Sağlık Bakanlığı sigara yasağını duyurmak için hazırlattığı bilboardlarda Erdoğan"dan, helikopter kazasında can veren Muhsin Yazıcıoğlu"na kadar bütün siyasi parti liderlerini biraraya getirdi ama Baykal"ı unuttu. CHP, kendilerine böyle bir talep gelmediğini açıkladı.

Sigara yasağına saatler kaldı

19 Temmuz"daki sigara yasağının ayrıntılarını düzenleyen yönetmeliğe göre sadece işletmelerin açık alanlarıyla evlerde sigara içmek serbest. Oteller sigara içilen odaları aynı kata toplayacak. Göz yuman işyeri daha çok ceza ödeyecek

Sağlık Bakanlığı 19 Temmuz"da sigara yasağı kapsamına dahil olacak bar, restoran, kafeterya, birahane ve bar gibi işletmelerde yasağın ne şekilde uygulanacağına ilişkin tartışmalara yayınladığı yönetmelikle nokta koydu. Yönetmeliğe göre bar, restoran, kafeterya, birahane ve barların üstü açık bölümlerinde sigara içilebilecek. Tente, çadır, şemsiye v.b. malzemelerle üstü kapatılmış bölümlerde ise yan yüzeylerin ne ölçüde kapatılmış olduğu dikkate alınacak.

KAPALI ALANIN TARİFİ DE YAPILDI

Kapalı alan: Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatışı (çadır, güneşlik v.b dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerlerdir.

YASAK NERELERDE UYGULANACAK?

* Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanları.

* Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları.

* Özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve ortaöğretim kurumları ile okul öncesi öğretim kurumlarının, dershanelerin kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanları

* Apartmanın merdivenleri veya asansörü gibi ortak kullanım alanları

NERELERDE SİGARA İÇİLECEK?

* Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların açık alanları...

* İkamete mahsus evler...

ÖZEL MEKAN AYIRACAKLAR

* Yaşlı bakım evleri, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimler, ceza infaz kurumlarında toplam alanın yüzde 10"nu geçmeyecek şekilde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Ancak bu kurumlarda çalışanlar ve ziyaretçiler, bu alanları tütün ürünü tüketme amacıyla kullanamayacak. Bu alanlar, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş ve standartlara uygun havalandırma tertibatı ile donatılmış, tavanı, kapı ve pencereleri dışında dört tarafı sert zemin veya duvarla kaplı olacak.

* Şehirlerarası veya uluslararası güzergâhlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının açık güvertelerinde de toplam güverte alanının yüzde 10"unu geçmeyecek şekilde sigara içilmesi için özel alanlar oluşturulabilecek.

STATLARDA BİLE YASAK

* Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak. Ancak bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde toplam seyir alanının yüzde 50"sini geçmeyecek.

* Otelcilik hizmeti verilen işletmelerin tütün ürünleri tüketen müşterilerinin konaklamasına tahsis edilmiş odalar. Tahsis edilen bu odaların mümkün olduğunca aynı kat ve koridor gibi müstakil bölümlerde yer alması sağlanacak.

İÇENE 69 İÇİRTENE 5 BİN LİRA

* Cezalar kamu görevlileri, özel toplu taşıma araçlarında ilk başvurulan kolluk birimi yetkilileri, özel hukuk kişilerine ait binalarda en yakın kolluk birimi yetkililerince uygulanacak. 2009 yılı içinde kesilecek bu ceza 69 TL olacak.

* Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mülki idare amiri tarafından 2009 yılı için 560 TL"den 5 bin 600 TL"ye kadar idari para cezası uygulanacak.

* İşletme kamu kurumu ise görevini yerine getirmeyen memurlar hakkında da disiplin soruşturması açılacak.

* İzmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzerini yere atarak çevreyi kirletenlere belediye zabıta görevlilerince 2009 yılı için 25 TL ceza verilecek.

Yasak gelirse "Kahveye gideriz" diyen de var

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Yasakla birlikte barların ve kafelerin müşteri sayısı artacak” diyor.

Kapalı alanda sigara yasağına saatler kaldı. İşletmecilerin endişeleri sigara yasağından sonra müşteri kaybı yaşayacak olmaları. Ancak Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ” Bu yasak işletme sahiplerine müşteri kaybettirmeyecek, tersine sigara içmeyenleri işletmelere kazandıracak “ diyor.

VATAN ekibi işletmelerdeki müşterilere sigara yasağından sonra ne yapacaklarını sordu. Sigara içmeyen müşteriler artık mekanda özgür olacaklarını belirtirken, sigara içenler ise yine mekana geleceklerini ve yasağa uyacaklarını anlattı.

Geç kalındı ama...

Serap Doğanalp (58 )Emekli

”Eskiden az da olsa sigara içerdim bir gün seyahat otobüsünde kıyafetlerim sigara dumanı kokunca birden bırakmıştım. Artık hiç sigara içmiyorum. Yanımda sigara içilirse, boğazım rahatsız olmaya başladı yaş ilerledikçe. Bu yasak çok geç kalınmış bir yasak. Daha önceden sigara dumanı olur diye gidemediğim yerlere artık gidebileceğim.

Ahmet Yiğit (36) Ekonomist

“Ben hiç sigara içmiyorum ve yasağı destekliyorum. Bu yasak dünyada benzer örnekleri olan ve insan sağlığının değer görüldüğü ülkelerde uygulanan bir yasak. içmeyenlerin bu konuda korunacağı çok doğru bir adım olarak değerlendiriyorum. Sigara içilen ve havalandırması olmayan mekanlara girmemeye dikkat ediyordum. Pasif içicilerin de dikkat ettiğini görüyordum. Sigara kullanmayan biri olarak elbette bundan sonra güvenle rahat mekanlara gidebileceğim.”