Gölcük Donanma Komutanlığı'nda 6 Aralık 2010 günü zemin altında ortaya çıkan belgelere 2008 yılında ilgili birimde görevli olan kişiler tarafından bulunduğu ortaya çıktı. Dönemin Donanma'da Kurmay Başkanı olan Semih Çetin'in bu belgelerden haberdar olduğu ve belgeleri İstihbarata Karşı Koyma (İKK) Kısım Amiri Kemalettin Yakar'ın zemin altına koyduğu ifade edildi.

BELGELERİ YAKAR KOYDU

Balyoz Davası sanıklarından Binbaşı Cem Çağlar, iddianamede yer alan ifadesinde "Zemin altındaki poşetleri 2008 yılında benim astsubaylarım buldu. İlk bulunma anında oranın amiri bendim. Poşetlerin hangi birime ait olduğu soruldu. İKK Kısım Amirliği'ne ait olduğunu söylediler. Hatta İKK'da kendilerine ait olduğunu kabul etti. Kısmın başında Binbaşı Kemalettin Yakar olan İKK kısmı bunları aldı. Teslimi tutanaksız yaptık" dedi.

Belgelerin bulunduğu poşetlere 2010 Nisan ayında da rastladığını söyleyen Çağlar, o dönem İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne vekaleten baktığını söyledi. Çağlar, "2010 Nisan ayında EMASYA planlarını kaldırırken yine bu içi belgelerle dolu poşetlere rastladım. Belgelerin Kemalettin Yakar tarafından konulduğunu öğrendim. Kendisi yurtdışında olduğundan durumu Kurmay Başkanı olan Semih Çetin'e illettim. Çetin ise Kemalettin Yakar gelene kadar belgelerin yerinde kalmasını söyledi. Zaman zaman bu belgeleri konuşuyorduk. Defalarca rapor düzeleyip üstlerime bildirdim" dedi.

İKK AYRICALIĞI

Donanma Komutanlığı'nda dönemin Kurmay Başkanı olan Semih Çetin'in kendisine ihtarda bulunduğunu söyleyen Cem Çağlar, "Bana 'Sen vekaleten bakacaksın, ancak İKK Kısım Amirliği'ne karışmayacaksın. İKK Kısım Amirliği bize karşı sorumlu olacak, onun işlerine ve evraklarına karışmayacaksın' dedi" şeklinde ifade verdi. Çağlar, dönemin Donanma Komutanı ve Kurmay Başkanı'nın emri ile 2010 yılında vekaleten İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaptığı dönemde İKK'da yapılan görevlendirmelere de dikkat çekti. İKK Kısmı Amiri olan Kemalettin Yakar'ın faaliyetlerini Komutan ve Kurmay Başkanı ile birlikte yürüttüğünü ve bu faaliyetlere kendisinin karışmamasının bildirildiği belirtti.

SİCİL VERDİRTMEDİLER

Kendisine bağlı olmasına rağmen Güvenlik Kısım Amiri ve İKK Kısım Amiri'ne sicil vermemesinin emredildiğini söyleyen Cem Çağlar, "Yapılan sicil kaydırmaları sonucu Güvenlik Kısım Amiri olan personel ile İKK Kısım Amiri olan Kemalettin Yakar ve onlara bağlı personelin sicil amiri olmaktan çıkarıldım. Tüm Şube Müdürlüğü'ne vekalet etmeme rağmen yalnızca bana bağlı olarak görev yapan sınırlı sayıda kişilere sicil verdim. Dönem itibariyle Kurmay Başkanı Semih Çetin'di" şeklinde ifade verdi.

Haber: Tolga ATAR/BUGÜN GAZETESİ