AP’da düzenlenen konferansta söz alan İktisadi Kalkınma Vakfı(İKV) Başkanı Haluk Kabaalioğlu, AB’nin Gümrük Birliği’ni ihlal ettiğini belirtirken Birliğin vize politikasını sert dille eleştirdi. Kabaalioğlu, “Türkiye’yi haksız yere Schengen’in dışında bırakıp daha sonra Suriye ile vize anlaşması yapıyorsunuz diye eleştiremezsiniz” derken AP üyeleri ise Türkiye’de ifade özgürlüğü konusundaki gelişmelerden kaygılı olduklarını söylediler.

ABHaber’e göre, “Türkiye: Dün, Bugün ve Gelecek” isimli kitabın tanıtımı amacıyla AP'de düzenlenen Türkiye-AB ilişkileri konulu konferansta söz alan İKV Başkanı Haluk Kabaalioğlu, AB’nin izlediği politikaların Türkiye’de hayal kırıklığı yarattığını belirterek şunları söyledi:

“AB Gümrük Birliğini ihlal ediyor. Güney Kore, Hındistan ile Serbest Ticaret Anlaşması STA imzalıyor. Ama Türkiye masada yok. Daha sonra bu (3.ülkeler) ülkeler Türkiye ile STA’ları imzalamıyor. Türkiye mutlaka bu sürece dahil edilmelidir.Türk vatandaşları işadamları öğrenciler vize yüzünden haksız yere kapılarda bekletiliyor.AB Adalet Divanı kararına rağmen AB’nin vize konusunda haksız uygulamaları devam ediyor.”

-“HOLLANDA ÖĞRENCİLERDEN 400 EURODAN FAZLA VİZE HARCI İSTİYOR”

AB’nin, Türkiye’ye hukukun üstünlüğü konusunda ders verdiğini ancak kendisinin hukuku ihlal ettiğini söyeleyen Kabaalioğlu, “Hollanda öğrencileriden 400 euro nun üstünde vize harcı istiyor. Erasmus’a katılıyoruz, öğrencilerimiz vize konusunda büyük sorun yaşıyor” dedi.
Haluk Kabaalioğlu, Türkiye’nin Gümrük Birliği'nden dolayı AB mevzuatının yüzde 50'sini bugün uyguladığını vurgularken de “Türkiye’yi haksız yere Schengen’in dışında bırakıp daha sonra Suriye ile vize anlaşması yapıyorsunuz diye eleştiremezsiniz” siteminde bulundu.

-“TÜRKİYE’DEKİ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN KAYGILIYIZ”

Konferansta konuşan AP üyesi Marietje Schaake ise, Türkiye için Suriye'nin sorun olacağını söyledi. Schaake ayrıca, “Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü bilhassa basın özgürlüğü konusundaki gelişmelerden kaygılıyım. Bunu konuşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

-“MÜZAKERE SÜRECİ DURMA NOKTASINDA”

Diğer bir AP üyesi Türk kökenli Hollandalı sosyalist Emine Bozkurt da, “Türkiye AB müzakere sürecinde durma noktasındayız” uyarısını yaparken “AB’nin Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ülkeleri Almanya, Fransa ve Hollanda. Ama bir bakıyorsunuz bu ülkeler Türkiye’nin AB üyeliğine karşı. Önemli paradokslar var” şeklinde konuştu.