Kabine üyelerinin yarın açıklanması beklenen 61'inci hükümetin ilk icraatlarından biri Sözleşmeli Er çalışmasını hayata geçirmek olacak. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde paralı asker dönemini başlatan projeyle ilgili yönetmeliğin Ağustos ayında yayınlanacağı belirtiliyor. 
 
Vatani hizmetini yapan askerlerden seçilecek sözleşmeli er adayları için birlik komutanları referans verecek. Komutanlar, fiziki kabiliyeti uygun, askerlik mesleğine elverişli er ve erbaşlara, sözleşmeli olmaları için teklif götürecek. Erler terhis olduktan sonra en az 3, en fazla 7 yıl görev yapacak. En fazla 29 yaşına kadar görev yapacak olan erler ayda 1500 TL alacak. Erlerin eline, operasyon tazminatı ile birlikte ayda 2 bin TL'nin üzerinde para geçecek. Isparta Dağ ve Komando Okulu'nda 3 aylık özel bir eğitime tabi tutulacak erler daha sonra birliklerine atanacak. İlk etapta 5 bin sözleşmeli er istihdam edilecek.
 
BEDELLİ GÜNDEME GELEBİLİR
 
Öte yandan profesyonelleşmesi tamamlanan 5'iKara Kuvvetlerive 1'i Jandarma Genel Komutanlığı'na ait 6 tugaya ek olarak 2 tugayın daha uzman erbaşlardan oluşan, profesyonel birliklere dönüştürülmesi planlanıyor. Terörle mücadelenin yoğun olduğu Güneydoğu'da şu anda 12 bin profesyonel asker görev yapıyor. 
 
Profesyonelleştirilen tugayların dışında kalanterörbölgesindeki birliklere de acemiliği biten erler hemen gönderilmeyecek. Bu birliklerde ihtiyaç duyulan asker sayısına göre acemi birliklerde görev yapan erlerin eğitimi uzatılabilecek. 4 haftalık eğitim süresine, terör bölgesine gidecekler için bir 4 hafta daha eklenmesi planlanıyor. 
 
Profesyonelleştirme ve sözleşmeli er çalışmasının tamamlanmasıyla asker açığının büyük bir kısmının karşılanması durumunda ise bedelli askerliğin tekrar gündeme gelmesi söz konusu. (Sabah)