Bedelli için yaş sınırı 30 olarak belirlenirken, ücret de 30 bin lira olacak. Yasanın çıkmasından itibaren 6 aylık sürede başvuru yapılabilecek.

Bedelli askerlikle ilgili yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edilmesi beklenen bedelli ile ilgili düzenlemenin ayrıntıları da belli oldu. Bedelli için yaş sınırı 30 olarak belirlenirken, ücreti de 30 bin lira olacak. Kamuoyunda bedelli için beklentiler 15 bin ile 20 bin lira arasındaydı. Fakat hem hükümet hem de Genelkurmay ücretin yüksek tutulması konusunda anlaştı. Ücretin 30 bin lira olarak belirlenmesiyle bedelliye başvuracakların sayısında bir düşüş olması bekleniyor.

İKİ TAKSİTLE ÖDENECEK

Bedel, 15'er bin liralık iki taksitte ödenecek. Ücreti peşin ödeyenlere yüzde 10 civarında bir indirim yapılması öngörülüyor. Yasanın çıkmasından itibaren 6 aylık sürede başvuru yapılabilecek. Askerlik için başvuru yapılırken aynı zamanda ilk taksit de yatırılacak.

350 BİN KİŞİ BEKLİYOR

Hükümet bedelli yaşı için 25'i Genelkurmay ise 35'i istiyordu. Ara formül bulunarak 30 yaşta karar kılındı. Uygulamadan 1 Ocak 1982 tarihinden önce doğanlar faydalanabilecek. Bedelli bekleyenlerin 300 bin ile 350 bin kişi arasında olduğu, fakat uygulamadan 75 bin ile 100 bin kişi arasında kişinin faydalanacağı tahmin ediliyor.

3 MİLYAR LİRA GELİR

100 bin kişinin 30 bin lira verip bedelli askerlik yapması halinde 3 milyar lira gelir elde edilecek. Bu miktar, Türkiye'nin yıllık bütçesindeki yatırım rakamına yakın bir miktar. Paranın şehit yakınları, gaziler, depremzedeler ve askeri ihtiyaçlar için kullanılması planlanıyor.

Bugüne kadar yapılan üç bedelli askerlik uygulamasından toplam 125 bin kişi faydalandı. En çok faydalanma ise 1999 yılında gerçekleşti. 1999'da 72 bin kişi askerlik görevini bedelli olarak yerine getirdi.

BANKALAR KREDİ HAZIRLIĞINDA

21 gün temel eğitim alanlar askerlik eğitimini tamamlamış olacak. Bedelli askerlik yaz aylarında Burdur'da gerçekleştirilecek. Ödemelerle ilgili olarak bazı bankaların kredi vermeye hazırlandığı, askerlik kredisiyle birlikte hak sahiplerinin vatani görevlerini yapmaları kolaylaştırılacak. yenişafak