Bedelli askerliğin gündemlerinde olduğunu belirtti. İşte o açıkmalar. Bedelli askerlik gündemimizde, Faruk Çelik'ten Bedelli askerlik açıklaması. Bakan Çelik’e, son dönemde yine gündemden düşmeyen bedelli askerlik soruldu.

Çelik, ''Konu Milli Savunma Bakanlığı’nın alanındadır. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki, Bakanlar Kurulu’nda bedelli askerlik konusu gündeme gelmedi.'' dedi. Çelik, bedelli askerliğin gündeme gelip gelmeyeceğine ise konunun kendi bakanlığının alanında olmadığını söylemekle yetindi. 

Geçmiş dönemlere bakıldığında gençlerin askeri eğitiminin yanı sıra, o ocakta bilgi ve görgülerini  artırdıklarını da görürüz. Askerliğin Türk gençlerine kazandırdığı değerler sayılamayacak kadar fazladır. Dünya değişti, Türkiye de. Askerin de sivilin de profesyoneline ihtiyaç duyuluyor artık. Bilgi çağında yaşıyoruz. Bilgi sahibi olmak ve bu bilgiyi katma değere dönüştürmek de vatani görev oldu.

Ekonomik bağımsızlığı olmayan ülkelerin tam bağımsız olduğundan bahsetmenin imkansız olduğu bir çağda yaşıyoruz çünkü. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli arasında nasıl tabip, pilot, kaptan, teknik personel varsa; sanayiden anlayan, ticaretin püf noktalarını bilen subayların sayısını arttırmak da şart oldu.

Zaman üretme ve ürettiğini satma zamanı çünkü. Bugünün ülkeleri başka ülkelere gönderdikleri ticari ataşeler kadar askeri ataşelerden de faydalanıyorlar.

Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamak maksadıyla yola çıkan birçok gencimiz yerli ya da yabancı üniversitelerde okumuş, master ve doktora 
yapmış ve bu süreçte askerlik çağını geçirmek gibi bir durumla yüz yüze gelmişlerdir. Şimdi işbaşındalar. Ülkeye vergi ödeyip hizmet ediyorlar. Bakaya durumuna düştüklerinden yurt dışına çıkamıyorlar, sigortalı olamıyorlar. Korku içinde yaşıyorlar. Bu gençleri silah altına almayı düşünürken, nerede daha faydalı olacaklarsa orada istihdam edilmelerine özen göstermek lazım. Bugün Türkiye’de 750 bin civarında bakaya (mazeretsiz askere gitmemiş) genç var. 

Bu gençlerin önemli bir kısmı işbaşında ve kimi ihracata katkı sağlıyor, kimi doktor, kimi mühendis. Vatani hizmet yapıyorlar yani. Onları yerlerinden oynatmak, kendilerine zarar verdiği gibi görev yaptıkları işletmeye de zarar verir. Başka bir deyişle ekonomi zarar görür.

Bakaya durumundaki gençlerin Bedelli Askerlik Kanunu ile eritilmesi hem onları, hem işyerlerini ve hem de ekonomiyi rahatlatacaktır. Başbakan Erdoğan ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş bu konuyu görüşeceklerini söylemiş; Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise “Torba Yasa” ile bu meseleye çözüm bulacakları sözünü vermişti. O da çıktı. Şimdi tam zamanı. Geçmişte de bedelli askerlik uygulaması yaşandı. Fakat bedelin ve yaş limitinin yüksek olmasından dolayı birçok genç bu haktan faydalanamadı.

Bedeli ticari bir mantıkla koymamak lazım. Bu gençler zaten vergi ödüyor ve bulundukları konum itibariyle ülkeye hizmet ediyorlar. Yüksek bedel, bir nevi ceza olmaktadır. Ki, bu gençler bu cezayı hak etmiyorlar. Bedellisi çok, bedeli az bir uygulama ile sosyal hayatı da ekonomiyi de rahatlatmak mümkün. Geciktirmeden uygulansın.

İşte Bedelli Askerlik ile ilgili detaylı bilgiler;

Bedelli askerlik için talepler yapılan süre indirimler ile bedelli askerlik beklentileri yükseldi. Öncelikle normal askerlik 12 düşürülmesi konusu gündeme geldi. Bu durum bedelli askerlik bekleyen çok sayıda kişiye umut oldu. Bedelli askerlik bekleyenler yaşın ve rakamın düşmesi için seslerin yüksetmeye başladılar. Askerlik süresinde süre düşürmesi Bedelli askerlik bazı kesimce doğru bulunsada yinede bu şartlar altında oldukça mantıklı olduğunu bedelli askerlikte yaşın ve bedelin sorunlarının çözümü için daha yerinde olacaktır.
 
Karar Sayısı : 2014/6002

Ekli '1111 Sayılı Askerlik Kanununun Geçici 46 ncı Maddesi Uyarınca Bedelli Askerlik Hizmetinden Yararlanma, Bedelin Ödenmesi ve Uygulamaya İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar'ın yürürlüğe konulması; Milli Savunma Bakanlığının 10/2/2014 tarihli ve 422 sayılı yazısı üzerine, 1111 sayılı Askerlik Kanununun geçici 46 ncı maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 24/2/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır. Bedelli Askerlik istyenler www.bedelliaskerlik2010.net sitesinde çalışmaları hızlandırdılar bedelli askerlik çıkıncaya kadarda çalışmaları devem edecek gibi görünüyorlar. Milli Savunma Bakani ismet Yilmaz, bakaya olanlarin oy kullanirken askerlik şubesine teslim edeceği şeklindeki söylentinin doğru olmadiğini söyledi. Bedelli askerlik süresi ne zaman kısalacak Bülent Arınç tarafından açıklandı. Bedelli askerlik süresi kısalıyor mu sorularına da bu şekilde cevap geldi. Bakanlar Kurulu Toplantisi sonrasi basin açiklamasi Başbakan Yardimcisi Arinç, toplantida içişleri Bakani Muammer Güler'in Kimlik Karti Projesi ile bilgi verdiğini belirtti. Arinç, bu kimlik kartiyla vatandaşlarin başka hiç kart, belge taşimayacaklarini, sahtecikten korunacaklarini, seyahat belgesi olarak kullanilabileceğini, elektronik imza olarak kullanabileceğini, kamu hizmetlerinden yararlanirken kullanilacağini, bürokrasiyi azaltacağini kaydetti. Arinç, kartin temin edilme ve vatandaşlara ulaştirma konusunda son noktaya gelindiğini kaydetti. Arinç, Başbakan Erdoğan'in BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ile bir telefon görüşmesi yaptiğini ifade etti.