Kızına hiç görmediği büyükannesini anlatmak için yola çıkan Soetoro-Ng yalnızca Obama’nın kardeşi olarak anılmak istemiyor
 
HER şey küçük bir kızın "Büyükannem nasıl biriydi?" sorusuyla başladı. Bunu soran kişi altı yaşındaki Suhaila idi. Suhaila, ABD Başkanı Barack Obama'nın yeğeni yani başkanın kızkardeşi Maya Soetoro-Ng'nin kızı. Maya Soetoro-Ng, kızını hiç görmediği büyükannesiyle tanıştırmak için çocukluk anılarına döndü, annesinin kendisine ay ışığı altında anlattığı masallardan yola çıktı. Sonra ise Ladder to the Moon/Ay'a Merdiven adlı kitabı kaleme aldı. Kitap, küçük bir kızın bir gece büyükannesiyle aya yaptığı hayali yolculuğu anlatıyor. Oradan dünyaya bakıp hayalkırıklıklarını, doğa olaylarından etkilenen kişileri izliyor, yetim kalan çocukları yanlarına alıyorlar.
 
Çocukluğumuzda dinledik
 
Hawaii Üniversitesi'nde ders veren iki çocuk annesi 41 yaşındaki Maya Soetoro-Ng, Obama'nın üvey kızkardeşi. Obama ve Soetoro-Ng'nin anneleri aynı: Antropolojist Ann Dunham.
 
Soetoro-Ng, Dunham'ın Endonezyalı işadamı Lolo Soetoro ile yaptığı ikinci evliliğinden dünyaya geldi. Soetoro-Ng, abisi Obama ile bir süre Havai'de birlikte yaşadı. Annesi Endonezya'ya giderken kızını yanında götürdü, böylece kardeşler ayrıldı. Ann Dunham, 1995'te kanser nedeniyle yaşama veda etmişti.
 
Soetoro-Ng, kitabı kızıyla annesini tanıştırmak için kaleme almış: "Annem büyükanne olmayı çok istiyordu. Fakat maalesef buna ömrü yetmedi. İlk çocuğuma hamileyken bir kutu buldum, üzerinde 'Maya'nın çocukları için' yazılı bir etiket vardı. İçinde benim çocukken okuduğum kitaplar, oyuncaklarım... Annemin hayatta olup da bana öğrettiklerini çocuklarıma da öğretmesini çok isterdim. Büyük kızımın adı Suhaila. Bu ismi onun anısı için verdim. Annem bana gece yarısı Ay'ı gösterir, hikayeler anlatırdı. Kızıma verdiğim ismin anlamı Sanskrit dilinde 'ayın çevresindeki parıltı' anlamına geliyor. Bu isimle annemden bana kalan hatırayı yaşatmak istedim."
 
Soetoro-Ng, kitabında kızının aya yolculuğunu anlatıyor. Hem de büyükannesi Anne Dunham'ın kollarında... Ayda oturan büyükanne torununa, dünyadaki deprem, tsunami, üzüntü ve insanların birbirlerine tahammülsüzlükleri anlatıyor. Bu acı dolu dünyada yaşayan çocukları da yanlarına alıyorlar hikaye boyunca. Resimli kitap, Suhaila ile büyükannesi arasında bir bağlantı kuruyor. Soetoro-Ng, kitabın satır aralarında herkesin aynı Ay'ın altında yaşadığını anımsattığını söylüyor: "Annem Ay'ın her yerde aynı göründüğünü söyler, onun altında yaşayanların birbiriyle akraba olduğuna inanırdı."
 
Keşke annem hayatta olsaydı
 
MAYA Soetoro-Ng, annesi Ann Dunham'ın kendisine ve ağabeyine iyi bir hayat dersi verdiğini söylüyor: "Annem antropolojistti. Çok cesurdu. Ağabeyim hizmet etme kararlılılığını ondan almış. Ben ve ağabeyim başkalarına yardım etmek için çok çaba sarfediyoruz. Bu özelliğimiz de annemizden miras. Bizi hep bir şeyler okumaya teşvik etti. Edebiyat ve şiirle dair değerli bilgilere sahipti. Dünyayı ve insanları severdi, bence hayata çok genç yaşta veda etti. Keşke yaşasaydı bize dünyayı kendi sevdiği kadar nasıl sevebileceğimizi öğretseydi."
 
İnsanların beni merak etmesini kabul ettim
 
DÜNYANIN gözünün üzerinde olduğu bir siyasetçinin kızkardeşi olmak ve ailesinin hikayesini bir kitapta anlatmak Maya Soetoro-Ng için ne kadar kolay? Genç kadın "Eğer insanların onun hakkında tehlikeli şeyler düşündüğüne inansam bu bilgileri içeren bu kitap ortaya çıkmazdı.
 
Tabii ki insanlar bazen çok meraklı olabiliyor. Ben bunun sadece bir merak olduğunu kabul ettim" yanıtını veriyor. Sadece Barack Obama'nın kızkardeşi olarak anılmak istemediğini belirten Maya Soetoro-Ng "Yeni bir yazar, bağımsız bir ses olarak tanınmak istiyorum.
 
Kitaplarım sayesinde insanlar arasındaki nazik diyaloğun önemini anlatabileceğim sanırım" diyor.
 
 
star