada kirletmektedir. İnsanlardaki kanserin yüzde 2-5’i endüstriyel etkilenime bağlıdır. Bu etkilenimler en fazla akciğer kanserine neden olmaktadır. Çeşitli önlemlerle endüstriyel etkilenimden tama yakın korunmak mümkündür. Bu yönde Dünya Çalışma Örgütü (ILO) önerilerine devletler uymalıdır.”