Tayt nedeniyle yetiştirecek balet bulma zorluğu yaşayan Antalya Devlet Konservatuvarı Bale Ana Sanat Dalı Bölümü, ailelere baleyi anlatmak için yeni bir proje hazırlıyor. Bale Ana Sanat Dalı Başkanı İlknur Kartaymaz, meslektaşlarıyla birlikte ilköğretim ve liseleri gezerek yetenek avına çıkacak. İlk olarak kas ve kemik yapısına bakarak baleye yatkınlığı incelenecek olan genç yetenekleri belirleyecek ekip, sonra aileleriyle bağlantıya geçerek bale anlatacak.

Balenin tayt giymekten ibaret olmadığını, bir sanat dalı olduğunu ailelerle görüşerek anne ve babalara anlatmak istediklerini vurgulayan Kartaymaz, "Tüm bu çabalarımız baleye balet kazandırmak için. Balet sorunu gelecekte sahneye de yansıyacak. Bir opera ve bale gösterisinde balerinler kadar baletler de çok önemli. İyi bir baletin yetişmesi en az 10 yıl süren çalışmayla oluyor" dedi.

Futbolcu ve avukat olsun isteniyor

Ailelerin erkek çocuklarını baleye yönlendirmeme nedeninin bakış açısı olduğunu vurgulayan Kartaymaz, şöyle konuştu:

"Benim oğlum tayt mı giyecek mantığının hakim olduğu bir aile yapısı içindeki erkek çocuğunu baleye kazandırmak mümkün olmuyor. Balet bulmak için projeli çalışmamız gerekiyor. Kız çocukları için bale zarafetin simgesi olarak gösteriliyor ve aileler kız çocuklarını küçük yaşta baleye yönlendiriyor. Aslında konu sadece tayt değil. Sonuçta bu bir dans. Estetik gerektiren bir dans. Bale, dansçının hareketlerine direkt yansıyan bir dans dalı. Dolayısıyla baledeki o zarafet ve duruş erkeklerin de hareketlerine yansıyor. Bu da karşıdan yanlış anlaşılıyor. Aileler genelde erkek çocuklarının futbolcu, avukat olmasını istiyor."

38 bale öğrencisinden 2'si balet

Antalya Devlet Konservatuvarı Bale Ana Sanat Dalı bölümünde 20 tam zamanlı, 18 yarı zamanlı bale öğrencisi bulunuyor. Öğrencilerden sadece ikisi balet. 2'nci sınıf öğrencileri Burak Özbek ile Arda Hasipoğlu, estetik ağırlıklı bale hareketlerini ustalıkla yapıyor.

cnnturk.com