Ankara, ay sonunda ABD'de yapılacak Ortadoğu Konferansı öncesi İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ağırlıyor.
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bu sabah Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Gül ve İsrail Cumhurbaşkanı Peres, başbaşa görüşme yaptı, ardından her iki cumhurbaşkanının başkanlığında heyetlerarası görüşmelere geçildi.
Ziyaret sonrası düzenlenen ortak basın toplantısı ülkeler arasındaki görüş farklılıklarını ortaya koydu.
Gül, Peres'e, "Filistin-İsrail arasında güven bunalımına yol açabilecek tek taraflı tasarruflardan kaçının" dedi; Peres'in yanıtı "Tek taraflı adım atan terör örgütü Hamas'tır. Kimseye benzemeyen radikal adımlar atıyorlar. Bu adımlar barışın karşısındadır" oldu.
Gül, ısrarla Suriye'nin Annapolis'teki Ortadoğu toplantısına katılması gereğinin altını çizerken, Peres, "Gerçekçi olmayan hedeflerle Annapolis'e gidemeyiz. Barış isteyen ılımlı ülkelere toplantının kapıları açık" ifadesini kullandı.
İran konusunda da Peres, "Cumhurbaşkanı Gül benimle farklı düşünüyor ama İran bölgede bazı terör örgütlerini destekliyor" dedi. Gül ise, hem "bölgede nükleer silah istemiyoruz" dedi, hem de İran'ın barışçıl nükleer program sürdürme hakkını savundu.

Gül: "Somut projeler hayata geçecek"
Ziyaret sonrası muhatabı ile kameraların karşısına geçen Gül, Peres'in ziyaretinin Türkiye-İsrail ilişkilerine güç katacağını söyledi. Gül, "İşbirliğimizi her alanda ilerletmeye yönelik somut projeleri hayata geçirme konusunda mutabık kaldık" dedi.
Türkiye'nin, İsrail-Filistin ihtilafına ilişkin Ortadoğu (Annapolis) zirvesinden somut sonuçlar beklediğini söyleyen Gül, "İki devletli çözüm temelinde tesis edilecek olan barış yolunda tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasının önemini vurguladım" diye konuştu.

Peres: "Umarım adım atabiliriz"
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ise, "Umarım barış yolunda önemli adımlar atabiliriz. Yol haritası iki devletli çözümü öngermektedir. Bu sürecin devam ettirilmesi halinde, terörden arınılmış ve demokrasi içinde yaşanabilmesi mümkün olacaktır" dedi.

BASIN TOPLANTISINDAN...
Annapolis toplantısı; Bir gazetecinin, "ABD'de düzenlenecek Annapolis toplantısına Arap ülkelerinden katılım yok. Böyle bir toplantıdan somut sonuç alınabilir mi?" sorusu üzerine Gül, "Toplantıya kimlerin katılacağı henüz kesinlik kazanmadı. Bu işe taraf olanların da katılması doğru olacaktır. Bu konu sadece iki ülkeyi ilgilendiren bir konu değildir. Suriye'nin de oraya katılımının önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.
Peres ise, "İlk aşamada toplantının yapılıyor olması önemli bir somut adımdır. Sorunların çözümü için önemli bir adım atılabilir. Toplantının yapılması bütün sorunların çözüleceği anlamına gelmiyor ama barışa giden yolda önemli bir istasyon olarak düşünelim" dedi.

İsrail uçaklarının ihlali:
Cumhurbaşkanı Gül, "İsrail'in Türk hava sahasını ihlal ettikten sonra yaptığı açıklama sizi tatmin etti mi?" sorusuna ise, "İsrail Başbakanı, Türkiye'den özür diledi. Bunun yanlışlıkla olduğunu söyledi. Detayları konuşulduğu için konunun kapandığı kanaatindeyim" yanıtını verdi.

Nükleer silahlar:
Gül, "Türkiye, İran'ın nükleer gücünden korkmuyor mu?" sorusunu ise, "Biz bölgemizdeki tüm nükleer silahlara karşıyız. Herkesin barışçıl amaçlarla nükleer araştırma hakkı olduğuna inanyoruz ama kitlesel imha silahlarına dönüşmesini karşıyız. Bunu da İran ile görüşmelerimizde belirttik" diye yanıtladı.
Suriye ve İran'ın Türkiye'nin komşusu olduğunu hatırlatan Gül, "Biz komşularımız ile iyi ilişkilere çok önem veriyoruz. Biz bölgemizde nükleer çalışmaların ancak barışçıl amaçla yapılmasını istiyoruz. Bölgemizde kitle imha silahı görmek istemiyoruz. Kaçırılan askerler insani bir meseledir. Bu da tekrar gündeme geldi. Türkiye olarak biz bu konunun olumlu şekilde neticelenmesi için çalışmalar yapacağız" ifadesini kullandı.

İsrail-Suriye ilişkileri:
Suriye'yi eleştiren Peres, "Suriye ile daha önce görüşmelerde bulunduk zaman zaman. Hep hayır diyen Suriye Devlet Başkanı oldu. Suriye görüşme masasından kalktı. Biz koşulsuz barış görüşmelerine her zaman varız" açıklamasında bulundu.

İran'ın nükleer çalışmaları:
Peres, İran konusunda da, "İsrail, İran'ın düşmanı değildir. Ama İran Devlet Başkanı Tahran'dan tehditlerde bulunmaktadır. İran'ın enerji ihtiyacı yoktur. İran'ın petrol ve doğalgazı var, o nedenle nükleer çalışmaları bize inandırıcı gelmiyor. Uzun menzilli silahlar geliştiriyorlar. Bunu nükleer amaçlı kullanmıyacaksa, niçin yapıyorlar?" dedi.
"Sayın Cumhurbaşkanı (Gül) aynı fikirde değil, ama İran teröre destek vermektedir" diyen Peres, "İran'ın nükleer araştırma yapmamasını biz ve bölgedeki bazı ülkeler istiyor" diye konuştu.

1915 olayları:
Peres, Ermeni iddialarına ilişkin bir soruya ise, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın 1915 olayları ile ilgili Ermeni ve Türk tarihçileri arasında ortak araştırma yapılması gibi bir önerisi var. Biz böyle bir adımın her zaman yanında olacağız" yanıtını verdi.