KİEV (QHA) -

Ukraynalı siyaset bilimci Taras Berezovets, Kırım yarımadasının 2014 yılında işgal edilmesinin, Rusya’daki ekonomik durumun kötüleşmesine neden olduğunu kaydetti.
 
Taras Berezovets, QHA'ya verdiği demeçte, ABD ve Avrupa Birliği üyeleri çoğunun uzatılmasından yana olan Rusya’ya karşı uluslararası yaptırımların Rusya’nın ekonomik sorunlarının başlıca nedeni olmadığı fikrini paylaştı. Berezovets, saldırgan ülkenin ekonomisindeki düşüş daha Kırım’ın işgalinden önce tespit edildiğini, ancak Kırım’daki olayları sırasında etkinleştiğini kaydetti.
 
Berezovets, şöyle konuştu: “Kırım’ın işgali Rusya ekonomisine 200 milyar dolara mal oldu, bunlar doğrudan kayıplar. Batıda yapılan ekonomik araştırmalar, aslında yaptırımların Rusya ekonomisindeki sorunların asıl nedeni olmadığını gösteriyor. Kırım ile ilgili olaylar, ekonomiyi yıkan ve olumsuz eğilimi Rusya için feci eğilime dönüştürdü.”
 
Son zamanlar bazı Avrupa Birliği ülkelerinin retoriği, Rusya Federasyonu’na karşı Minsk Anlaşmaları ile ilgili uluslararası yaptırımların kaldırılması için oy vermeye hazır olduğunu gösteriyor. 2017 yılının Şubat ayından itibaren Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların bir kısmının kaldırılabileceği fikrini paylaşan Taras Berezovets, bununla birlikte Ukraynalı aktivist Yevgeniy Panov’un Ukrayna’da kaçırılarak Rus işgali altında bulunan Kırım’da sabotaj hazırlamakla suçlanmasının, Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımların iptal edilmesine yönelik görüşme sürecini zorlaştırdığını ifade etti.
 
Berezovets, “Kimse, bu acelece hazırlanan provokasyona inanmıyor. Bu, yaptırımların iptal edilmesi için Avrupa Birliği ülkelerinin hükümetini gayret göstererek hücum eden Rus lobicilere güveni bir kez daha baltalıyor ve onların çabalarını suya düşürüyor” dedi.
 
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da “Ukraynalı sabotajcılar” ile ilgili provokasyonunun önceden planlanmış olmadığından dolayı acelece hazırlandığını ifade eden Berezovets, “Onların (işgalciler) gizli servis, sınır muhafızları ve komando birlikleri tarafından organize edilen tatbikatların düzenlendiği ve bu tatbikatın sonucunda alkol kullanıldığından kaynaklanan tipik Rus ihmalcilik sonucunda iki FSB görevlisinin hayatını kaybettiğini biliyoruz. Rusya, 'Ukraynalı sabotajcıları' suçlayarak durumu yararına kullanmaya çalıştı, ama bunun acelece hazırlandığı belirtilmeli” şeklinde devam etti.
 
Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların Rus ekonomisi için mahvedici olmadığını ifade eden siyaset bilimci Berezovets, bununla birlikte bazı sınırlamaların Rusya’daki birçok sistemin alışılmış çalışmalarını zorlaştırdığını belirtti.
 
Berezovets, “Yaptırım rejimi Rus ekonomisi için mahvedici değil, ama Rusya’nın teknoloji ve uluslararası kredi kaynaklarına erişimini engelliyor, bunlar olmadan Rusya, etkin çalışamıyor. Örneğin, Rus bankalar yaptırımlar yüzünden düzgün bir şekilde kredi sağlayamıyor, ki Ukrayna’daki bankalar bunu kolayca gerçekleştiriyor” diye kaydetti.
 
Dünya toplumunun yaptırımların uzatılması veya sertleştirilmesi şeklinde Kremlin’in Ukrayna’ya karşı eylemlerine tepki göstermesinin Rusya’daki durumu doğrudan etkileyeceğini dile getiren Berezovets, “FSB’nin geçtiğimiz günlerde düzenlendiği provokasyonunun Rusya için büyük bir sorun çıkardığını görüyoruz. Her benzer provokasyon Kremlin ve Rus ekonomisine onlarca milyara mal oluyor. Tabii ki, Rusya tarafından benzer saçma provokasyon sayısı ne kadar çok olursa, yaptırımların devam ettirileceği ve Rus ekonomisinin düşmeye devam edeceğinin olanağı o kadar yüksek” diye vurguladı.

Rusya'daki ekonomik sıkıntıların yanında, işgal altındaki Kırım'da da işlerin pek yolunda gitmediğine dair haberler basında sıkça yer almaya başladı.
 
Bilindiği gibi, 10 Ağustos tarihinde Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB), sözde Ukrayna Savunma Bakanlığı'na bağlı İstihbarat Servisi tarafından güya Kırım'da gerçekleştirilmesi planlanan “terörist saldırıları” engellediğini iddia ettiği bildirilmişti. İşgal edilen Kırım'ın Armanpazarı (Armyansk) şehrine yakın bir yerde 7 Ağustos’ta bir grup sözde ajanın yakalandığı bildirilirken, sözde Ukraynalı ajanlar ile Rusya güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada bir Rusya FSB görevlisinin yaşamını yitirdiği öne sürüldü.
 
Bunun ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimini, “terör politikasına başvurmakla” suçladı.
 
FSB’nin iddiasını yalanlayan Ukrayna Savunma Bakanlığı'na bağlı İstihbarat Teşkilatı temsilcisi Vadim Skibitskiy yaptığı açıklamada, bunu bir provokasyon olarak değerlendirdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya’nın suçlamaları asılsız ve alaycı olduğunu belirterek, “Bu fantaziler, Ukrayna’ya yeni askeri tehditleri savurmak için bir bahanedir. Rusya kendi kışkırtıcı açıklamalarıyla, Ukrayna’yı uluslararası toplum gözünde kötüleme çabalarında başarısız olacaktır ve ortaklarımız tarafından uygulanan yaptırımlarının kaldırmasını başaramayacaktır" dedi.
 
Rusya, söz konusu “terör saldırılarının” organizatörlüğünü yaptığı suçuyla Zaporijya nükleer enerji santralinde şoförlük yapan, sivil toplum ve gönüllük etkinlikleri gerçekleştiren Yevgeniy Panov’u gözaltına aldı. Ardından Kırım’daki Rus mahkeme Panov hakkında 2 ay tutukluluk kararı çıkardı.