Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, ''Enstitü olarak en az 'Nazilli 84' kadar değerli bir başka pamuk çeşidini daha üreticinin hizmetine sunacağız'' dedi.
Söke İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Buğdayeken ile Söke Ziraat Odası yeni yönetimini ziyaret eden Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, yakında makineli hasada uygun, en az 'Nazilli 84' kadar değerli bir başka pamuk çeşidini daha üreticinin kullanımına sunacaklarını söyledi.
Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş tarafından karşılanan Sadettin Öztürk, Kocabaş'a organik pamuktan yapılmış havlu hediye etti.
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nün 1934 yılında Atatürk tarafından kurulduğunu belirten Öztürk; ''77 yıldır pamuk üreticisinin hizmetindeyiz. Pamukta Türkiye'nin tek araştırma enstitüsü olmamız nedeniyle bölge üreticisinin şanslı olduğunu düşünüyorum. 1934'te Pamuk Araştırma Enstitüsü kurulmasından sonra 1937'de Nazilli basma fabrikası da kurularak bir zincir tamamlanmıştır'' dedi.
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nün sadece Türkiye'de değil, aynı zamanda İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelere de hizmet verdiğini belirten Öztürk, ''Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü yeni bir pamuk çeşidi için çalışmalarını sürdürüyor. Pamuk, insan hayatının doğumundan ölümüne kadar önemli ve stratejik bir üründür. Pamuk sadece elyaf olarak değil, aynı zamanda 15 iş kolunun da ana ham maddesidir'' diye konuştu.
Yaklaşık 3 milyon ailenin dolayısıyla 12 milyon kişinin pamuktan geçimini sağladığını söyleyen Sadettin Öztürk, ''Ülkemizdeki tekstil sektörünün ihtiyacı olan pamuğun yüzde 35'ini karşılıyoruz. İhtiyaç duyulan pamuğun yüzde 65'i yurt dışından geliyor. Bizim hedefimiz pamuğun yüzde 50'sini yerli üretimden sağlamak'' dedi.
1934 yılından 1984 yılına kadar pamuk üreticisinin dekarda 200 ile 250 kilogram pamuk aldığını, Nazilli Pamuk Enstitüsü'nce piyasaya sürülen 'Nazilli 84' çeşidiyle verimde birden 400-450 kilogramlara çıkıldığını vurgulayan Öztürk, ''Önümüzdeki günlerde 'Nazilli 84' pamuk tohumundan daha kaliteli ve yüksek verim alınan bir çeşidi üreticinin emrine sunacağız. Bu tohum aynı zamanda makineli hasada da uygun olacak ve dekarda 600 kilogram pamuk verecek. Yerli tohumculukta öncülük yapıyoruz ve makineli hasada uygun çeşitlerimiz geliyor'' diye konuştu.

-ERKENCİ ÇEŞİTLERİMİZ İLGİ GÖRÜYOR-

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü olarak erkenci pamuk tohumu konusunda önemli bir adım attıklarını belirten Öztürk, buğday hasadından sonra ikinci ürün pamuk tohumu geliştirdiklerini söyledi.
Öztürk, ''Doğrudan anıza ekim yapıyoruz. Bu sene dekarda 400 ile 450 kilogram arasında ürün aldık. Bu çok iyi bir rakam. Biz hep üreticinin yanındayız. Bölgede ikinci ürün olarak pamuğun önemli bir yer tutmasını sağlayacağız'' dedi.

-GENÇ ÇİFTÇİLER PROJESİ-

Sadettin Öztürk, 'Genç Çiftçiler Projesi' başlatacaklarını ifade ederek, ''Günümüzde internet çok yaygın. Üreticiye internet üzerinden hizmet vereceğiz. Üretici tarlasında gördüğü bir hastalık veya istenmeyen bir durumun fotoğrafını çekip internet üzerinden bize gönderecek. Biz de bu fotoğraftan pamukta ne gibi zararlı var ise ona göre üreticiyi yönlendireceğiz. Gerekirse tarlasına giderek yerinde durumu göreceğiz'' dedi.
Türkiye'de tohum sıkıntısı olduğunun söylenemeyeceğini kaydeden Öztürk, ''Geçen yıla göre bu yıl daha fazla alanda pamuk ekimi yapılacak. Biz geçen yıllarda stoklu çalışıyorduk ama şimdi elimizdeki tohumları işlemeye başladık. Üretici dekara 1,5 ile 2 kilogram arasında tohum ekerse sıkıntı yaşanmaz. Ama bizim üreticimiz dekara 3 kilogramın üzerinde tohum ekiyor. Bu tohum israfının önüne geçilirse tohumda sıkıntı yaşanmaz'' dedi.
Özel amaçlı tohum yetiştirmek için de çalışma yaptıklarını söyleyen Öztürk, özellikle gömlek üretimi için uzun elyaflı pamuk gerektiğini savundu. Öztürk, ''Uzun elyaflı pamuğu Mısır'dan ithal ediyorduk. Bir özel firma ile birlikte 250 dekarlık bir arazide uzun elyaflı pamuk üretimi yapıyoruz. Artık yatırımcı uzun elyaflı pamuğu yurt dışından ithal etmek zorunda kalmayacak'' dedi.
Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş ise, Söke Ovası'nda pamuk üretiminin önemli yer tuttuğunu belirterek, ''Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü bize pamuk üretiminde ışık tutuyor. Önümüzdeki yıllarda yeni pamuğun, yeni çeşitleriyle üreticiye daha çok kazandıracağını düşünüyoruz. Kendilerine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.