CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Haberal yasası” olarak bilinen ancak bütün kamu görevlilerini verdikleri zararları ödemekten kurtaran torba yasası teklifinin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi"ne götüreceklerini bildirdi. Hamzaçebi, basınla sohbet toplantısında, konunun “Mehmet Haberal"ın açtığı dava nedeniyle tazminata mahkum olan hakimlerle sınırlı olmadığını” da kaydetti.

“Yasa, cep diktatörü yaratacak”

“Türkiye"yi polis devletine çevirmek isteyen bir yasa teklifinin” TBMM"ye verildiğini kaydeden Hamzaçebi, teklifin “Torba Tasarı” ile birleştirilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Hamzaçebi, yargılama ile ilgili konuları düzenleyen bir teklifin, ekonomik konuları düzenleyen bir tasarı ile ilgisini olmadığını söyledi. Teklifin yasalaşması halinde kamu görevlilerinin kötü muamelesi veya görevlerini yapmamaları sonucu zarara uğrayan vatandaşların ilgili personel hakkında kişisel kusurları nedeniyle hem Türkiye"de hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"nde kişi aleyhine dava açamayacağını kaydeden Hamzaçebi, şunları söyledi: “Bu, tam anlamıyla polis devleti, bürokrasi devleti yaratmaktır. Bürokrasinin içinden diktatörler çıkarmaktır. O bürokratları kendi yetki alanlarında cep diktatörü yapacaktır. Bu teklif cep diktatörleri yaratacaktır. 16 Manisalı genç, Baran Tursun, Engin Çeber ile ilgili hukuki süreçler bundan etkilenecektir. Bu, nasıl bir devlete doğru gittiğimizi gösteriyor. Türkiye, demokraside geriye gidiyor. Halkımıza AKP hükümetini şikayet ediyorum.”

Hamzeçebi, teklifteki ilgili düzenlemenin yasalaşması durumunda iptali için Anayasa Mahkemesi"ne başvuracaklarını da bildirdi.

BDP"den CHP"ye destek

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata da Hamzaçebi"nin, CHP"nin Anayasa Mahkemesi"ne başvuracağı açıklamasının hatırlatılması üzerine kendilerinin de yasanın iptali konusunda CHP"ye destek vereceklerini söyledi.