"İrtica Eylem Planı"nın orijinalinin savcılığa gönderildiği iddiası gündeme bomba gibi düştü

Önceki gün Başsavcı Engin, “Bizde belge yok” demişti. Ancak Başbakan Erdoğan Pakistan yolunda uçakta yaptığı açıklamada belgenin savcılığa ulaştığını söyledi ve “Orijinal olabileceği belirtiliyor. Adli Tıp da verdiği raporda, ıslak imza kanaatini belirtmiş. TSK böyle bir lekeyi kabul edemez” dedi.

Bundan 4.5 ay önce fotokopisi olay yaratan "İrtica Eylem Planı"nın orijinalinin ortaya çıktığı iddiası gündemi tekrar sarstı. İlk olarak 12 Haziran 2009"da Taraf gazetesinde yayımlanan ve altında Genelkurmay"da görevli Kurmay Albay Dursun Çiçek"in imzasının olduğu iddia edilen "İrtica Eylem Planı"nın ordu içinde AK Parti ve Fethullah Gülen"in bitirilmesi için hazırlandığı öne sürülüyordu. İddialar ortaya atılır atılmaz Genelkurmay Başkanlığı jet hızıyla soruşturma başlattı ve belgenin TSK"da düzenlendiğine dair herhangi bir kanıtın elde edilemediğini açıkladı. Ergenekon kapsamında tutuklanan Çiçek ise 24 saat sonra serbest bırakıldı. Kriminal incelemede de belgenin sahte olmasının anlaşılması üzerine, askeri savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Yaşanan bu gelişmelerin ardından bir süre daha tartışılan belge daha sonra gündemden düşmüştü.

Başsavcı muğlak konuştu

Fakat önceki gün belgenin orijinalinin, Albay Dursun Çiçek"in ıslak imzalı haliyle İstanbul Cumhuriyet Savcılığı"na gönderildiği iddia edildi. Önceki gün Ergenekon savcılarıyla iki saatlik bir görüşme yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ise, belgeyle ilgili muğlak bir cevap vererek “Bizde bir belge yok. Bende böyle bir bilgi yok. Zaten o soruşturma gizli olarak devam ediyor. Gizli bir soruşturma konusunda benden bir beyan istemezsiniz ve beklemezsiniz” dedi.

Subayın ihbar mektubu

Ancak Başbakan Erdoğan"ın dün Pakistan"a gitmeden önce Ankara"daki Esenboğa Havalima"nında ve uçakta yaptığı açıklamalar tam aksi yöndeydi. Erdoğan, “Belge yargının elinde. İsmi olmayan bir subayın ihbar mektubunda savcılığa ulaşmış. Orijinal olabileceği belirtiliyor. Adli Tıp da verdiği raporda, ıslak imza kanaatini belirtmiş. Olay Savcı ve mahkeme arasında . Biz takipçisi olacağız. Böyle konularla mücadele etmeliyiz... Süreç devam ediyor. TSK da böyle lekeyi kabul etmez” dedi.

ASKER"DEN BELGE AÇIKLAMASI

Önce medyada yer alması kaygı verici

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı, İrticayla Mücadele Eylem Planı isimli belgenin ıslak imzalı orijinal halinin bir ihbar mektubu ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"na gönderildiğine ilişkin haberlerle ilgili açıklama yaptı. Dün saat 19.00 sıralarında Genelkurmay Başkanlığı"nın internet sitesine konulan açıklamada ihbar mektubunun ve mektupla ilgili gelişmelerin öncelikle medyada yer almasının sağlanmasının “hukuk devleti adına kaygı verici ve düşündürücü olduğu” belirtildi. Açıklamada haberin veriliş biçimindeki ölçü ve duyarlılık derecesinin yayın organlarına göre gösterdiği farklılığın “dikkat çekici” olduğu da vurgulandı.

3 maddelik açıklama şöyle:

1- Bugün, bazı gazetelerde yer alan bir ihbar mektubu ve mektubun odağındaki gelişmelerin öncelikle medyada yer almasının sağlanması, hukuk devleti adına kaygı verici ve çok düşündürücüdür.

2- Benzerlerine sıklıkla rastlanan ihbar mektubu haberinin medyada veriliş biçimindeki ölçü ve duyarlılık derecesinin yayın organlarına göre gösterdiği farklılık da hayli dikkat çekicidir.

3- Hukuk devletinde her şeyin yasalara uygun olarak yürütülmesine hiçbir kimsenin ve hiçbir kurumun itirazı olamaz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Albay Çiçek ifadeye çağrılmayı bekliyor

ÇİÇEK"İN avukatı Mustafa Çevik, VATAN"a yaptığı açıklamada, bir belgenin savcılığa gönderildiğini basında çıkan haberlerden öğrendiklerini belirterek “Belgeyi görmeden bir yorum yapamayız. Gazetelerden öğrendiğim kadarıyla bir subay tarafından gönderildiği söyleniyor. Ama ne olduğunu bilemiyoruz. Gelişmelere bakarak savunmamızı yapacağız” dedi. Belgeyle ilgili Genelkurmay Başkanlığı"nın da hazırlayanların bulunması konusunda bir başvurusu olduğunu hatırlatan avukat Çevik, müvekkili Dursun Çiçek"in son gelişmelere ilişkin değerlendirmesini ise müvekkil-avukat ilişkisi nedeniyle söyleyemeyeceğini belirtti. Çevik, konuyla ilgili olarak müvekkili Çiçek"in henüz ifadeye çağrılmadığını da kaydetti ve “İfade vermeye çağırmalarını bekliyoruz. Elbette süreç seyrinde işliyor. Bir inceleme yapılması ve sonra çağrılması da makul. Sonuçta halen görevde olan bir kurmay albaydan söz ediyoruz ve delilleri karartma söz konusu değil” diye konuştu. Çevik, Dursun Çiçek"in görevden alınmasının söz konusu olmadığını, halen Genelkurmay karargahında bir birimde görev yaptığını söyledi.

İMZALARI BİRBİRİNDEN FARKLI

"İrtica eylem planı"ndaki imzanın Kurmay Albay Dursun Çiçek"e ait olup olmadığı büyük tartışma yaratmıştı. Çiçek"in imza örnekleri karşılaştırılmış, hepsi birbirinden farklı çıkmıştı. 31 Temmuz"da Ergenekon kapsamında tutuklanan Albay Çiçek, 18 saat sonra "delil yetersizliği"nden tahliye edilmişti. Kriminal incelemede de belgenin sahte olduğunun anlaşılması üzerine tartışmalara nokta konmuştu. Ta ki dün orijinalinin savcılıkta olduğu iddiasına kadar. - vatan